Prvým Slovákom, ktorý podpísal ročnú zmluvu s čínskym klubom z Pekingu, je reprezentačný útočník a naposledy hráč Liberca Martin Bakoš.TASR
StoryEditor

Za exotikou do Číny ide duo Slovákov

07.07.2016, 00:00
Útočníci Martin Bakoš a Tomáš Marcinko budú hrať u nováčika KHL v Pekingu. „Je to výzva,“ zhodujú sa reprezentanti.

Budú hrať v aréne LeSports Center, ktorá bude s kapacitou pre 18-tisíc divákov najväčšou v Kontinentálnej hokejovej lige. Nováčik súťaže, čínsky klub Červená hviezda Kunlun Peking, postupne buduje mužstvo na štart v KHL. A jeho súčasťou budú aj dvaja útočníci slovenskej hokejovej reprezentácie – Martin Bakoš a Tomáš Marcinko. HN zisťovali u hokejových manažérov, ako prišlo ku kontaktom exotického čínskeho tímu s našimi hokejistami. „Martina videl skaut Pekingu počas svetového šampionátu a posielali sme im aj nejaké nahrávky z dresu Liberca. Rokovania prebiehali rýchlo,“ povedal pre HN Robert Spálenka, hráčsky agent zastupujúci 26-ročného Bakoša. Duo Slovákov by sa do nového pôsobiska v najľudnatejšej a hokejovo neprebádanej krajiny malo presunúť už na budúci týždeň.

Platy ako v Slovane
Pol druha mesiaca pred prvým zápasom KHL tvorí mužstvo Kunlun Peking okrem dua Slovákov ešte päť ruských, štyria fínsky a jeden francúzsky hokejista. „Pomerne neskoro dostali definitívne zelenú na štart v KHL a práve v týchto dňoch podpisujú hráčov. S klubom som v dennodennom kontakte,“ uviedol pre HN hokejový manažér Vladimír Vůjtek mladší, ktorý práve finalizuje príchod Marcinka do čínskeho klubu. Komunikuje hlavne s generálnym manažérom Kunlun Peking Vladimírom Krečinom a trénerom tímu Vladimírom Jurzinovom. Vůjtek nechcel konkretizovať presné platové podmienky, za akých bude Marcinko v Číne pôsobiť. „Povedal by som, že sú porovnateľné s tými, za ktoré hrajú hokejisti v bratislavskom Slovane,“ uviedol syn bývalého kouča slovenskej reprezentácie. To znamená, že Slováci by mohli za jednu sezónu zarobiť približne 150- až 300-tisíc eur. Kým Martin Bakoš má s KHL skúsenosti z dvoch sezón v drese bratislavského Slovana, pre Marcinka to bude premiéra v druhej najkvalitnejšej súťaži sveta. Obaja sa na pekinské dobrodružstva tešia a vnímajú ho ako posun v kariére. „Je to výzva pôsobiť v tejto lige. Verím, že tam presvedčím o svojich kvalitách a budem mať dobrú sezónu,“ hovorí Marcinko. Ten rovnako ako Bakoš štartoval v drese Slovenska na tohtoročných majstrovstvách sveta v Rusku.

Pozadie klubu neznáme
Pri oficiálnom predstavení Červenej hviezdy Kunlun Peking boli koncom júna prítomní aj prezidenti Ruska Vladimír Putin a Číny Si Ťin-pching. A kto je majiteľom nováčika KHL? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. „51 percent akcií má čínska organizácia, ktorá stojí za vznikom tohto klubu. Budeme mať rozpočet priemerného klubu v súťaži,“ uviedol pre portál championat.com športový riaditeľ Pekingu Vladimír Crecen. Neoficiálne sa hovorí, že klub je de facto v rukách čínskej vlády. Hlavným motívom jeho vzniku má byť pritom príprava čínskych hokejistov na zimné olympijské hry 2022, ktoré sa uskutočnia práve v Pekingu. „Neviem, čo je pravdy na tom, že za klubom stojí čínska vláda. Netuším, kto ho riadi, vlastní a financuje,“ poznamenal Vůjtek. Podľa neho nemusí byť počet slovenských hokejistov v Pekingu ešte definitívny a ruské vedenie zastúpené generálnym a športovým manažérom, ako aj trénerom sa zaujíma o ďalších hráčov spod Tatier aj Česka. „Na hokejovom trhu postupne ubúdajú kvalitní hráči a klub má už dosť málo času, aby pred sezónou skompletizoval káder,“ dodal hokejový manažér.

Pre mňa je kľúčové hrať v Kontinentálnej hokejovej lige
Tomáš Marcinko, slovenský hokejista, pre HN:

Čo vás presvedčilo, aby ste prijali ponuku nováčika KHL, čínskeho klubu Červená hviezda Kunlun Peking?
Viem, že idem do krajiny, ktorá nemá hokejovú históriu. No ide hlavne o to, že je to Kontinentálna hokejová liga. Pre mňa je dôležité sa do tejto súťaže dostať a nezáleží na tom, kde by som hral. Veď aj v chorvátskom Záhrebe úspešne funguje klub KHL, tak prečo by nemal v Číne. Teším sa na túto novú skúsenosť v kariére.

Pred rokom by vám ani nenapadlo, že si zahráte profesionálny hokej v Číne.
Keby len pred rokom, ja som ešte minulý týždeň nevedel, kde budem pôsobiť. Ale prišla takáto ponuka z pekinského klubu, možnosť zahrať si prvýkrát v živote KHL. Tak som sa rozhodol, že do toho pôjdem.

Pomohlo aj to, že pred pár dňami sa s čínskym tímom dohodol váš spoluhráč z národného tímu Martin Bakoš?
Určite áno. Je to lepšie, ak v mužstve a najmä v úplne cudzej krajine budem s krajanom. A možno neostaneme len dvaja, káder ešte nie je naplnený a možno doň pribudnú ďalší českí alebo slovenskí hokejisti.

Beriete to ako posun v kariére?
Jednoznačne to beriem ako krok vpred, verím, že tam presvedčím o svojich kvalitách a budem tam podávať dobré výkony.

Už niekoľko mesiacov sa hovorí, že Kunlun Peking by mohol posilniť aj hviezdny ruský útočník Iľja Kovaľčuk.
Bolo by fajn mať takého spoluhráča, je to extratrieda a najväčšia hviezda KHL a v mužstve by ho určite chcelo mať každého mužstvo v tejto nadnárodnej hokejovej lige.

Červená hviezda Kunlun Peking v skratke
za nováčika KHL bol definitívne potvrdený 25. júna 2016
zápasy bude hrať v 18-tisícovej aréne LeSports Center postavenej pre olympijské hry
trénerom mužstva je ruský kormidelník Vladimir Jurzinov
v tíme je zatiaľ 12 hokejistov, päť Rusov, štyria Fíni, dvaja Slováci a Francúz
klub má byť nepriamo financovaný čínskou vládou
logo nového tímu tvorí päťcípa hviezda, ktorú obopína čínsky drak

01 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 02 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 03 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky 04 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič 05 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Neuveriteľný Slafkovský sa odtrhol z reťaze. Strelil svoj prvý hetrik v NHL a naďalej prepisuje tímové rekordy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 13:02