StoryEditor

V kruhu inteligentného hororu

10.03.2003, 23:00

"Seven days was all she want/ a kind of ultimatum note/she gave to me" -- pospevoval si Sting v jednom zo svojich hitov. Sotva mohol tušiť, že práve týmito slovami predpovedá zápletku jedného z najzaujímavejších filmových hororov, ktoré sa za posledné roky dostali do našej distribúcie.
"Sedem dní" povie detský hlas v telefóne, a tým začína smrtiace odpočítavanie. Novou obeťou je každý, kto dopozerá tajomnú videokazetu. Nie príliš originálna šablóna rozbieha filmový horor s názvom Kruh, o ktorom sa v superlatívoch vyjadrujú kritici i diváci. Dokonca už úvodná sekvencia s dvoma tínedžerkami v prázdnom dome je dosť klišé. S objavením sa hlavnej postavy na scéne však dej naberie "grády" a netušený smer.
Mladá novinárka pátra po zaujímavom námete na článok, a tak jej osobná známosť s matkou jednej z obetí príde celkom vhod. Vďaka zvedavosti si pozrie kazetu, na ktorej je niekoľko krátkych čiernobielych scén značne surrealistického charakteru. Keď následne zazvoní telefón, pochopí, že nejde o fámu, pretože sa sama práve zaradila medzi kandidátov smrti. Za týždeň musí zistiť, o čo ide, preto zatiahne do pátrania svojho exmanžela (vedome) i malého syna (nechtiac). Pomocou detailnej analýzy videopásky získa niekoľko indícií, z ktorých sa postupne vyskladá temný príbeh z nedávnej minulosti.
Tvorcovia dokázali majstrovsky navodiť atmosféru strachu a napätia -- daždivé počasie, tmavé filtre na kamere, pochmúrne exteriéry a až asketické dávkovanie akčných scén a hudby (depresívne tóny Hansa Zimmera akoby len dopĺňali zvukové efekty) vás sprevádzajú celým príbehom. Digitálne triky sú použité tak účelne a nenápadne, že ich takmer vôbec nevnímate. Vďaka zámernému minimalizmu v používaní jednotlivých zložiek však film pôsobí na diváka niekoľkonásobne intenzívnejšie. Režisér Gore Verbinski ešte zvýšil efekt presvedčivosti angažovaním málo známych hereckých tvárí. Celé dielo nakrútené na základe rovnomenného japonského románu hýri neošúchanými scenáristickými nápadmi, ktoré vyvrcholia rafinovane vypointovaným záverom.
Citáty a parafrázy hororovej klasiky či produkcie z posledných rokov sú mikroskopicky votkané do príbehu, takže nerušia. Kruh obstojí sám osebe. Nepatrí síce medzi prvoplánové horory, pri ktorých slabšie nátury vrieskajú, ale zaspať sa vám pri ňom len tak ľahko nepodarí. Ak je meradlom kvality žánru ticho v sále, tak tento film patrí medzi špičku -- počas projekcie v preplnenom bratislavskom multikine skoro nikto nešuchotal popcornom. Keď po jeho zhliadnutí budete istý čas nedôverčivo pozorovať svoj televízor, video alebo mobil, nič si z toho nerobte. Nebudete jediní.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 04:22