StoryEditor

Videli ste už všetko? Choďte do Afganistanu

28.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Ak pani Simone Thibaudeauová a pán Claude Fievet niečo nenávidia, tak je to nudná dovolenka. Nečudo, že keď sa dozvedeli o ceste za dobrodružstvom do Afganistanu, sedemdesiattriročná dáma ani o sedem rokov starší Claude nezaváhali. Po troch týždňoch putovania cez severný Afganistan sa oni a ďalších sedem francúzskych seniorov, ktorých neodradila ázijská divočina, stretli v kábulskom hoteli unavení, ale žiariaci spokojnosťou.
Cesta sa nezačala práve najšťastnejšie. Prvé ťažkosti sa objavili už na parížskom letisku. Odlet bol deň po krvavých protestoch, pri ktorých v máji v Kábule zahynulo 20 ľudí. Traja z pôvodne dvanásťčlennej skupiny turistov cestu radšej odriekli a ministerstvo zahraničných vecí dôrazne žiadalo zrušenie celého podniku. Bolo to nezodpovedné? Vraj ani náhodou, tvrdili seniori -- turisti. Po prvé všetci sú svojprávni a po druhé už mali skúsenosti s cestami do ďalekých končín.
Kritizovali najmä šéfa agentúry, ktorá organizuje dobrodružné výpravy, Hervého Tribota, pretože sa ukázalo, že jeho firma nemá s Afganistanom ani najmenšiu skúsenosť. Tribot tvrdí, že výlet starostlivo pripravovali dva roky a že riziká, ktoré budú s ním spojené, sú primerané.
Trasa sa vyhla juhu a východu krajiny, kde sa stále bojuje. Viedla do Bámuánu, k obrovským sochám Budhu, zničeným počas vlády Talibanu. Turisti videli starobylý Mazáre Šarif a múzeá, trasa viedla k jazerám v Banda Amir, do údolia Panšir a tiež Bagrámu, ktorého hlavnou atrakciou je obrovská americká letecká základňa.
Za cestu dal každý vyše 4 500 eur (128-tisíc korún), ale spalo sa často na tvrdom, museli sa hodiny trmácať po zlých cestách v terénnych autách alebo pochodovať pod páliacim slnkom. Nikto sa však nesťažoval. "Tým, ktorým ide o osobné pohodlie, neodporúčam cestu do Afganistanu. Pre turistov tu nie je ešte primeraný komfort," hovorí pani Thibaudeauová.
Spomienky? "Najviac ma oslovilo utrpenie Afgancov," priznáva stará pani. Iná seniorka bude najčastejšie spomínať "na skaly všetkých možných okrových odtieňov a na ovocné sady". Tribotova kancelária cestu po Afganistane do svojho katalógu zatiaľ nepridá. "Iba kvôli tomu, že táto cesta dobre dopadla, nemienim vyvolávať dojem, že sú v Afganistane podmienky na rutinnú turistiku," hovorí Tribot.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:31