Wladimir Klitschko
StoryEditor

Kličkovi a spol. sa otvorila cesta na olympiádu

25.02.2016, 23:00

To, čo mali všetci za číre šialenstvo, dostalo v Manchestri zelenú. Na zjazde predstaviteľov Medzinárodnej boxerskej federácie bola schválená možnosť, že sa už na olympijských hrách v Riu bude môcť zúčastniť aj akýkoľvek profesionálny boxer. A to aj napriek rozbehnutým kvalifikáciám či rôznym obmedzeniam . „Chceme, aby mohli najlepší boxeri štartovať pod piatimi olympijskými kruhmi. Federácia tento rok oslavuje 70. narodeniny a toto je náš darček pre ňu. Chceme zmeny hneď, nie až za ďalšie štyri roky,“ povedal na zasadnutí prezident federácie Wu Ching-Kuo.

Rozbehnuté kvalifikácie
„Je politikou Medzinárodného olympijského výboru mať pod piatimi kruhmi tých najlepších športovcov zo všetkých federácií, Medzinárodná boxerská federácia je pravdepodobne jediná, ktorá toto neumožňuje. Už máme vlastné súťaže, ktoré budú boxovať na olympiáde, teraz však treba zájsť ešte ďalej,“ prihováral sa k viac ako 110 účastníkom zjazdu v Manchestri Dr. Wu.

Tieto slová zazneli aj napriek tomu, že olympijské kvalifikácie sú v plnom prúde, v apríli a júni na amatérskych boxerov čakajú posledné turnaje, na ktorých by si mohli vybojovať miestenku do Ria. Federácia už navyše na začiatku decembra minulého roka vydala prvý zoznam šesťdesiatich mien zo 24 štátov, ktorí majú účasť na budúcej olympiáde istú. „Podľa našich stanov je zmena stanov a kvalifikačných pravidiel možná,“ nemá strach z krátkeho času na olympijské hry Dr. Wu.

Treba dodať, že pre boxerov je kľúčový dátum 19. jún. Práve tento deň bude federácia schvaľovať konečnú nomináciu všetkých boxerov v desiatich váhových divíziách u mužov a v troch u žien. Napriek tomu teraz pravdepodobne dostanú všetky federácie možnosť vybrať svojho zástupcu. Podľa akého kľúča, to zatiaľ nie je jasné.

Príliš veľa otáznikov

Je totiž aj otázka, akým kľúčom chce teraz federácia boxerov vyberať, medzi profesionálmi je navyše o sedem váhových divízií viac. A hoci má vedenie federácie údajne zelenú od všetkých amatérskych zväzov, rovnako pozitívne sa na všetko nemusia tváriť predovšetkým profesionáli. „Myslím, že všetky svetové federácie musia premýšľať o zmenách a budúcnosti športu. U nás sa to skĺbi v tomto kroku. Myslíme si, že sme za prvých sedemdesiat rokov existencie federácie dali pevné základy pre ďalšie skvelé roky. Keď som sa v roku 2006 stal predsedom, jasne sme deklarovali, že chcem v tomto smere nastoliť zmeny. Ktorý iný šport vysiela na olympiádu amatérov?“ dodal Wu Ching-Kuo, ktorý sa v roku 2013 pokúsil neúspešne kandidovať aj na prezidenta MOV.

Paradoxom celej situácie je fakt, že momentálne majú podľa nariadenia federácie zakázané spolu trénovať amatéri a profesionáli, respektíve sa spárovať, rovnako ako nesmie amatérsky boxer robiť iný bojový či úponový šport, a to tak na amatérskej, ako aj na profesionálnej úrovni.

Kličko mal záujem
O tom, že by si chcel zaboxovať ešte raz pod piatimi olympijskými kruhmi, v posledných dvoch rokoch niekoľkokrát hovoril aj Ukrajinec Vladimir Kličko, chuť na odvetu za porážku na hrách v Atlante 1996 by mohol dostať napríklad aj hviezdny Američan Floyd Mayweather, ktorý vlani v septembri ukončil svoju profesionálnu kariéru. Ak by 9. apríla porazil ďalšieho Američana Charlesa Martina, potom by mohol Brit Anthony Joshua obhajovať v Riu zlato z Londýna vo chvíli, keď by bol zároveň aj profesionálnym majstrom sveta.

V podobnej situácii by sa ocitol aj napríklad Kličkov krajan Vasil Lomačenko. V každom prípade je tu ešte jeden problém, ktorý naznačil pre britské denníky bývalý majster sveta medzi profesionálmi a teraz manažér Bary McGuigan: „Dr. Wu je blázon, ide len o reklamný ťah. Ako môže boxer zvyknutý boxovať dvanásť trojminútových kôl ísť do zápasu na trikrát tri minúty? Je to bizarné. Ja proste nechápem, ako by toto mohlo v praxi fungovať!“ Pravdepodobne sa to on aj rad ďalších skeptikov už čoskoro dozvie.

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 21:22