Marián HossaTASR
StoryEditor

Konkurovať tým najlepším by už Slováci nemohli, priznáva Marián Hossa

19.09.2016, 00:00
Marián Hossa, hráč Tímu Európy na Svetovom pohári, v rozhovore o prebiehajúcom turnaji:

Marián Hossa je teraz jedným zo šiestich Slovákov, ktorí na Svetovom pohári hrajú v „zlepenci“ menom Tím Európy. „Niektorí ľudia na Slovensku sú naštvaní, že nás na Svetový pohár nevzali, ale veď my by sme tu nedokázali konkurovať,“ hovorí úprimne 37-ročný útočník.

Obvyklá otázka znie: Budú mať hráči v európskom výbere motiváciu? Budú sa na začiatku sezóny vrhať do striel?
Jasne – radšej by sme všetci z tých ôsmich krajín reprezentovali tú svoju. Ale NHL to urobila takto. Vytvorila zmiešaný výber Európy, ale motivácia nám chýbať nebude. Keď sa hodí puk, každý hrá hokej, ako je zvyknutý. Chce na ľade ukázať to najlepšie, má v sebe túžbu vyhrať. Odhodlanie chýbať nebude. Náš tím sa formuje a každý sa tu chce vytiahnuť.

Ako sa však v umelom celku tvorí tímová chémia?
Mali sme pár spoločných večerí, ale poznáme sa z ligy. Myslím si, že nám pomohol spoločný týždeň, po ktorom sme skutočne ako jeden tím. Dali sme si aj pár golfových partičiek, tam sme sa ešte viac zblížili. Postupne sa to zlepšuje. Všetci hráči sú fajn.

Lenže identifikujú sa slovenskí fanúšikovia vôbec s týmto tímom?
To neviem. Je to rozdelené. Niektorí možno budú v noci vstávať a fanúšikovať nám, iní nie, pretože sú naštvaní, že turnaj nehrá slovenský tím. Že nás sem nevzali. Ale to je ťažké, pretože v NHL máme aktuálne šesť-sedem hráčov. NHL nám nedovolila vytvoriť mužstvo, pretože tým najlepším by sme asi nemohli konkurovať.

To v Česku by sa pre zmenu pár slovenských hráčov hodilo. Nestálo by za to vytvoriť československý tím?
To je zaujímavá myšlienka, to mi nenapadlo. V Česku je stále dosť hráčov v NHL aj ďalších kvalitných v Európe, takže mančaft zložíte. Neviem síce, ako to v Česku bude o pár rokov, ale teraz výber máte ešte dobrý. (V minulej sezóne NHL nastúpilo 12 slovenských hokejistov a 39 českých, pozn. red.)

Myslím si, že obe krajiny trápia rovnaké hokejové ťažkosti. Lepší sa u vás výchova mladých?
Deväť až desať mesiacov žijem mimo Slovensko, nepoznám úplne podrobnosti. Ale čo viem, tak po hráčoch ako Chára, Gáborík alebo ja bude diera. Máme dvoch-troch kvalitných hokejistov vo veku okolo 25 rokov, ale to je málo. Počul som, že máme nejaké talenty vo veku okolo sedemnástich-osemnástich, ktorí pôjdu po sezóne na draft. Je však otázka, či to bude stačiť.

Ste z Trenčína, slovenskej hokejovej bašty. Láka dnes vôbec deti hokej?
Už to nie je, ako to bývalo, keď sme v lete trénovali a na ľade sa skoro nedalo pohnúť. Naša extraliga už nie je taká silná, Richard Lintner (šéf súťaže) s ňou však robí, čo môže. A robí to moderne. Takže si myslím, že sa to o pár rokov otočí.

Pomohlo aj radikálne riešenie, keď viac ako 50 slovenských hráčov bojkotovalo kvôli biednej hokejovej situácii reprezentáciu?
Teraz boli regulárne voľby. Dotyční si zvolili, koho chceli, bolo to tesné. Potrebujeme však novú krv, nových ľudí. Nehovorím, že tí, čo tam boli, to nerobili dobre. Ale aj tu je potrebná obmena, dodať novú energiu. Azda nám to čoskoro prinesie ovocie.

Pozrite si zostrih z prvého zápasu Tímu Európy na svetovom pohári

Vy sám chcete po hokejovej kariére pomáhať? Napríklad trénovaním?

Vezmem si čas. A keď mi bude hokej chýbať a baviť ma to, prečo nie. Ale v Trenčíne som postavil športové centrum. Máme dva zimné štadióny, čo na malé mesto stačí. Keď nebude, môžeme to rozšíriť.

Späť k Svetovému poháru. Bude to v pondelok proti Česku pre vás ešte špeciálny zápas?
Určite. Keď nastupujete proti českému tímu, vždy je to niečo extra. Aj keď nepôjde o olympiádu alebo majstrovstvá sveta. Musím povedať, že Česi všetkých prekvapili. Ja som ich na rozdiel od iných nedával na posledné miesto, pretože viem, akú majú silu. A oni to zase potvrdili.

Spomenuli ste olympiádu. Budú na nej hrať hokejisti z NHL?
Bude zaujímavé, ako sa NHL po Svetovom pohári rozhodne. Verím, že hráčov nechá reprezentovať. Olympiáda je výborný turnaj, ale ak to zoberieme z pohľadu biznisu, tak by si NHL radšej robila turnaj sama.

Európa zaskočila USA
Hokejový Svetový pohár v kanadskom Toronte odštartoval v sobotu senzačným víťazstvom Tímu Európa 3:0 nad favorizovaným mužstvom USA. Gólový účet turnaja otvoril slovenský útočník Marián Gáborík a jeho zásah vo štvrtej minúte a 19. sekunde bol napokon aj víťazný. Gáborík pôsobil v druhej formácii Dána Fransa Nielsena, v bránke chytal Jaroslav Halák a štvorica v zložení Zdeno Chára, Andrej Sekera, Marián Hossa i Tomáš Tatar sa zišla v prvej línii kapitána tímu, Slovinca Anžeho Kopitara. Halák bol hviezdou zápasu, keď zlikvidoval 35 streleckých pokusov amerického tímu. V noci na nedeľu turnaj pokračoval druhým zápasom A-skupiny medzi Kanadou a Českom. Zámorský celok porazil Česko hladko 6:0. Európsky výber sa s českým tímom stretne dnes o 21.00.

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:43