StoryEditor

USA nemusia byť z najhoršieho vonku, škody za 100 miliárd

05.09.2005, 00:00
Hurikán Katrina sa zrejme ukáže najväčšou prírodnou katastrofou v dejinách Spojených štátov z hľadiska rozsahu škôd a rekord možno dosiahne aj v počte obetí (najsmrtonosnejší bol hurikán v roku 1900 v texaskom Galvestone - v jeho dôsledku zahynulo 8- až 12-tisíc ľudí).

Hurikán Katrina sa zrejme ukáže najväčšou prírodnou katastrofou v dejinách Spojených štátov z hľadiska rozsahu škôd a rekord možno dosiahne aj v počte obetí (najsmrtonosnejší bol hurikán v roku 1900 v texaskom Galvestone - v jeho dôsledku zahynulo 8- až 12-tisíc ľudí). Meteorológovia však pre Američanov príliš dobré správy nemajú: hurikány, ktoré tento rok Spojené štáty zažili, môžu byť iba začiatkom.
Najnovšie sa v Atlantiku vytvoril hurikán Maria, ide už piaty hurikán počas tejto sezóny (pred ním Dennis, Emily, Irene a Katrina). Našťastie sa však odklonil a nemieri k pobrežiu Severnej Ameriky, problémy môže spôsobiť iba leteckej a námornej doprave. Maria je pritom už trinástou pomenovanou víchricou tohtoročnej sezóny, osem systémov boli tropické búrky (Arlene, Bret, Cindy, Franklin, Gert, Harvey, José a Lee). Podľa najnovšej prognózy Národnej administratívy pre oceán a atmosféru (NOAA) bude sezóna 2006 ešte turbulentnejšia, než sa pôvodne predpokladalo.

Možno ešte deväť hurikánov
Podľa NOAA sa do konca sezóny 30. novembra (mimochodom, má vrcholiť práve v tejto druhej polovici) vytvorí ešte okolo dvadsiatky víchric, z nich sedem až deväť môže dosiahnuť silu hurikánu. Tri až päť môže dosiahnuť silu významného hurikánu, tretej až piatej kategórie s rýchlosťou vetra minimálne 179 kilometrov za hodinu. Už hurikány Dennis a Emily dosiahli status hurikánu štvrtej kategórie, Katrina bola istý čas dokonca piatej kategórie.
"Ešte z toho stále nie sme vonku," povedala agentúre AP Susan Cutterová, riaditeľka Výskumného ústavu Juhokarolínskej univerzity pre nebezpečné situácie. Podľa Štátnej univerzity v Colorade by sa malo vytvoriť najmenej šesť hurikánov a najmenej tri by mali byť veľmi silné. "Očakávame, že tohtoročná sezóna bude dosahovať takmer rekordné hodnoty," tvrdia meteorológovia z Colorada.
Ak by hurikán opäť zasiahol pobrežie Mexického zálivu, situácia by sa ešte viac skomplikovala. Už dnešné pesimistické prognózy hovoria, že vypumpovať vodu z New Orleans môže trvať až deväť mesiacov. "Aj tropická búrka by spôsobila v oblasti katastrofu," zdôraznil pre kanadskú televíziu Joannes Westerink z Univerzity Notre Dome, ktorý vytvára simulácie búrkových vĺn pre armádu.

Rekordné škody
Celkové hospodárske škody spôsobené hurikánom Katrina a následnými povodňami dosiahnu 100 miliárd dolárov. Tak to aspoň vypočítala agentúra Risk Management Solutions. Agentúra Bloomberg informovala, že voda zaplavila 150 000 pozemkov, takže ide o najväčšiu povodeň v histórii krajiny. "Hospodárske a poistné dosahy veľkej povodne v New Orleans budú závisieť od toho, ako rýchlo úrady zareagovali, resp. zareagujú," hovorí sa v stanovisku Risk Management Solutions. Poistné škody by pritom podľa Standard&Poor´s mohli dosiahnuť 50 miliárd. Zaisťovňa Hannover Re zatiaľ odhaduje 30 miliárd, Swiss Reinsurance Co. sumu o desať miliárd dolárov nižšiu.
Podľa Risk Management Solutions pripomína situácia v New Orleans holandskú povodeň z roku 1953, pri ktorej zahynulo vyše 1 800 ľudí a zaplavených bolo 47 000 domov. Vypumpovať všetku vodu z oblasti vtedy trvalo šesť mesiacov.
Najväčším hurikánom v histórii USA bol Andrew, ktorý spôsobil škody vo výške 20,5 mld. USD v prepočte na dnešné doláre. Najaktívnejšia hurikánová sezóna bola v roku 1933, keď sa vytvorilo 21 víchric, druhým najaktívnejším obdobím bol rok 1995 s 19 pomenovanými búrkami. Od tohto roku sa počet víchric podľa NOAA kontinuálne zvyšoval (s výnimkou rokov 1997 a 2002, keď pôsobil fenomén El-Niňo).

01 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stavební inžinieri s petíciou proti postupu vedenia komory 02 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nespoliehajme sa len na špeciálneho prokurátora 03 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novela zákona o zamestnanosti v praxi 04 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 12:51