StoryEditor

Slováci si v Skopje predĺžili kvalifikačný život

31.03.2003, 00:00

Prvé víťazstvo v súčasnej kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2004 vo futbale zaznamenali slovenskí reprezentanti, keď v sobotu zdolali v Skopje domáce Macedónsko 2:0. Zverenci trénera Ladislava Jurkemika sa tak v tabuľke 7. kvalifikačnej skupiny posunuli už na tretie miesto a udržali si šancu na zisk jednej zo šestnástich miesteniek na šampionát v Portugalsku.
Domáce mužstvo začalo na štadióne Gradski vo veľkom štýle a už v 6. minúte si vypracovalo dve sľubné šance, slovenský brankár Kőnig však pohotovo kryl volej Šakiriho, ako aj následnú dorážku Krsteva. Ďalšiu nebezpečnú príležitosť si Macedónsko vypracovalo na konci úvodnej dvadsaťminútovky, no nekrytý Sedloski po rohovom kope netrafil z hranice päťky súperovu bránku. Slovákov ani táto šanca neprebudila, naďalej produkovali nekombinačný futbal bez štipky fantázie s množstvom nepresností a ich ojedinelé akcie sa bez výnimky končili pred šestnástkou domáceho brankára. Naopak, ofenzívne naladení Macedónčania si ďalšiu gólovú príležitosť vypracovali v 21. minúte, keď sa vyhol ofsajdovej pasci Krstev, no samostatný nájazd na Königa zakončil iba strelou do brvna. Povestné nedáš -- dostaneš sa potvrdilo už o štyri minúty. K lopte sa dostal Janočko a po jeho centri otvoril presnou hlavičkou skóre svojím premiérovým gólom v reprezentácii Petráš -- 0:1. Zaskočení domáci si už do konca polčasu výraznejšiu šancu nevypracovali, naopak, Miloševski musel vytláčať na roh pohotovú strelu Michalíka.
Obraz hry sa nezmenil ani po zmene strán, fyzicky lepšie disponovaní Macedónčania si vypracovali výraznú prevahu, no všetky ich aktivity sa končili na skvelom Königovi. V sobotu najlepší slovenský hráč postupne zneškodnil ďalekonosnú strelu Šakira, ako aj Pandevovu príležitosť z hranice päťky a navyše sa vyznamenal aj pri Naumoského paráde z otočky, ktorú zázračne vytlačil na roh. Slovenskí futbalisti sa v závere zamerali už iba na odkopávanie lôpt, no v nadstavenom čase dal ešte hosťom lekciu z efektívností Reiter, ktorý presnou strelou z bezprostrednej blízkosti uzavrel skóre stretnutia -- 0:2.
Jurkemikovi zverenci si tak zaknihovali prvé tri body a svoju bilanciu si budú môcť zlepšiť už v stredu v Dubnici, kde sa stretnú pred zavretým štadiónom s outsiderom z Lichtenštajnska.

Ladislav Jurkemik (tréner Slovenska): "Víťazstvo považujem za šťastné. Macedónci potvrdili svoju kvalitu a odohrali výborný zápas. Súper si vytvoril viac šancí ako my, nám zahrala dobre obrana na čele s brankárom Königom. Našej hre chýbala medzihra, nepodržali sme lopty v útoku a dostali sme sa pod súvislý tlak. Dnes nám pomohol Pán Boh."
Nikola Ilievski (tréner Macedónska): "Sme veľmi sklamaní, lebo sme mali množstvo šancí. Hrali sme dobre v obrane, ale aj v útoku, a tak hráčom nemôžem vyčítať prakticky nič. Obranca Sedloski v závere v snahe streliť gól pomáhal útočníkom, aj preto sme v nadstavenom čase ešte raz inkasovali."

MACEDÓNSKO -- SLOVENSKO 0:2 (0:1)
Góly: 28. Petráš, 90+. Reiter, rozhodovali: Duhamel -- Dutheil a Bombard (všetci Fr.), ŽK: Mile Krstev, Sedloski, Naumoski -- Vittek, Michalík, 10 000 divákov.
Macedónsko: Miloševski -- Braga, Lazarevski (83. Stojkov), Sedloski, Igor Mitreski -- Pandev, Šumulikoski (52. Naumoski), Jančevski, Mile Krstev -- Sašo Krstev (61. Grozdanovski), Šakiri,
SR: Kőnig -- Petráš, Klimpl, Hlinka, Leitner -- Janočko, Demo (82. B.Labant), Karhan (90. Hanek), Michalík -- Vittek, Németh (76. Reiter).
Lichtenštajnsko -- Anglicko 0:2 (0:1), góly: 28. Owen, 53. Beckham.

Tabuľka 7. skupiny
1. Turecko 3 3 0 0 10:1 9
2. Anglicko 3 2 1 0 6:3 7
3. SLOVENSKO 3 1 0 2 3:5 3
4. Macedónsko 4 0 2 2 4:7 2
5. Lichtenštajnsko 3 0 1 2 1:8 1
Najbližší program: streda -- 2. apríla: SR -- Lichtenštajnsko, Anglicko -- Turecko

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. máj 2024 20:22