TASR/AP
StoryEditor

Sagan odkazuje turistom: Je u nás lacno

30.09.2016, 00:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Majster sveta a veľvyslanec Slovenska v rámci projektu Good Idea Slovakia Peter Sagan odpovedal pre HN a médiá.

Jednotka svetového cyklistického rebríčka Peter Sagan získal ako prvý Slovák čestný titul veľvyslanca Slovenska v zahraničí. „Dostal som toto ocenenie napriek tomu, že som nevyhral ani olympiádu,“ povedal v rozhovore pre slovenské médiá.

Očakávali ste, že sa niekedy dočkáte takéhoto významného ocenenia od ministra zahraničných vecí Slovenska?
Ako som ho mohol očakávať, keď je udeľované po prvýkrát v histórii.

Tak čo to pre vás znamená byť prvým veľvyslancom projektu Good Idea Slovakia?
Som veľmi rád, je to pre mňa česť, že môžem byť prvým nositeľom tohto ocenenia. Veľmi si vážim, že sme sa mohli stretnúť na takomto večierku a mohol prevziať cenu takéhoto veľkého kalibru.

Je tá cena aj motiváciou navyše do ďalších cyklistických sezón?
Motiváciou je pre mňa skôr ten bicykel. Tieto ceny, ktoré prichádzajú, sú na základe výsledkov. Dostal som ocenenie najlepšieho športovca, ktorý urobil najlepšiu reklamu pre Slovensko a nevyhral som ani olympiádu. Určite som veľmi rád a ďakujem za to Slovensku.

Vnímajú vaši zahraniční fanúšikovia, že ste zo Slovenska – vedia k vám našu krajinu priradiť?
Vedia. Už si nemýlia veľmi Slovensko so Slovinskom.

Čo by si povedal nejakému zahraničnému turistovi, keby sa pýtal na Slovensko?
Že je tam lacno... Že máme veľmi nádhernú krajinu, čo sa týka hôr, že máme veľmi dobrú kvalitu vody – čo sa týka minerálok alebo tej, ktorá nám tečie z vodovodu. Turizmus možno niekedy fungoval v Tatrách lepšie, ale myslím si, že už sa tam zase rozbieha. Bratislava je veľmi vyspelé mesto.

Drvivú väčšinu roka trávite v zahraničí, čo vám najviac chýba, keď ste mimo krajiny?
Čo mi najviac chýba? Jedine rodina.

Stále ste sa jasne nevyjadrili, či sa zúčastníte na tohtoročných majstrovstvách sveta v cyklistike. Pôjdete v polovici októbra do Kataru?
To ešte uvidíme. Akurát zajtra pôjdem na prvý tréning po troch dňoch od skončenia pretekov Eneco Tour. No a uvidíme, ako bude. Veď šampionát je až o tri týždne.

Ako sa po dlhej a náročnej sezóne cítite z fyzickej stránky?
Dobre.

V rámci prezentácie Slovenska v zahraničí, v ktorej krajine môže mať získanie takéhoto prestížneho ocenenia od čelného predstaviteľa štátu najväčší ohlas?
Ja si myslím, že hlavne slovenskí fanúšikovia robia pre mňa strašne veľa. Chodia na mnohé moje preteky, aj oni reprezentujú svojou prítomnosťou Slovensko. Najväčšie zázemie fanklubov mám tu na Slovensku, ďalšie v Taliansku, Belgicku a v USA mám tiež. Ale neviem, či budú rozoberať, akú cenu som tu dnes dostal.

Ste prvým veľvyslancom projektu Good Idea Slovakia. Čo je podľa vás dobrý nápad?
To si môže každý hocijako vysvetliť. Je to zaregistrovaná značka, ktorú tu prezentujeme. Pre každého môže byť dobrým nápadom niečo iné.

A pre vás to môže byť čo?
Podľa mňa je práve teraz dobrý nápad odísť.


Vplyv Sagana na voľbu šéfa OSN

Už na budúci týždeň sa uskutoční v New Yorku voľba nového šéfa OSN. Môže nášmu ministrovi zahraničných vecí pomôcť prezentácia po boku najlepšieho cyklistu sveta? „To, že sa odovzdávanie čestného titulu časovo zhoduje s finále volieb generálneho tajomníka OSN je milé, ale ja by som to nespájal,“ povedal pre HN Miroslav Lajčák. Priznal, že je krstným otcom značky Good Idea Slovakia, ale zároveň upozornil, že nápad vznikol už v roku 2009. Šéf rezortu zahraničia nedokázal odhadnúť, či sa správa o ocenení pre Sagana dostane až za oceán. „Dnešná udalosť mi vo voľbách určite neublíži. A ak to pomôže, tak tým lepšie,“ dodal Lajčák.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 13:05