StoryEditor

Na hokejovej Lige majstrov prerobí každý

24.09.2015, 00:00
Marketingový riaditeľ špičkového švédskeho tímu Skelleftea, Hakan Billing pre HN:

Čo znamená hokejová Liga majstrov, dokážu na nej zarobiť a akú má budúcnosť? To sme zisťovali u marketingového riaditeľa popredného švédskeho klubu zo Skelleftey, Hakana Billinga. Jeho mužstvo prekvapujúco prehralo v 1. kole play-off súťaže na ľade Košíc 3:4.

Skelleftea je jeden z najlepších hokejových klubov v Európe. Je pre vás účasť v Lige majstrov ekonomicky zaujímavá?

Z finančného hľadiska pre náš klub nie je vôbec zaujímavá, oveľa vyššie tržby, či už z reklamy, zo vstupného alebo z odmien, máme v domácej súťaži. Účasť v Lige majstrov nás stojí viac ako to, čo vďaka nej zarobíme. Ale momentálne na nej prerába asi každý klub, ktorý v nej štartuje.

Vo futbalovej Lige majstrov dostane tím len za postup do hlavnej fázy zhruba osem miliónov, v hokeji berie víťaz iba 160-tisíc.

Treba povedať, že hokej je neporovnateľne menší šport, a navyše projekt európskej súťaže je aktuálne iba vo svojej druhej sezóne. Liga majstrov je len na začiatku svojej cesty. Švédske kluby veria tomuto projektu a hľadáme spoločne cesty, ako ho robiť atraktívnejším. V budúcnosti sa môže stať aj finančne lukratívnou súťažou pre európske kluby.

No súboje zatiaľ príliš nezaujali ani vašich fanúšikov, na zápasy základnej skupiny proti Nitre a Libercu prišlo iba niečo vyše tritisíc ľudí. Prečo?

Lebo je iba začiatok novej sezóny a tie úvody nikdy nelámu divácke rekordy. Priaznivci vedia, že veľké zápasy sa budú hrať až na jar. Od roku 2011 sme päťkrát za sebou postúpili až do finále švédskej najvyššej súťaže a získali dva majstrovské tituly. Uvidíme, ako sa posunie návštevnosť na Lige majstrov v jej vyraďovacej časti.

Sever Európy disponuje najväčším počtom účastníkov v Lige majstrov – Švédsko a Fínsko reprezentuje po osem klubov. Nie ste v presile?

My o tom nerozhodujeme, sú to kvóty určené organizátorom súťaže. Sme nadšení z takejto možnosti medzinárodných stretnutí a myslím, že podobne to vnímajú aj vo Fínsku. Ale musím priznať, že nám v nej chýbajú kluby z Kontinentálnej hokejovej ligy.

V KHL je aj náš Slovan, fínsky Jokerit Helsinki. Pribudne do tejto nadnárodnej ligy niekedy aj tím zo Švédska?

To je veľmi ťažké predpovedať, nikdy neviete, čo sa môže stať. No je isté, že Lige majstrov by účasť mužstiev z KHL určite prospela a platilo by to aj opačne.

Z pohľadu zámorskej NHL je Skelleftea považovaná za unikát. Mestečko s 30-tisíc obyvateľmi totiž každoročne dodáva do zámoria jedného – dvoch hráčov.

V posledných rokoch nám prináša ovocie niekoľkoročná práca s mládežou. Za hlavnú výhodu považujem, že máme trénerov na plný pracovný pomer pri všetkých mládežníckych výberoch, a to už od 15 rokov. Pracujeme úzko so základnými školami a vyhľadávame talenty z okolitých dedín.

Nie je to aj tým, že najmä v zimných mesiacoch sa na severe Európy veľa iných športov ani robiť nedá?

Máme tu mnoho halových športov, ale hokej je suverénne jednotka. Je tu dlhoročná hokejová tradícia, a navyše v posledných rokoch sme sa vypracovali na jeden z top klubov vo Švédsku. Aktuálne hrá v NHL až osem našich odchovancov a ďalších niekoľko bolo draftovaných a čaká na svoju šancu.

No pred dvadsiatimi rokmi nepatrila Skelleftea medzi špičku. Čo sa zmenilo?

Začiatkom tisícročia prešiel celý švédsky hokej zmenami a vznikli programy na podporu talentov. V našom klube hrajú všetky výbery odmalička rovnakým systémom hry, čiže 10-ročný chlapec má na ľade rovnaké úlohy ako hráč seniorského tímu. Podobne je to aj vo futbalovej Barcelone. Navyše mladí hokejisti majú u nás istotu, že dostanú šancu v prvom mužstve.

Čo vám príde na um ako prvé, keď sa vás opýtam na Slovensko?

Samozrejme, hokej a výsledky národného tímu. Najmä zisk titulu majstrov sveta z roku 2002, možno si ho dobre pamätám aj preto, že šampionát sa konal vo Švédsku. No mená hráčov odo mňa nechcite. Poviem vám pravdu, mne sa stále pletú českí a slovenskí hokejisti. Nechcem sa pomýliť, preto radšej nepoviem žiadneho.

Na odmeny sa rozdelí 1,5 milióna

Prémie za výsledky v Lige majstrov ostali pre mužstvá rovnaké ako v predchádzajúcej sezóne. Víťazný tím si môže vybojovať maximálne 160-tisíc eur. Prvé odmeny pritom získavajú až mužstvá, ktoré si vybojujú postup do štvrťfinále súťaže. Liga majstrov nemá žiadneho sponzora v podobe veľkej nadnárodnej spoločnosti. Aj preto ak chcú kluby v nej hrať, musia zaplatiť. Každého zo 48 účastníkov tohto ročníka vyšlo štartovné na 10-tisíc eur.

01 - Modified: 2007-09-25 11:26:27 - Feat.: 0 - Title: Časopis pre deti Slniečko oslavuje 80. narodeniny
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-26 09:39:49 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 16:26