StoryEditor

Editoriál šéfredaktora Hospodárskych novín

23.02.2011, 23:00

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

práve držíte v rukách prvé tohtoročné vydanie magazínu prečo nie?!, ktorý by mal aj v tomto roku mal vyjsť minimálne osemkrát, ak nerátame ešte jedno špeciálne prekvapenie na jar. O to prvé sme sa postarali hneď na úvod: dovoľte, aby som vám predstavil nášho nového redakčného spolupracovníka z Česka, vlastne Nemecka, Pavla Pospíšila.

Tento šéfkuchár je špičkou v oblasti gastronómie a jediným držiteľom prestížnej Michelinskej hviezdičky v tomto regióne. Pre mňa je však podstatná ešte vec: pri hodnotení jedál či obsluhy si nedáva žiadne servítky pred ústa a s neobyčajným novinárskym talentom sa o svoje názory dokáže aj podeliť. Aj preto sa už od februárového čísla stal hlavnou postavou novej pravidelnej rubriky prečo nie?! - Menu Pavla
Pospíšila.

My Slováci máme totiž jeden intímny problém. Sami žiadne problémy nechceme, a preto si kritický názor na reštaurácie väčšinou nechávame sami pre seba, respektíve sa zdôveríme čašníkovi, čo v konečnom dôsledku väčšinou znamená to isté. Márne sme do prečo nie?! hľadali niekoľko rokov experta s delikátnym, a ešte k tomu ostrým jazykom, avšak v osobe Pavla Pospíšila sme našli osobu so všetkými správnymi ingredienciami.

Aj keď sa to môže zdať na prvý pohľad mierne cynické, dohodli sme sa, že bude pôsobiť v úlohe sprievodcu slovenskými reštauráciami, skutočne súkromná dohoda znie, že bude pre tie silnejšie nátury a sebavedomejšie osobnosti aj najlepším priateľom. Teda aspoň pre tých, čo vedia prijať aj niekedy drsnú, ale profesionálnu kritiku. Nie je žiadnou hanbou mať nároky na seba a svoje okolie, pri čitateľoch magazínu prečo nie?! mám silné podozrenie, že by sa to naozaj nemuselo minúť účinkom. Neviem, ako vy, ale ja som presvedčený, že Pavel Pospíšil bude mať inšpirácie na rozdávanie: obsluhou počnúc a kvalitným jedlom končiac. Nech to stojí, čo to stojí, veď iné ako luxusné už hádam (minimálne) v Bratislave ani reštaurácie nie sú.

Samozrejme, aby som nezabudol: premiérový výlet s Pavlom Pospíšilom nie je jediným chodom na pomyselnom jedálnom lístku februárového prečo nie?! Inšpirácie na rozdávanie máme väčšinou aj v dobrom. Napríklad Štefan Kassay, ktorý sa zo sústružníka stal spolumajiteľom cukrovinkárskej ikony, traja Košičania, ktorí vymysleli autentický golf do obývačky, či dvaja mladíci s unikátnym interaktívnym stolíkom. Mimochodom, toto je dokonalý recept, ako sa vyhnúť otrávenej obsluhe v "navoňaných“ vývarovniach. No... a zase som pri tom jedle.

Ostatné preto radšej už nechám na vás. Myslím si, že dôvodov na čítanie bude naozaj dosť.

Peter Vavro
šéfredaktor Hospodárskych novín a šéfeditor magazínu prečo nie?!

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 09:16