StoryEditor

Maďari zaplatia milión. Aby si u nás zahrali hokej

16.10.2015, 00:00
Maďarský tím je v hre o vstup do našej Tipsport ligy. Aj kvôli finančnej injekcii, ktorá by pomohla našim klubom.

„Máme záujemcu, ktorý by chcel byť účastníkom našej najvyššej súťaže,“ uviedol začiatkom týždňa šéf hokejovej ligy Richard Lintner. Krajinu a názov klubu nekonkretizoval. Podľa zistení HN však má ísť o maďarské mužstvo z Miškovca. To je dokonca ochotné za prípadný vstup do Tipsport ligy aj zaplatiť. „Mám informácie, že chcú vložiť aj nejaké peniaze – hovorí sa o milióne eur,“ povedal Viliam Ružička, predseda Predstavenstva Dukly Trenčín. Ak by sa táto suma rozdelila rovnomerne medzi všetky tímy najvyššej súťaže, každý by dostal po 100-tisíc eur. „Je to dobrá správa, že chce k nám niekto vstúpiť a nie odísť, ako to bolo v minulosti,“ tvrdí riaditeľ klubu z Nitry Miroslav Kováčik. Samotný Lintner názov klubu a miliónovú podporu pre HN nepotvrdil ani nevyvrátil.

Začiatkom týždňa informoval šéf hokejovej ligy Richard Lintner o záujme zahraničného klubu o vstup do našej najvyššej súťaže. No názov klubu ani krajinu, kde sídli, prezradiť nechcel. Podľa zistení HN má ísť o mužstvo z Maďarska, konkrétne o aktuálne vedúci tím tamojšej MOL Ligy z Miškovca. Najpozitívnejšou správou v súvislosti s možným vstupom zahraničného klubu do našej ligy je jeho ekonomický prínos. Podľa našich informácií má totiž Miškovec za možnosť hrať na Slovensku zaplatiť rovný milión eur. Ak by sa táto suma delila medzi naše kluby rovnakým dielom, každý by si tak prilepšil o 100-tisíc eur. Šéf súťaže Lintner naše informácie nepotvrdil ani neodmietol. „Téma je uzavretá v zmysle, že existuje úvaha, že by do Tipsport ligy v budúcnosti vstúpil zahraničný účastník. Existuje dôvod na takúto úvahu,“ uviedol pre HN majster sveta z Göteborgu 2002.

Okrem Jozefa Stümpela (vľavo) a Michala Handzuša by mohol ligu pod vedením Richarda Lintnera (v strede) oživiť v budúcom roku aj klub z Miškovca.

Keď zaplatia, nech prídu

O výške finančnej podpory z Miškovca, ktorá by pomohla každému mužstvu v slovenskej lige, počul aj predseda predstavenstva Dukly Trenčín Viliam Ružička. „Nech sa páči, nech prídu. Ja mám informácie, že chcú vložiť aj nejaké peniaze – milión eur. Kto vám dnes ponúkne takúto sumu,“ uviedol pre náš denník Ružička. Nemyslí si, že by v prípade príchodu klubu z hokejovo menej úspešnej krajiny prišlo k oslabeniu súťaže. „Mám správy, že Miškovec je schopný poskladať také mužstvo, ktoré bude o 70 percent silnejšie ako niektoré naše tímy,“ konštatuje šéf trenčianskej Dukly. Lintnerova vízia a snahy oživiť ligu zahraničným mužstvom sa podávajú aj riaditeľovi HK Nitra, finalistu vlaňajšieho ročníka našej najvyššej súťaže. „V každom prípade ide o dobrú správu pre ligu, že chce do nej niekto vstúpiť a nie len odísť, ako to bolo po minulé roky,“ tvrdí Miroslav Kováčik. Narážal najmä na odchod Slovana Bratislava do Kontinentálnej hokejovej ligy v roku 2012 a tiež na plán Piešťan, ktoré sa snažili dostať do nadnárodnej EBEL ligy. Aj ďalším klubom zo Zvolena a Banskej Bystrice, ktoré sme oslovili, sa príchod Miškovca pozdával – no v prvom rade ich zaujala ekonomická stránke ich vstupu na Slovensko.

Nepodceňujte Maďarsko

Najviac skúseností s maďarským hokejom nabral spomedzi slovenských trénerov najmä Ján Jaško, ktorý počas štyroch sezón viedol klub zo Székesfehérváru. V súčasnosti už podľa neho nemožno podceňovať maďarský hokej, ktorý každým rokom napreduje. „Treba sa zbaviť predsudkov. Keď sa povie maďarský hokej, väčšina fanúšikov sa nad tým pozastaví a ironicky pousmeje. No tie podmienky sú tam porovnateľné s našimi. A v niektorých tímoch aj lepšie,“ hovorí Jaško. Našiel ešte jeden významný rozdiel v ekonomickom správaní slovenských a maďarských mužstiev. Kluby z krajiny našich južných susedov totiž pracujú s vyrovnanými rozpočtami, načas si plnia svoje záväzky a dočkali sa aj väčšej podpory zo strany štátu. „Maďari si pred pár rokmi vytypovali päť top športov, ktoré budú výraznejšie podporovať. A hokej je medzi nimi. Dali sa na kanadsko-americkú cestu, keďže dnes tam pracuje mnoho zámorských trénerov,“ tvrdí bývalý kouč Zvolena, Slovana, Nitry či Popradu.

Nutný súhlas zväzu

Okrem úspešných rokovaní medzi maďarskou a slovenskou stranou je na príchod zahraničného klubu nutný súhlas všetkých našich klubov. „A tiež zo strany Slovenského zväzu ľadového hokeja. Bez neho to nepôjde. No keď sa na niečom zhodnú tímy, zväz im problémy robiť nebude,“ povedal pre HN bývalý dlhoročný šéf spoločnosti Pro-hokej, riadiacej extraligu, Vladimír Paštinský. Na rozdiel od vedení klubov on s príchodom maďarského mužstva nesúhlasí. A to z jednoduchého dôvodu. „Osobne považujem tieto plány za niečo, čo nepozdvihne úroveň hokejovej ligy. Ak chceme dosiahnuť úroveň Talianska, Slovinska, Chorvátska či Rumunska, tak nech idú do toho,“ dodal Paštinský, ktorý pôsobil na poste riaditeľa spoločnosti Pro-hokej trinásť rokov.

Tím z Miškovca v skratke

Klub z mesta na severovýchode Maďarska bol založený v roku 1978. Svoje zápasy hrá v aréne s kapacitou necelých 1500 miest, vybudovanej pred desiatimi rokmi. V súčasnosti pôsobí v nadnárodnej MOL lige a domácej najvyššej súťaži. Má kanadského trénera Boba Devere a v kádri pôsobí okrem maďarských aj trio Kanaďanov, dvaja hráči z USA a jeden Fín. Klub má podporu takmer päťdesiatich menších sponzorov, pričom medzi hlavných patria miestne firmy Hunguest Hotels a Miskolc Holding. Pred dvoma rokmi jeho dres obliekali aj slovenskí hokejisti Juraj Faith, Juraj Ďurčo a Vladimír Dubek.

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 07:07