StoryEditor

Aurel s rastúcou prestížou

10.03.2003, 23:00

V piatok 7. marca večer sa v priamom televíznom prenose TV Markíza rozdávali sošky Aurela, súťaže, ktorá po úspešnom minuloročnom debute rozmnožila počet našich hudobných cien. Akadémiu populárnej hudby, ktorá rozhodovala o tohtoročných nomináciách i konečných výsledkoch zastrešuje Slovenská národná skupina Medzinárodnej organizácie fonografického priemyslu IFPI.
Napriek značným problémom (populárny taliansky spevák Tiziano Ferro na poslednú chvíľu odriekol účasť pre chrípku, anonymný telefonát o bombe na slávnostnej recepcii) sa organizátorom podarilo pripraviť profesionálne zvládnutú akciu. Celý večer mal švih: na nápadité riešenie scény a modernú grafiku sa dalo pozerať, hralo a spievalo sa naživo, čo inak nebýva zvykom v našich masmédiách. Angažovanie Mekyho Žbirku do úlohy moderátora bolo tiež jedným zo šťastných ťahov. Jeho civilný prejav okorenený inteligentnými vtipmi bavil publikum nenásilne a bez trápností. Najviac cien, štyri z celkových dvanástich, pozbierala speváčka Misha. Stala sa speváčkou a súčasne objavom roka, jej debutový album Colors In My Life skončil na prvom mieste a sošku si odniesol aj jeho producent. Po dlhšom čase víťazný Richard Müller si pocity najlepšieho speváka musel pre operovanú nohu vychutnať len doma. Najväčším prekvapením bola kategória Kapela roka, kde namiesto "večného" Elánu či obvyklých No Name, Team alebo Gladiátor najlepšie uspela nitrianska recesisticko-punková formácia Horkýže Slíže. Škoda, že svoj zmysel pre humor akoby nechali v šatni a pri odmeňovacom prejave sa zmohli len na suché "ďakujeme". Aj iní odmenení sa síce cítili na pódiu trochu neisto (najmä hlavná hviezda večera Misha), a čo sa týka pestrosti hudobných štýlov, galaprogram bol trochu jednofarebný. Obeťou nedostatku osobností sa nakoniec nechtiac stal aj Žbirka, keď sám sebe musel udeliť cenu za pieseň roka. Vďaka tomu Marián Varga dostal v poradí už tretiu cenu za celoživotné dielo.
O výslednej podobe súťaže rozhoduje súčasných 137 akademikov ľudí z hudobnej brandže, ktorí v dvojkolovom hlasovaní najskôr rozhodujú o nomináciách a potom o jednotlivých víťazoch. Aurel však pokrýva v podstate len pop, do žiadnej z jeho dvanástich kategórií sa nezmestili menšinové žánre, klasika a tradičná ľudová hudba. Tým sa najviac odlišuje od ostatných súťaží typu Grammy. Istým problémom je aj soška tučniaka, ktorý bol nepríjemnou zhodou okolností pred pár dňami maskotom Českých levov. Napriek všetkým výhradám však Aurel dokázal svoju životaschopnosť. O rok už môže byť ďalej.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 12:07