Tréner hokejovej reprezentácie Zdeno CígerTASR/M. Baumann
StoryEditor

Nech mi všetci naložia, ja to prijmem

26.05.2016, 00:00
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger po 9. mieste na majstrovstvách sveta v Rusku pre HN:

Slovensko pod vaším vedením skončilo na šampionáte na 9. mieste. Ste spokojný s týmto umiestnením?
Každý dobrý športovec má najvyššie ambície. Ja osobne som chcel vyhrať všetko a byť najlepší. No zázraky sa neudiali, takže určite to mohlo byť lepšie.

Vaše pôsobenie ste včera obhajovali pred výkonným výborom hokejového zväzu. Ako prebiehalo a máte dôveru ako tréner aj na ďalšiu sezónu?
Hodnotili sme vystúpenie národného tímu, individuálne výkony hokejistov, jednotlivé zápasy a celé vystúpenie – aké to prinieslo pozitíva a negatíva. Rozoberali sme to zhruba hodinu. A čo bude ďalej, tým sme sa veľmi nezaoberali. O necelý mesiac sú totiž nové voľby prezidenta zväzu a nevieme, čo nastane. Riešili sme hlavne hodnotenie šampionátu.

A čo vám vyšlo z tých pozitív a negatív?
Že by sme mali byť na seba nároční a chceli sme viac. No vychádzali sme zo situácie, ktorá nastala. Prešli sme bojkotom, počas sezóny sme dali šancu mnohým hokejistom. To bolo pozitívne, že sme vyskúšali minimálne 60 hráčov z našej, českej a ďalších európskych súťaží. Nevýhodou je, že nemôžeme vyskúšať hráčov z NHL a nižších zámorských súťaží.

Kľúčovým dôvodom, prečo sme nepostúpili do štvrťfinále, bol kolaps v tretej tretine zápasu s Bieloruskom. Čo sa stalo, že ste stratili vyhratý zápas?
Určite je to chyba, že sme nezvládli záverečnú tretinu. Ale ja sa už aj bojím niečo povedať. Bolo mi vytknuté, že sa schovávam za hráčov a že keď sa nedarí, tak sa ma to netýka.

Skôr to, že ste za prehry s Nemeckom a najmä Bieloruskom nezobrali na seba zodpovednosť.
Ja som ten posledný, kto by za výsledky nezobral zodpovednosť. Pokojne nech mi naložia všetci, ja to prijmem. Je to moja zodpovednosť, všetky výsledky aj výkony pokojne zoberiem na seba.

Búrku nevôle vyvolala aj vaša kritika voči útočníkovi Markovi Daňovi, ktorému ste cez médiá odkázali, že to nemá v hlave upratané. Nedalo sa mu to povedať osobne?
Môžeme túto otázku položiť aj naopak: či nebol úmysel zo strany médií to takto použiť. Ja by som si nedovolil z neho robiť srandu a povedať takéto veci. Možno som sa vyjadril úplne inak. Každý si to mohol vyložiť po svojom. Nechcel som ho znevážiť. Prekážalo mi, že bol nedisciplinovaný, čo sa týka vylúčení, že nadával rozhodcovi. To som mu aj osobne povedal.

No fakt je, že Daňo nebol ťahúňom prvého útoku, tak ako sa od neho očakávalo.
My sme nikomu nepovedali, že je hráčom prvého alebo štvrtého útoku. Mali sme jedno z najmladších mužstiev, mali sme štyri útoky a museli sme hrať kolektívne. Nemali sme lídrov, veľké hviezdy, možno až na Andreja Sekeru. Otvorene sme si povedali, že musíme hrať kolektívne, keďže mužstvo bolo zložené z hokejistov, ktorí v kluboch nepatrili medzi ťahúňov.

No triu Daňo, Réway, Bakoš šampionát nevyšiel a ich góly mužstvu chýbali. Čím si vysvetľujete, že sa nepresadili?
Všetko vychádza z toho, ako sa vám podarí vstúpiť do šampionát. Posledný prípravný duel s Dánskom im vyšiel, čoho sa dotkli, z toho bol gól – radosť sa pozerať. No prišli MS a nedarilo sa im bodovať. No nedarilo sa to celému mužstvo. Oni možno na sebe cítili zvýšený tlak tým, že boli napísaní ako prvá päťka.

No pri povolávaní útočníka Mareka Hrivíka do reprezentácie ste zlyhali, keďže najprv ste ho nepotrebovali a o tri dni už bol pre vás zaujímavý.
Toto môžem pokojne zobrať – bola to jedna z chýb, podcenili sme to. Mali sme odsledovaných veľa hráčov z Európy a otvorene sme tvrdili, že hráči z AHL sú pre nás neznámou, nevedeli sme ich odsledovať. Nehovoríme o lídroch klubov NHL. Chceli sme trochu zvýšiť konkurenciu v mužstve krátko pred oznámením nominácie, no Hrivík už bol na ceste na dovolenku.

Richard Pánik vám zase vyčítal, že ste sa počas sezóny nezaujímali ani o hráčov z NHL, že ste za nimi nevycestovali. Zmeníte to v budúcej sezóne?
Ja môžem ísť hocikde za ktorýmkoľvek hráčom, ale neviem, či by pomohlo, keď tam dorazím na jeden-dva zápasy. Ja osobne chcem urobiť maximum pre pomoc slovenskému hokeju. Ak to bude nevyhnutné, urobím aj tento krok a vycestujem do USA a Kanady.

Zväz má nového partnera
Slovenský zväz ľadového hokeja predstavil včera spoluprácu s ďalším hlavným partnerom, ktorým sa do roku 2019 stala spoločnosť Tipsport SK. Dlhodobá súčinnosť má pomôcť pri napredovaní slovenského hokeja, ako aj pri prestavbe národného tímu. Spolupráca potrvá minimálne najbližšie tri roky a viaže sa aj na domáci svetový šampionát 2019 v Bratislave a Košiciach.

01 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 16:58