StoryEditor

V Bazileji o kredit, rešpekt a 800-tisíc Sk

06.02.2003, 23:00

Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká po priateľskom stretnutí s Českom a turnaji Baltica Cup ďalšia fáza prípravy na svetový šampionát vo Fínsku. Už dnes o 19.30 hod. čaká úradujúcich majstrov sveta v Bazileji úvodné stretnutie turnaja Škoda Cup 2003 proti domácemu Švajčiarsku. V ďalších stretnutiach sa stretnú s európskym výberom Kanady (v sobotu o 19.30) a Nemeckom (v nedeľu o 12.00). Trénerská dvojica František Hossa -- Ján Šterbák už dávnejšie avizovala, že na tomto turnaji dá príležitosť najmä mladým hráčom, a preto v dvadsaťdvačlennom výbere figuruje až päť nováčikov. Reprezentačný dres s dvojkrížom vo Švajčiarsku po prvý raz oblečú Erik Weismann (Zvolen), Miroslav Lažo (Slovan), Stanislav Gron (Vítkovice), Michal Česnek (Martin) a Martin Hujsa (Skalica). Až šestnásť hokejistov má na svojom konte desať a menej štartov v národnom tíme. Oproti poslednému vystúpeniu Slovákov na Baltika Cupe je nová aj dvojica brankárov -- Karol Križan (Zvolen) a Miroslav Lipovský (Skalica), ktorý je s 13 vystúpeniami v A-mužstve piatym najskúsenejším hráčom. "Čaká nás veľmi kvalitná previerka. Verím, že všetci hráči pristúpia k jednotlivým zápasom zodpovedne. Viacerí majú možnosť vyskúšať si hru na medzinárodnom ľade. Chceme si preveriť adeptov na štart na majstrovstvách sveta. V každom zápase sa budeme biť o víťazstvo -- len to dvíha morálku mužstva a náš kredit i rešpekt u súperov. Samozrejme, chceme vo Švajčiarsku dosiahnuť čo najlepšie umiestnenie," povedal tréner František Hossa.
Dotácia turnaja v Bazileji je 75 000 švajčiarskych frankov. Víťaz si odnesie po prepočte na slovenské koruny viac ako 800 000. Slovensko vyhralo Švajčiarsky pohár (Škoda Cup) v roku 1997 a o tri roky neskôr, keď sa hral tento turnaj dosiaľ poslednýkrát.

Nominácia Slovenska
Brankári: Križan (Zvolen), Lipovský (Skalica) u obrancovia: Starosta (Trenčín), Česnek (Martin), Devečka (L. Mikuláš), Harant (Žilina), Nádašdi (Košice), Topoli (Karlove Vary), Čakajík (Liberec), Urban (Košice) u útočníci: Tomík (Sparta Praha), Podkonický (Iserloh), Vaic (SaiPa), Hujsa (Skalica), Kmiť (Košice), Sabol (Košice), Lažo (Slovan), Gron (Vítkovice), Weissman (Zvolen), Tomas (Košice), Hanzal (Trenčín), Hurtaj (Plzeň).

Program turnaja
Dnes: Nemecko -- Kanada (15.45), SLOVENSKO -- Švajčiarsko (19.30), sobota: Švajčiarsko -- Nemecko (15.30), SLOVENSKO -- Kanada (19.30), nedeľa: Nemecko -- SLOVENSKO (12.00), Švajčiarsko -- Kanada (15.45).

Príprava SR na MS
prípravný ČR -- SR 4:3
Baltica Cup SR -- Fínsko 1:4
Baltica Cup SR -- ČR 1:6
Baltica Cup SR -- Švédsko 3:1
Baltica Cup SR -- Rusko 1:3

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 17:12