StoryEditor

Armstrong spravil zo Sagana Slovinca, predpovedal mu hviezdnu budúcnosť

19.05.2015, 00:00
Náš elitný jazdec sa stal prvým špecialistom na špurty, ktorý vybojoval na pretekoch v USA žltý dres pre víťaza.

„Všimli ste si? Ten mladý Slovinec ukázal, že má veľký talent.“ Takto pred piatimi rokmi pochválil vtedy ešte len 19-ročného Petra Sagana legendárny Lance Armstrong. Najznámejší cyklista všetkých čias si síce pomýlil národnosť, ale v ostatnom mal pravdu. Najlepší slovenský pretekár Peter Sagan opäť šokoval cyklistický svet. Stal sa totiž víťazom celkového poradia pretekov Tour of California. A pri jubilejnom desiatom ročníku sa stal vôbec prvým špecialistom špurtérom, ktorý si vybojoval žltý dres. Vďačí zaň najmä heroickému výkonu v kráľovskej – sobotňajšej horskej etape. Vďaka výsledku v nej sa udržal v hre o víťazstvo, ktoré napokon tretím miestom v záverečnej etape aj získal. „Som veľmi šťastný, nikdy som si nemyslel, že by som mohol celkovo vyhrať preteky Okolo Kalifornie,“ uviedol po pretekoch Sagan.

Bez zeleného, ale so žltým

Peter Sagan patrí k najúspešnejším pretekárom v histórii pretekov Okolo Kalifornie. Je lídrom v počte víťazných etáp a päťkrát za sebou dokázal vybojovať zelený dres pre najlepšieho špurtéra. Túto sériu ukončil jeho najväčší rival v cieľovej rovinke Brit Mark Cavendish. „Peter nechcel odísť z Kalifornie naprázdno. Doteraz vyhral iba preteky Okolo Poľska, no tento celkový triumf má pre neho väčší význam. Ide o dôležitejšie preteky a potom, čo si siahol na dno síl v tej horskej etape, si žltý dres zaslúžil,“ povedal pre HN Saganov mediálny manažér Jozef Korbel. Náš cyklista sa tak zaradil v menoslove víťazov pretekov Okolo Kalifornie k vrchárskej elite cyklistiky ako Bradley Wiggins, Tejay van Garderen či Levi Leipheimer. „O to senzačnejší je tento Petrov triumf. Vezmite si takého špurtéra, akým bol v minulosti Erik Zabel. Ten nikdy žltý dres za víťazstvo na viacdňových etapových pretekoch nezískal,“ hovorí Korbel. Poklonu vystrúhal po pretekoch aj spomínaný Cavendish, ktorý v tomto roku dvíhal ruky nad hlavu v troch etapách. Sagan sa tešil vo dvoch. „Vždy môžeme urobiť viac pre víťazstvo, ale klobúk dolu pred tímom Tinkoff-Saxo. Boli veľmi silní a jazdili dnes tvrdo, najmä Peter,“ povedal líder tímu Etixx-QuickStep.


Čítajte aj: Saganovo NAJ v Kalifornii


Na vrchára sa nemení. Zatiaľ

Saganov nečakaný výkon v horskej etape môže byť prvým náznakom, že v budúcnosti sa bude viac snažiť o žlté dresy pre najlepších cyklistov celkového poradia ako o zelené pre najlepších špurtérov. „Môže to predznamenať jeho budúcnosť. No teraz určite nie. Peťo má len 25 rokov a minimálne desať rokov v profesionálnom pelotóne pred sebou. Ktovie, čo bude o pár rokov,“ konštatuje Korbel. Podľa neho možno v nasledujúcich rokoch bude Sagana vídať čoraz viac v súbojoch o žltý dres. No iba na týždňových etapových pretekoch, kde sú na programe jedna, maximálne dve horské etapy. Na pretekoch najvyššej kategórie Grand Tour, do ktorej spadajú Giro d´Italia, Tour de France a Vuelta, to v najbližších rokoch nehrozí. „Peter na to nemá dispozície, musel by výrazne schudnúť, a tým by zase stratil svoje schopnosti v špurtoch. No triumfom v Kalifornii dokázal, že patrí medzi najvšestrannejších svetových cyklistov súčasnosti. Jeho tím Tinkoff-Saxo chystá na 99. ročník Tour de France silnú zostavu, ktorá bude mať svoje želiezka v každej z najsledovanejších disciplín. Na žltý dres pôjde Alberto Contador, na zelený náš Peter Sagan a o biely pre najlepšieho pretekára do 26 rokov sa bude pokúšať talentovaný Poliak Rafal Majka.

01 - Modified: 2007-06-05 09:09:00 - Feat.: 0 - Title: Dražiť sa bude Napoleonov ľúbostný list
01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 23:58