StoryEditor

Budapešť zažila ďalšiu rušnú noc

21.09.2006, 00:00

Masové demonštrácie za odstúpenie maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya, ktoré sa začali v nedeľu, sa opäť neobišli bez násilia. Polícia musela aj v noci z utorka na stredu zasahovať proti radikálnym demonštrantom. Keď sa pokúsili zaútočiť na sídlo premiérovej Maďarskej socialistickej strany, policajti nasadili proti útočníkom vodné delá a slzotvorný plyn. Demonštranti počas konfliktu hádzali na strážcov zákona dlaždice, rozbíjali výklady obchodov a zapálili policajné auto.
Aj keď zrážky neboli také silné ako predchádzajúcu noc, asi 60 útočníkov utrpelo zranenia, ďalších sto skončilo za mrežami. Po rušnej noci sa situácia v maďarskej metropole upokojila.

Toto je revolúcia
Olej do ohňa pod kotol s premiérom Gyurcsányom prilieva vodca radikálneho Mládežníckeho hnutia László Toroczkai. "Toto je revolúcia. O tom nemôže nikto pochybovať. Zakaždým v histórii všade na svete sa revolúcie začali práve takto," povedal Toroczkai, ktorý sa oficiálne označil za organizátora protestov. "Nesmieme sa nechať zahnať domov. Jediný, kto to môže zastaviť, je premiér Gyurcsány," dodáva vodca radikálov. Atmosféra na Kossuthovom námestí hustne každou hodinou. Ľudia v skupinkách živo diskutujú o udalostiach uplynulých dní a nocí, pri ktorých demonštranti zdemolovali sídlo štátnej televízie, zapaľovali autá a hádzali po policajtoch všetko, čo im prišlo po ruky.
Maďari sa hnevajú na vládu, že im klamala o stave ekonomiky, len aby sa dostala k moci. Na nedávno zverejnenej nahrávke z uzatvorenej straníckej schôdzky to priznal premiér Gyurcsány. "To isté sa dialo aj v roku 1956. Aj vtedy nám komunisti klamali," rozčuľuje sa jeden z účastníkov protestov.

Relatívny pokoj
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány vyhlásil, že v Budapešti a v celej krajine polícia nastolila poriadok. Dodal, že bezpečnostné zložky uviedli do stavu pohotovosti početné jednotky a ochránili tak metropolu a jej obyvateľov. Pre obavy z ďalších násilností maďarskí vysokoškoláci odvolali demonštráciu plánovanú na dnes. Študenti tvrdia, že ich pokojný protest by mohli zneužiť radikáli na ďalšie provokatívne akcie, ktoré by vyústili opäť od otvoreného boja s políciou. Najsilnejšia opozičná strana na rozdiel od vysokoškolákov svoj sobotňajší míting zrušiť neplánuje. ČTK, ach

01 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:54