Peter SaganTASR
StoryEditor

Tour de money. Sagan už dominuje

15.07.2016, 00:00
Hviezda tímu Tinkoff sa vďaka víťazstvu v 11. etape dostala do čela rebríčka najviac odmeňovaných pretekárov na Tour.

Dosiahol šiesty etapový triumf v kariére na najslávnejších cyklistických pretekoch sveta Tour de France. Upevnil si pozíciu lídra v boji o zelený dres. No triumf v 11. etape znamenal pre elitného Slováka Petra Sagana zároveň aj výrazný posun v rebríčku najlepšie zarábajúcich pretekárov na tohtoročnej tour. Víťazná etapa, druhé miesto v šprintérskej prémii a nosenie zeleného dresu mu vyniesli na odmenách v stredu 12 300 eur. Celkovo teda zarobil úradujúci majster sveta na francúzskych cestách už 44 680 eur a predstihol tak doterajšieho lídra rebríčka Marka Cavendisha, ako aj druhého v poradí Marcela Kittela. Zaujímavosťou je, že počas utorka a stredy si Sagan vyjazdil približne takú sumu ako za predchádzajúcich deväť etáp Tour dohromady. „Opäť naplno ukázal, prečo patrí k najkomplexnejším a najlepším cyklistom sveta,“ povedal pre HN Milan Dvorščík, vicemajster sveta z roku 1994.

Suverén z Tinkoffu
Podľa prepočtov HN sa v doterajších jedenástich etapách na odmenách medzi viac než stovku cyklistov rozdelilo celkovo takmer 420-tisíc eur. Čiže Sagan si vyjazdil vyše desaťpercentný podiel z tohto koláča odmien. Ešte výraznejšie dominuje slovenský reprezentant pri porovnaní zárobkov jednotlivých pretekárov tímu Tinkoff. Sagan má na svedomí až štyri pätiny zo všetkých prémií zoskupenia ruského milionára Olega Tiňkova. Sedem jeho cyklistov dohromady zarobilo 57 110 eur. „Cyklistika je síce tímový šport, ale Sagan je vskutku výnimočný zjav. Každý deň vymýšľa nové kúsky a dokáže prekvapovať svet. A vďaka svojim schopnostiam dokáže strhnúť pozornosť médií z celého sveta na svoju osobu,“ uviedol pre HN marketingový expert Karel Tejkal. A túto pozornosť si užíva aj majiteľ stajne Oleg Tiňkov – v cieľovom priestore rozdáva rozhovory, zverejňuje na sociálnych sieťach oslavné videá a takmer neustále má oblečené sivé tričko s podobizňou Petra Sagana v zelenom drese. „Dovolím si tvrdiť, že práve takéto chvíle môžu zmeniť majiteľovo rozhodnutie a možno si ten tím ponechá aj na budúci rok. Tiňkov je rád na výslní, je to pre neho prestíž a možno to pomáha aj jeho biznisu,“ hovorí Dvorščík. Ruský podnikateľ zarobil najskôr v pivovarníckom priemysle, neskôr založil kreditnú spoločnosť, ktorá sa stala priekopníkom internetového bankovníctva v Rusku.

Peniaze sa rozdelia
V každom cyklistickom tíme býva zvykom, že všetky peniaze získané na odmenách sa po skončení podujatia rozdelia rovnakým dielom medzi všetkých pretekárov. Kľúčové pre Sagana je, že sa vďaka vydarenej Tour môže dočkať najlukratívnejšej zmluvy v histórii cyklistiky. Podľa portálu velonews by sa v prípade zmeny dresu mohol dočkať ročného platu na úrovni šiestich miliónov dolárov. „Sagan neustále posúva latku svojich výsledkov a výkonov vyššie. Teraz mal pár dní žltý dres, s prehľadom si vybojoval zelený a vybojoval už dve etapové víťazstvá. Uvidíme, čo nám predvedie ešte do konca podujatia,“ konštatuje Tejkal. Podľa neho už definitívne dorástol na úroveň celoeurópskej športovo-marketingovej osobnosti. „Viem si predstaviť, že sa čoskoro stane tvárou popredných značiek vo Francúzsku, Taliansku či Nemecku,“ hovorí marketingový expert. No v prípade exkluzívnych marketingových práv to u cyklistov nebýva také jednoduché ako povedzme u tenistov. Práva totiž na pretekárov vlastní v prvom rade zamestnávateľ, cyklistická stajňa – čiže v prípade Sagana je to Oleg Tiňkov. A stajne s nie veľkou ochotou dovoľujú svojim jazdcom vlastné marketingové aktivity. Aj preto má možno Sagan dodnes len troch individuálnych partnerov – Citröen, Slovak Telekom a Grand Hotel River Park.

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-06 05:20:47 - Feat.: - Title: Černák je prvým Slovákom s miestenkou v play off, Tampa má voľnú kartu. Oba góly Washingtonu strelil Ovečkin
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 08:41