StoryEditor

Nemecký parlament povedie Lammert

19.10.2005, 00:00
Nemecký parlament sa 30 dní po voľbách zišiel na svojej prvej schôdzi. Najdôležitejším bodom ustanovujúcej schôdze bola tajná voľba predsedu a podpredsedov spolkového parlamentu. Novým predsedom sa stal 56-ročný Norbert Lammert (CDU/CSU), ktorý bol jediným kandidátom.

Nemecký parlament sa 30 dní po voľbách zišiel na svojej prvej schôdzi. Najdôležitejším bodom ustanovujúcej schôdze bola tajná voľba predsedu a podpredsedov spolkového parlamentu. Novým predsedom sa stal 56-ročný Norbert Lammert (CDU/CSU), ktorý bol jediným kandidátom. Zvolený bol neočakávane výraznou väčšinou, keď dostal až 564 zo 606 platných hlasov, hlasovali zaňho teda aj poslanci menších strán. Lammert vyhlásil, že je nadšený z vynikajúceho výsledku a vyjadrenia dôvery. Parlament by mal byť podľa jeho názoru vo vzťahu k vláde sebavedomejší a mal by pôsobiť ako zadávateľ úloh, ktoré má vláda riešiť. "My sme Nemecko," odkázal poslancom. Úlohou parlamentu podľa Lammerta bude aj zvýšenie dôvery u občanov, pretože prieskumy ukazujú, že dôvera občanov v politické strany stále klesá. Lammert pochádza z priemyselného Porúria, s ktorým sa vždy cítil úzko spätý, a za najdôležitejšiu vec v živote považuje svoju rodinu. Všeobecne je považovaný za experta na kultúru. Post predsedu parlamentu je veľmi prestížny, pretože je po prezidentskom úrade druhým najvyšším postom v krajine. V Spolkovom sneme tradične obsadzuje úrad predsedu najsilnejší poslanecký klub.
Konzervatívci tak budú mať po očakávanom zvolení Angely Merkelovej za kancelárku svojich zástupcov vo všetkých troch najdôležitejších úradoch v krajine, keďže prezident Horst Köhler je tiež kresťanský demokrat. Poslanci rozhodli aj o šiestich podpredsedoch parlamentu, čo je najvyšší počet v jeho histórii. SPD má dvoch podpredsedov, jedného nominovala CDU/CSU a zvyšné tri miesta obsadia menšie strany. Podľa tradície zasadnutie otvoril najstarší člen parlamentu, ktorým je odstupujúci minister zahraničia Otto Schily (SPD). Schily v prejave zdôraznil, že politici majú moc iba požičanú na určitý čas a nemali by si myslieť, že sa každý musí riadiť ich názormi. Prvým zasadnutím spolkového parlamentu sa oficiálne končí vláda kabinetu Gerharda Schrödera, avšak do zvolenia novej vlády bude Schröderov kabinet naďalej zodpovedný za vedenie krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. jún 2024 03:29