StoryEditor

Amerika stráca mladú tvár

17.05.2007, 00:00
Preplnené domovy dôchodcov, poloprázdne školy a narastajúce problémy so zháňaním peňazí na penzie. Takáto nelichotivá budúcnosť čaká v najbližších desaťročiach Američanov.

Do roku 2030 majú v Spojených štátoch pribudnúť desiatky miliónov ľudí nad 65 rokov. Americké mestá sa už na tento scenár pripravujú - rozširujú chodníky a cesty, stavajú celé štvrte pre seniorov a školia viac opatrovateliek. Podobný osud zrejme čaká aj nás. "Starnutie je čoraz intenzívnejšie aj na Slovensku," povedal pre HN šéf Výskumného demografického centra Boris Vaňo. Ulice a parky plné starčekov nám však zatiaľ nehrozia. Priemerný Slovák sa totiž dožije menej než bežný Američan alebo Nemec.
Bush do dôchodku
Ešte pred pár rokmi Amerika ukazovala svetu svoju mladícku tvár s typickým rozžiareným úsmevom. Povojnová generácia sa postarala o nevídaný rozkvet americkej spoločnosti. Spojené štáty sa stali miestom, o akom mohla väčšina sveta iba snívať. Teraz sa však karta obracia. Silné povojnové ročníky, do ktorých patria napríklad americkí prezidenti George W. Bush, Bill Clinton, mediálny magnát Donald Trump či herec Sylvester Stallone (všetci štyria sa narodili v lete 1946), sa dostávajú do dôchodkového veku a nahradiť ich pomaly nemá kto. A každým rokom to bude čoraz horšie, upozorňuje v najnovšej štúdii americký úrad pre sčítanie ľudu.
"Dlhý čas sa miestne plánovanie zameriavalo prevažne na mladé rodiny a deti. Teraz sa polovica amerických miest bude musieť zaoberať predovšetkým potrebami seniorov," tvrdí riaditeľka amerického demografického združenia Sandy Markwoodová. Niektoré mestá zobrali tieto hrozby vážne. Napríklad v okrese Cobb v štáte Georgia vznikla prvá špeciálna zóna prispôsobená starším ľuďom, kde sú obchody a služby bližšie k obytným domom. Kalifornské Santa Cruz zase najalo špecializovaných architektov, ktorí prerábajú rodinné domy tak, aby v osobitnej časti mohla čo najpohodlnejšie bývať najstaršia generácia.
Starneme aj my
Celosvetový trend starnutia neobišiel ani Slovákov. Starčekov bude u nás každým rokom pribúdať a detí naopak ubúdať. "Dnes síce na sedem ľudí nad 65 rokov pripadá desať detí do 14 rokov, okolo roku 2015 však nastane zvrat a tento pomer sa obráti," povedal Vaňo. Nemusíme sa však obávať, že dôchodcov bude čoskoro viac než pracujúcich. Minimálne do roku 2050 by zo všetkých vekových skupín malo byť najviac práve ľudí v produktívnom veku.
Hoci teda problém so starými ľuďmi budú riešiť zrejme až naše deti, prvé kroky musíme urobiť už my. Medzi ne patrí napríklad aj nedávna dôchodková reforma. "Treba sa tým zaoberať už teraz. Tieto opatrenia sa však nedajú urobiť zo dňa na deň, potrebujú viac času," dodal Vaňo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 02:40