Anglicko - IslandReuters
StoryEditor

Majú len sto futbalistov a porazili veľké Anglicko

29.06.2016, 00:00
Islandský futbalový manažér Gulaugur Tomasson po senzačnom vyradení Anglicka pre HN:

Má menej obyvateľov ako Bratislava a len asi stovku profesionálnych futbalistov. Island zariadil vyradením Anglicka jednu z najväčších senzácií histórie majstrovstiev Európy. Čo triumf pre krajinu znamená, nám v exkluzívnom rozhovore prezradil islandsky futbalový manažér Gulaugur Tomasson.

Čo sú hlavné dôvody islandskej senzácie na tohtoročnom futbalovom šampionáte?
Dlhodobá práca futbalovej federácie na vzdelávaní trénerov. Vo všetkých kluboch sú deti už od šiestich rokov vedené kvalifikovanými trénermi, ktorí sú držiteľmi tej najvyššej trénerskej licencie. A spolu s tým aj investície do krytých futbalových ihrísk štandardných rozmerov. To je veľký faktor rozvoja islandského futbalu.

V čom?
Pozrite sa, za posledných takmer dvadsať rokov sa na Islande vybudovalo 30 veľkých krytých ihrísk a 150 menších. A kým do polovice 90. rokov sa mohol hrať kvôli nepriaznivému počasiu futbal len necelých päť mesiacov do roka, teraz môžeme trénovať celoročne. Generácia terajších reprezentantov je vlastne prvou, ktorá vyrástla na takýchto ihriskách.

No všetky futbalové veľmoci majú kvalitných trénerov, ihriská a neporovnateľne vyššiu hráčsku základňu. V čom teda tkvie futbalový zázrak Islandu?
Ako som spomínal, rozhodnutie futbalového zväzu, aby každé jedno dieťa už od šiestich rokov viedol kvalifikovaný tréner, je kľúčové. To je odpoveď na vašu otázku. A keď dostanú deti kvalitný základ, sú ambiciózne, cieľavedomé a robia všetko pre to, aby sa presadili v zahraničí. Národný tím Islandu dnes ťaží z bojovnosti a nepoddajnosti svojich hráčov.

Doteraz najväčším úspechom Islandu bol nečakaný zisk hádzanárskeho striebra na olympiáde v Pekingu. Je postup do štvrťfinále EURO 2016 viac?
Tento futbalový úspech je omnoho, omnoho väčší úspech ako to striebro. Futbal je v krajine najpopulárnejší šport. A vyradiť Anglicko na takomto turnaji je ako sen. Väčšina obyvateľov obdivuje a fanúšikuje anglickému futbalu, či už klubovému alebo reprezentačnému. Neexistuje nič porovnateľné s tým, čo sa reprezentácii podarilo. Nemá to obdobu.

Všetkých 23 hráčov Islandu pôsobí v zahraničí, najmä v Škandinávii. Koľko profesionálov vlastne máte?
Môže ich byť okolo stovky. Tak málo ich je preto, že priamo na Islande nemáme vôbec žiadnych hráčov, ktorí by sa živili výhradne futbalom. Tí najlepší zvyčajne odchádzajú vo veku šestnástich či sedemnástich rokov do zahraničia.

Do ktorých krajín odchádzajú?
V posledných rokoch ich veľa odišlo do mládežníckych tímov v Holandsku, do Anglicka a asi polovica súčasného reprezentačného výberu pôsobí v severských krajinách, najmä vo Švédsku a v Nórsku. Inú možnosť nemajú, keďže na Islande máme len poloprofesionálnu ligu.

Bude po takomto senzačnom postupe Islandu do štvrťfinále EURO 2016 väčší dopyt po futbalistoch z vašej krajiny?
Nikto neveril, že sa vôbec dostaneme na takýto turnaj. Nieto ešte tomu, že postúpime zo skupiny a vyradíme takú veľmoc ako Anglicko. Som si istý, že niekoľko hráčov z reprezentácie sa dostane do lepších klubov, v akých sú dnes. Napríklad Ragnar Sigurdsson hrajúci v ruskom Krasnodare.

Najväčšou hviezdou národného tímu je Gylfi Sigurdsson hrajúci anglickú Premier League v drese Swansea.
Áno a ešte nám skvelé meno urobil v minulosti Eidur Gudjohnsen – bývalý útočník Chelsea či Barcelony. A tento šampionát môže pomôcť hráčom k prestupu do klubov zvučnejšieho mena. Do piatich najkvalitnejších súťaží na starom kontinente. Tieto majstrovstvá Európy znamenajú začiatok novej éry islandského futbalu.

Zaujímavosti senzácie z Islandu

– Island je počtom obyvateľov najmenšia krajina, ktorá sa dostala na záverečný turnaj majstrovstiev Európy. Na ostrove gejzírov žije 332-tisíc ľudí.


– na Islande je necelých 22-tisíc registrovaných futbalistov. Na porovnanie, v tíme zdolaného Anglicka je ich takmer 1,5 milióna.


– národný tím zaznamenal v posledných rokoch najvýraznejší vzostup vo svetovom rebríčku. V roku 2010 mu patrilo 112. miesto, dnes je na 34. pozícii.

01 - Modified: 2024-05-07 09:00:23 - Feat.: - Title: Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál 02 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 03 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 04 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 05 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 15:30