StoryEditor

Poliaci vybojovali ústupky aj pre nováčikov

02.02.2006, 23:00

Poľsko sa nebude musieť vzdať svojich výhod, ktoré má v oblasti sociálnej politiky bytovej výstavby. Bude len na ňom, ako bude definovať sociálnu politiku. To je výsledok tvrdých rokovaní Varšavy týkajúcich sa súhlasu s dohodou Európskej únie o predĺžení platnosti režimu nižšej sadzby dane z pridanej hodnoty pre vybrané druhy služieb.
Poľsko totiž až do stredy zostávalo jedinou krajinou, ktorá vetovala dohodu. Tá zabezpečuje trvale nižšiu sadzbu DPH na služby len pre staré členské krajiny. Naopak, nové členské krajiny mali o svoje výhody v daňovej oblasti, vybojované ešte počas prístupových rokovaní, prísť. Popri Poľsku zotrvávali na vete Česko aj Cyprus, obe krajiny za čiastočné ústupky nakoniec s dohodou súhlasili.

Malé víťazstvo
Ak by nebola Varšava ustúpila, muselo by deväť členských krajín -- Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Francúzsko, Španielsko, Portugalsko, Grécko, Taliansko a Veľká Británia zvýšiť okamžite dane a zároveň aj ceny na mnohé služby. V decembri uplynulého roka totiž vypršal spomínaný režim nižších sadzieb a celá dohoda sa týkala ich predĺženia do roku 2010.
"Poľsko nakoniec prijalo kompromis, ale pod jasnými podmienkami," uviedla včera poľská ministerka financií Zyta Gilowská. V stanovisku pre Hospodárske noviny spresnila, že Poľsko si podľa kompromisného návrhu, ktorý navrhol komisár László Kovács a jej rakúsky kolega Karl-Heinz Grasser, a ktorý si ona ešte nechala schváliť ostatnými členskými krajinami, môže definovať rozsah sociálnej bytovej politiky. Ide predovšetkým o nižšie sadzby na rekonštrukciu bytov a domov, ktoré budú v platnosti až do roku 2010. O dva roky skôr by mala vypršať nižšia sadzba na celkovú bytovú výstavbu. Dohoda sa týka celého bytového sektora, uvádza v stanovisku pre HN.
Sama ministerka však po dosiahnutí dohody v stredu večer skromne skonštatovala, že Poľsko nedosiahlo úspech, ale len malé víťazstvo. Paradoxne však, z varšavského "áno" budú ryžovať aj ďalší nováčikovia, ktorí by bez tohto ústupku mali na bytovú výstavbu vyššie dane. Slovenska sa však tento ústupok kvôli rovnej dani nedotkne.

Voľný výklad
Poľsko si v prístupových rokovaniach dohodlo nižšie sadzby na výstavbu bytov do roku 2007, teraz však za svoje "áno" získalo rok až tri navyše. Až do roku 2008 totiž môže používať sedempercentnú sadzbu DPH na výstavbu, ale napríklad aj na reštauračné služby a trojpercentnú sadzbu na poľnohospodárske produkty (potom všetky sadzby vzrastú na 22 percent).
Pokiaľ však ide o najviac diskutovanú bytovú výstavbu a opravu, údržbu, renováciu či zmeny bytov, môže si podľa záverečnej dohody samo pružne zvoliť, ktoré domy tam budú patriť. Podľa komisára Lászlóa Kovácsa však nemožno do tejto kategórie zaradiť luxusné byty a vily. Európska komisia bude dohliadať na to, aby to štáty dodržiavali.
"Poľsko bolo od začiatku naklonené kompromisu, stále sme však čakali na návrhy," dodala Gilowská.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:41