StoryEditor

Kto sa vracia z Iraku

14.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Iracká vojna pohltila amerického záložníka Josepha Hasleya tak dokonale, že keď sa po ročnej službe v Iraku vrátil, musela s ním manželka a celá rodina začať budovať vzťah od začiatku. "Museli sme sa znovu zoznamovať, deti sa ho báli, trpí posttraumatickým syndrómom," citoval francúzsky denník Le Monde Stacy Hasleyovú.
Joseph mal za úlohu spolu s ďalšími 24 Američanmi ochraňovať americké konvoje v nebezpečnej oblasti medzi Bagdadom, Fallúdžou a Ramádí. Ako gulometčík prvého vozidla bol jeden z najohrozenejších. Zažil výbuchy bômb na cestách, paľbu zo samopalov aj útoky protitankovými strelami.
Začiatkom roku 2006 sa z Iraku vrátil bez zranenia, ale bol to niekto úplne iný. "Je uzavretý, cholerický, nie je schopný s nami komunikovať. Desí sa davu, nemôže do obchodných domov ani na štadión. Po strechách pátra po ostreľovačoch, rozhádžu ho úplné maličkosti, a to aj keď je s rodinou na Vianoce," tvrdí Stacy. V Iraku Hasleyho jednotka musela strieľať na akékoľvek vozidlo, ktoré sa pokúšalo americké konvoje predbehnúť - považovali ho za nepriateľa. Niektorí z jeho druhov, ktorí sa vrátili z Iraku, sú alkoholici, iní berú drogy, pokúšajú sa o samovraždu. Jeden je vo väzení, pretože zabil opitého vodiča.
Joseph Hasley nie je schopný o tom, čo zažil v Iraku, hovoriť. Dôvody, pre ktoré Spojené štáty začali vojnu, nikdy neuznával. K jeho stresu v Iraku prispelo aj to, že Stacy doma v roku 2005 ochorela a dostala sa do finančných problémov. Rodina prišla o dom a všetky úspory. Keď sa vrátil, bol osem mesiacov bez práce, pretože pôvodný zamestnávateľ ho už nechcel.
Hasleyho môže armáda povolať znova, má na to právo ešte dva roky po ukončení zmluvy. Stacy od novej stratégie prezidenta Georgea W. Busha čaká len to najhoršie, ale rodina sa už rozhodla: "Joseph sa tam už nevráti. Ak ho opäť povolajú, odídeme do zahraničia."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:33