StoryEditor

Zarkáwí sa vraj chystal na Európu

12.06.2006, 00:00
Teroristická sieť Al-Káida v Iraku pohrozila tvrdými odvetnými útokmi po smrti svojho irackého lídra abú Músá al-Zarkáwího. Presne tak, ako varovali viacerí arabskí analytici, Al-Káida potvrdila, že aj po Zarkáwího mučeníckej smrti bude v Iraku pokračovať vo svätej vojne - džiháde. Že smrť teroristu číslo 2 prišla v najvyššom čase, potvrdili jordánske zdroje tajných služieb. Podľa denníka The New York Times práve v tomto období sa Zarkáwí usiloval o transformáciu organizácie z odporu sústredeného len na Irak na organizáciu s globálnymi aktivitami a na rade po Blízkom východe mala byť údajne Európa.

Teroristická sieť Al-Kajdá v Iraku pohrozila tvrdými odvetnými útokmi po smrti svojho irackého lídra abú Músá al-Zarkáwího. Ten zahynul v stredu minulý týždeň po útokoch amerických stíhačiek na jeho skrýšu severne od Bagdadu. Ako Al-Kajdá uviedla na webovej stránke islamských militantov, "pripravia rozsiahle útoky, ktoré zatrasú nepriateľom ako zemetrasenie a s rachotom ho preberú zo spánku". Presne tak, ako varovali viacerí arabskí analytici, Al-Kajdá potvrdila, že aj po Zarkáwího mučeníckej smrti bude v Iraku pokračovať vo svätej vojne -- džiháde.
Že smrť teroristu číslo 2 prišla v najvyššom čase, potvrdili jordánske zdroje tajných služieb. Podľa denníka The New York Times práve v tomto období sa Zarkáwí usiloval o transformáciu organizácie z odporu sústredeného len na Irak na organizáciu s globálnymi aktivitami a na rade po Blízkom východe mala byť údajne Európa. Ako pre denník uviedol vysokopostavený jordánsky dôstojník, Zarkáwího náborové aktivity boli dvojakého rázu. Na jednej strane robil nábor pre dobrovoľníkov na boje a samovražedné útoky v Iraku, na druhej cvičil dobrovoľníkov z viacerých krajín, ktorých potom posielal späť domov, kde čakali na výzvu k útoku. Ako dodal bývalý člen americkej Rady národnej bezpečnosti Steven Simon, predpokladá, že Zarkáwího najbližšími aktivitami by mohlo byť vytvorenie siete regrútov pre útoky v Európe. "To je jeden z dôvodov, pre ktorý si myslím, že jeho smrť niečo vyriešila," dodal Simon. Do dnešných dní úrady v Európe identifikovali niekoľko desiatok mladých moslimských militantov, ktorí buď odišli do Iraku, aby tam bojovali, alebo tento krok mali v pláne. Len v Nemecku zatkli od decembra 2004 takmer 20 členov radikálnej skupiny Ansar al-Islam a Zarkáwího siete vrátane troch Iračanov, ktorých obvinili z pokusu o vraždu na bývalého irackého premiéra Ayada Alláwího.
Medzitým americkí lekári uskutočnili pitvu Zarkáwího tela, ktorej výsledky by mali zverejniť dnes. Na tie sa vo veľkom čaká, pretože po smrti jordánskeho teroristu sa objavili dohady, že Zarkáwí po útokoch ešte žil a Američania ho dodatočne zabili. Hovorca koaličných síl v Iraku, generálmajor William Caldwell, však pre agentúru AFP poprel, že by na tele Zarkáwího boli rany po guľkách alebo iné rany spôsobené dodatočne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 23:51