28.12.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Bosniansky jazyk bude v budúcnosti voliteľným predmetom v školách v tej časti Srbska, kde vo väčšom počte žijú príslušníci bosnianskej národnostnej menšiny. Na základe tohto rozhodnutia srbského ministerstva vzdelávania, ktoré sa zrodilo na podnet Zväzu pre národnostné menšiny v Srbsku, sa bosniansky jazyk s prvkami národnej kultúry Bosniakov bude vyučovať v prvých dvoch triedach základných škôl. (TASR)

Napätie medzi pravoslávnou a katolíckou cirkvou v Rusku sa zmierňuje. Zdôraznil to katolícky biskup v ruskom Novosibirsku Josif Werth v rozhovore so švajčiarskou katolíckou tlačovou agentúrou KIPA/APIC. Ako podľa inej správy Kathpress dodal, stará rivalita však medzi cirkvami pretrváva. (TASR)

Parlamentné voľby v Togu sa uskutočnia v marci alebo v apríli, povedal včera v Lomé komisár EÚ pre rozvoj a humanitárnu pomoc Louis Michel. Opieral sa pritom o informácie, ktoré mu na rokovaní v Kare poskytol togský prezident Gnassingbé Eyadéma. Presný dátum volieb nebol stanovený, dodal Michel. (TASR)

Mahmúd Zahár, jeden z hlavných vodcov palestínskeho islamistického hnutia odporu Hamas, odmietol demilitarizáciu intifády, ktorú požaduje nový predseda Organizácie pre oslobodenie Palestíny Mahmúd Abbás. V rozhovore pre egyptský denník al-Ahram Zahár povedal, že stanovisko Hamasu v otázke výzvy na demilitarizáciu intifády, čo požaduje kandidát hnutia Fatah na úrad prezidenta Palestínskej samosprávy Abbás, sa nezmenilo. (TASR)

Štátny tajomník indického ministerstva zahraničných vecí Šijam Saran včera v Islamabade uviedol, že jeho rozhovory o cezhraničnom terorizme, Kašmíre, mieru a bezpečnosti boli krokom k spoločnému dialógu, ktorý Naí Dillí začala s Pakistanom v januári tohto roku. "Vraciam sa s novým optimizmom -- a budúcnosť je svetlá," povedal Saran po druhom tohtoročnom stretnutí so svojím rezortným pakistanským kolegom Riázom Chókarom. (TASR)

Výsledky kritizovaných uzbeckých parlamentných volieb z uplynulej nedele možno nebudú zverejnené pred 5. januárom. Vyplýva to z postoja volebných komisií stredoázijskej republiky. Účasť voličov vo voľbách, prvých parlamentných od roku 1999, bola podľa tvrdení úradov 85-percentná. Krajina má 12,2 milióna registrovaných voličov. (TASR)

Militantní islamisti včera oznámili, že popravili osem irackých zamestnancov americkej bezpečnostnej a rekonštrukčnej firmy Sandi Group, ktorých spolu s dvoma ďalšími osobami 13. decembra uniesli členovia troch radikálnych skupín, vrátane Armády mudžahídov. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:59