StoryEditor

Proti Castrovi, ale nejednotne

23.05.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Zvolením riadiaceho výboru zastrešujúceho organizácie opozičných skupín a hnutí a prijatím záverečného vyhlásenia sa skončilo v sobotu večer na predmestí Havany bezprecedentné stretnutie asi 170 predstaviteľov kubánskeho disentu.

Zvolením riadiaceho výboru zastrešujúceho organizácie opozičných skupín a hnutí a prijatím záverečného vyhlásenia sa skončilo v sobotu večer na predmestí Havany bezprecedentné stretnutie asi 170 predstaviteľov kubánskeho disentu. Podľa agentúry Reuters dvojdňové rokovanie nenarušil žiadny incident ani zásah vládnych síl. Schôdzku kubánske úrady povolili, kým v minulosti všetky podobné pokusy potlačili už v štádiu príprav. Vláda už v piatok zabránila politikom a ďalším pozorovateľom z Európy, vrátane českého senátora Karla Schwarzenberga, aby sa na schôdzke zúčastnili a vyhostila ich z krajiny, resp. ich do krajiny vôbec nepustila.
Okrem zvolenia výboru prijali účastníci schôdzky spoločné vyhlásenie vyzývajúce obyvateľov Kuby na masové pokojné protesty proti terajšiemu režimu. Vyhlásenie odsudzuje systém vlády jednej strany a žiada zavedenie demokratického pluralizmu, rešpektovanie ľudských práv a slobodu pre politických väzňov.
Disidenti sa zišli na súkromnom pozemku na havanskom predmestí Río Verde. Zo 75 kandidátov vybrali 36-členný riadiaci výbor, ktorý rozhodne o zložení vedenia Zhromaždenia na podporu občianskej spoločnosti (APSC) na Kube. Na čelo organizácie zastrešujúceho desiatky menších hnutí zvolili ekonómku Marthu Beatriz Roqueovú, ktorá štyri z posledných ôsmich rokov strávila vo väzení.
Na stretnutí sa zúčastnilo len niekoľko amerických a európskych diplomatov vrátane vedúceho záujmovej sekcie USA v Havane. Odvahu disidentov ocenil v posolstve, ktoré bolo účastníkom prehraté z prenosného počítača, americký prezident George W. Bush. Uvítal, že vystúpili z "tieňa represií" a sľúbil, že jeho vláda, ktorá už minulý rok sprísnila reštrikcie voči Kube, sa bude ďalej usilovať o urýchlenie zmien na ostrove.
Niektoré opozičné skupiny sa však na stretnutí odmietli zúčastniť, predovšetkým preto, že bolo financované kubánskym exilom v Miami na Floride. "Toto stretnutie nezastupuje väčšinu opozície," vyhlásil predseda Kresťanského hnutia za oslobodenie Oswaldo Payá. Podľa jeho slov zhromaždenie nahráva kubánskemu vodcovi Fidelovi Castrovi, ktorý pravidelne všetkých disidentov označuje za kontrarevolucionárov a žoldnierov financovaných Washingtonom.
Kubánska opozícia je veľmi roztrieštená a doteraz sa nespamätala zo zásahu v marci 2003, keď boli pozatýkané desiatky disidentov a odsúdené na dlhodobé tresty väzením. Niektorí, vrátane Roqueovej, boli prepustení zo zdravotných dôvodov do domáceho väzenia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:03