StoryEditor

Ján Riapoš: Tucet medailí reálnym zrkadlom

29.09.2004, 00:00

Slovenská výprava získala na paralympiáde historicky prvýkrát päť zlatých medailí. Ako ste spokojný s touto bilanciou?
- V tomto smere máme za sebou najúspešnejšie vystúpenie slovenskej výpravy v jej krátkej histórii, takže som, pochopiteľne, s dosiahnutými výsledkami veľmi spokojný. Myslím si, že celkový zisk dvanástich medailí je odrazom skvelej atmosféry, ktorá počas hier panovala v našom tábore. Všetci skutočne ťahali za jeden povraz, čo je pre mňa najdôležitejšie zistenie.

Kto ešte mohol rozšíriť medailovú zbierku?
- Ako to už v športe býva, často rozhoduje o konečnom výsledku aj povestné šťastie. Mali sme tam štyri umiestnenia na nepopulárnom štvrtom mieste, takže veľakrát chýbali skutočne len centimetre či sekundy. Dvanásť medailí je však odrazom súčasnej sily slovenského paralympijského športu.

Ako ste spokojný s osobnými ambíciami, keď ste sa ziskom dvoch medailí stali spolu s cyklistom Turečkom najúspešnejším slovenským reprezentantom?
- Je to, samozrejme, veľmi zvláštna situácia, keď predseda zväzu je na paralympijských hrách v podstate na dovolenke a dokonca bojuje o cenné kovy. Som veľmi rád, že sa mi podarilo uspieť a, samozrejme, ďakujem vedeniu výpravy, ktoré sa vynikajúco staralo o celú slovenskú výpravu.

Menšou škvrnou na vystúpení Slovákov v Aténach je pozitívny dopingový test Juraja Petroviča, po ktorom prišiel tandem s Vladislavom Janovjakom o striebornú medailu...
- Je to veľmi špecifická situácia. Ide o prvý prípad na svete, keď zistili nález u zdravého športovca, ktorý má pomáhať postihnutému. Ťažko však hovoriť o dopingu, ide o širšie súvislosti, ktoré budeme riešiť až po príchode na Slovensko. Je to veľmi nepríjemné najmä pre postihnutého športovca. Janovjak totiž urobil pre úspech všetko a dokonca pretekal hendikepovaný. Dva týždne pred paralympiádou si totiž po kolízii zlomil kľúčnu kosť.

Ako budú odmenení úspešní paralympionici?
- Niečo sme už riešili pred samotnými hrami, ale o prémiách ešte budeme dodatočne hovoriť. Mali sme v tomto smere konflikty po paralympiádach v Sydney a Salt Lake City, takže teraz chceme byť pri odmeňovaní úspešných reprezentantov dôslednejší.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 12:56