StoryEditor

Kvôli tenisu mal dlhy. Dnes žije Slovák svoj sen

27.05.2016, 00:00
Andrej Martin dosiahol v Paríži životný úspech. Za postup do 3. kola elitného turnaja získal odmenu 102-tisíc eur.

Posledné štyri roky sa pohybuje pre profesionálneho tenistu v tej najhoršej kategórii – v druhej stovke svetového rebríčka. 26-ročný Bratislavčan Andrej Martin bol príliš dobrý na to, aby kariéru vzdal. A na druhej strane príliš slabý, aby zarobil slušné peniaze. V minulosti sa dokonca kvôli tenisu zadlžil a sezónu pokrýval aj za pomoci úverov. A teraz sa Martin dočkal životného úspechu. Na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži senzačne zdolal domáceho Pouilleho 3:0 na sety a postúpil už do 3. kola, medzi 32 najlepších hráčov sveta. Tým si zabezpečil štedrú odmenu 102-tisíc eur. Za týždeň tak zarobil zhruba tretinu všetkých peňazí, ktoré dokázal vo dvojhre vybojovať za posledných desať rokov. Podľa portálu atptour.com bez prémie z Paríža doteraz na okruhu zarobil 327-tisíc eur. „Veril som, že raz príde takýto turnaj. Ja si teraz žijem svoj sen,“ povedal pre HN Andrej Martin.

Šťastný „looser“
Úspech bratislavského rodáka je prekvapujúci o to viac, že do hlavnej súťaže na Roland Garros sa prebojoval ako tzv. lucky looser. To znamená, že neuspel vo finále kvalifikácie a čakal, kým sa pre zranenie niekto neodhlási z hlavnej súťaže. Teraz je Martin jediným kvalifikantom v 3. kole. Ako outsider a až 133. hráč rebríčka si nečakane hladko 3:0 na sety poradil s 31. tenistom sveta Pouillem. „Dokazuje to, že rozdiely v kvalite tenistov nie sú také veľké, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Každý môže poraziť každého, mám formu a užívam si to,“ uviedol krátko po veľkom víťazstve Martin. Na to, aby si vôbec zahral v hlavnej súťaži grandslamového podujatia, čakal dlhé tri roky. Z doterajších štrnástich pokusov sa mu iba raz podarilo hrať v 1. kole – na U.S. Open v roku 2013. Hneď na úvod však prehral s Kazachom Michajlom Kukuškinom 0:3 na sety. „Musím povedať, že aj keď som často vypadával v tých kvalifikáciách, hral som dobre. Len mi k väčšiemu úspechu vždy niečo chýbalo,“ konštatuje.

Zmenil klub aj trénera
Martin bol dlhoročným členom Národného tenisového centra v Bratislave. K zmene prišlo až na konci leta minulého roku. Stal sa hráčom klubu TC Empire Trnava a už tri mesiace spolupracuje aj s novým trénerom Miloslavom Grolmusom. Ten je, mimochodom, v spomínanom trnavskom klube šéftrénerom. „Tvrdo trénujeme a zamerali sme sa na kvalitu hry. Sústredíme sa na výkon a spravili sme poriadok v disciplíne. Toto je cesta a v dobrom sa nám to ukazuje,“ hovorí pre HN Grolmus, ktorý sprevádza svojho zverenca priamo na grandslame v Paríži. Podľa neho nie je výnimočné, že Martin tak dlho čakal na prienik do svetovej tenisovej špičky. „Nie je to nezvyčajné, veď na okruhu je v prvej stovke veľa tridsiatnikov. Napríklad Čech Lukáš Rosol sa presadil až vo veku 28 rokov. Andrej má pred sebou ešte sedem rokov kariéry,“ hovorí Grolmus. Martin priznáva, že doteraz zarábal len na náklady súvisiace s kariérou a nie vždy mu ich pokryli. Teší sa, že po Paríži sa mu finančná situácia výrazne zlepší. „No netreba sa zblázniť z toho, že má človek viac peňazí. Treba ich rozumne investovať do kariéry,“ prízvukuje slovenský tenista.

Čaká ho svetová deviatka
V súboji o postup do osemfinále – čiže šestnástku najlepších na Roland Garros – narazí už dnes Martin na deviateho hráča svetového rebríčka, Kanaďana Miloša Raonica. Pred piatimi rokmi s ním prehral vo finále kvalifikácie na Australian Open. „Kamaráti si zo mňa robili žarty, že ja som mu v roku 2011 naštartoval kariéru. Tak Raonič môže teraz na oplátku naštartovať tú moju,“ želá si Martin. V prípade úspechu si môže ešte výraznejšie zlepšiť svoje bankové konto. Pri postupe do osemfinále je v hre prémia 173-tisíc eur. A podľa trénera nie je bez šance. „Šance sú 50 na 50. Základ je podať taký kvalitný výkon ako v 1. kole proti Španielovi De La Navovi. Ak si Andrej udrží kvalitu, tak ho porazí. Ak nie, tak prehrá,“ dodal Miloslav Grolmus.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 22:59