Anna Karolina SchmiedlováTASR/AP
StoryEditor

Megatalent, ktorý sa ocitol na dne. Slovenka ukončila rok hrôzy

27.10.2016, 00:00
Karolína Schmiedlová klesla o dvesto miest v rebríčku. „Musí zapracovať na psychike,“ tvrdí jej tréner.

Takto pred rokom bola objavom sezóny. Anna Karolína Schmiedlová sa stala Tenistkou roka na Slovensku, dostala sa na malé majstrovstvá sveta WTA Tour a v rebríčku sa vyšplhala na 26. miesto.

Rok 2016 znamenal radikálnu zmenu. 22-ročná rodáčka z Košíc má za sebou najhorších dvanásť mesiacov kariéry: v sezóne vyhrala len sedem z 35 zápasov a zaznamenala rekordný prepad o rovných dvesto miest.

Séria neúspechov mala negatívny dosah aj na jej turnajové príjmy. Kým v senzačnej vlaňajšej sezóne zarobila bezmála 700-tisíc dolárov pred zdanením, v tejto „len“ 287-tisíc.

„Veľa zápasov nezvládla v hlave. Treba za týmto rokom urobiť hrubú čiaru a začať od nuly,“ skonštatoval pre HN tréner našej fedcupovej reprezentantky Jaroslav Levinský.

Viera v zmenu nestačila
Český kouč a bývalý špecialista na štvorhru prevzal Schmiedlovú v máji po tom, ako ukončila dlhoročnú spoluprácu s trénerom Vladimírom Martincom. „Skúšali sme nové veci na tréningoch, bohužiaľ, prehry sa nejako hromadili. V lete to už pomaly vyzeralo, že sa to môže otočiť,“ vysvetľuje Levinský.

Narážal najmä na júlové turnaje v Bukurešti a Bastade. V tom prvom nevyužila mečbal proti Bieloruske Sasnovičovej, v druhom stratila dobre rozohraný zápas proti Češke Siniakovej. „V čase, keď začala jej forma naberať ten správny smer, akoby ju prehry začali opäť strhávať dolu. Verila, že sa to zmení. No veriť nestačí, treba preto niečo urobiť,“ hovorí tréner.

Narážal tým najmä na príliš uzavretú Schmiedlovej povahu a na skutočnosť, že odmietala pomoc odborníka psychológia či mentálneho trénera. „Nebolo to tým, že herne zaostávala. Ale viackrát sa zľakla víťazstva. Sama náročné situácia evidentne nezvládala,“ uviedol Levinský. Snažili sme sa spojiť aj so samotnou Schmiedlovou, no na žiadosti HN o rozhovor nereagovala.

Český tréner ešte nevie, či bude po nevydarenej sezóne pokračovať so Schmiedlovou aj v budúcom roku. Zmluvu má podpísanú do 30. októbra a o ňom, ako aj ďalších možných zmenách v Schmiedlovej tíme, sa má rozhodnúť v najbližších dňoch a týždňoch.

Zväz Schmiedlovú podrží
Schmiedlová je členkou Národného tenisového centra a jej extrémny prepad v rebríčku nepríjemne prekvapil aj tenisový zväz.

„Ten pád je horší, ako sme predpokladali. No treba povedať, že u mladých hráčok, ktoré vyletia vďaka talentu v rebríčku veľmi vysoko, to nie je nič neobvyklé,“ povedal pre HN Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu.

Ako príklad uviedol rebríčkové pády Kanaďanky Eugenie Bouchardovej či Belindy Benčičovej zo Švajčiarska. „U Kaji je prepad výraznejší. Nastala u nej súhra nepriaznivých okolností. Možno polovicu z tých prehier zažila práve s tenistkami, ktoré boli v tom čase v top forme. A, samozrejme, úlohu zohrala aj psychika,“ hovorí Moška.

Čo bude ďalej, chce zväz riešiť po tom, čo sa Schmiedlová vráti z posledného podujatia v tomto roku, na ktorom štartovala, z francúzskeho Poitiers.

„Ak bude chcieť ostať členkou NTC, tak jej budú zabezpečené tréningové podmienky tak ako v minulosti a ponúkneme jej spoluprácu aj pre budúce roky,“ tvrdí generálny sekretár.

Tenisový zväz považuje Schmiedlovú naďalej za perspektívnu tenistku so schopnosťami byť raz opäť hráčkou v najlepšej tridsiatke svetového rebríčka.

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 00:13