StoryEditor

Zázrak z Považia. Dedina hrá o elitu

22.11.2015, 23:00
Stačilo sedem rokov a mužstvo Iskra Borčice postúpilo zo siedmej do druhej ligy. Za unikátnym príbehom stojí podnikateľ Anton Fabuš.

„Kapitán Matej Siva už bude okrem lopty naháňať aj čísla predaja. Stal sa novou posilou mäsokombinátu.“ Takýmto citátom vás uvíta webová stránka futbalového klubu Iskra Borčice.

Ten je najväčším prekvapením 2. ligy – ako nováčik súťaže je totiž po jesennej časti na druhom mieste a reálne hrá o postup medzi elitu. Borčice sú unikátom slovenského futbalu z viacerých dôvodov.

Prvý: až 90 percent futbalistov tímu vrátane spomínaného Sivu je zamestnaných vo firme majiteľa klubu Antona Fabuša, akciovke Púchovský mäsový priemysel (PMP). Druhý: Borčice majú iba 535 obyvateľov a sú tak najmenšou obcou, ktorá kedy hrala druhý najvyšší level v našom futbale. Tretí: stačilo sedem sezón, aby sa Borčice z ligového suterénu prepracovali o päť úrovní vyššie. „Čo do hráčov vložím, to mi poctivou a svedomitou prácou vo firme aj na ihrisku vrátia,“ uviedol majiteľ klubu po letnom postupe do 2. ligy.

Prvoradá je práca, futbal je až na druhom mieste, hovorieva majiteľ Púchovského mäsového priemyslu a vlastník druholigového
tímu z Borčíc Anton Fabuš (na snímke vpravo s jedným zo svojich zamestnancov a tiež hráčov klubu Tomášom Bagim).

Rastie firma, rastie futbal

Anton Fabuš podporuje futbal v Borčiciach už takmer tri desaťročia. Od roku 1990 mu v tom pomáha aj súčasný prezident Iskry Štefan Bobot. Ten je zároveň aj technickým riaditeľom púchovského mäsokombinátu. Túto pozíciu zastával aj v predchádzajúcom mäsiarenskom biznise svojho šéfa, v myjavskom mäsokombináte. „Pán Fabuš ho predal po tom, čo pri tragickej nehode prišiel o syna. Následne prebral krachujúci Púchovský mäsový priemysel a začali sme budovať novú fabriku,“ uviedol pre HN Bobot. Vtedy sa futbalový klub dostal na vedľajšiu koľaj, nemali času sa mu naplno venovať. Boriče odstúpili licenciu na štvrtú ligu inému tímu a začínali od úplného dna – zo siedmej ligy. „Riešili sme nové technológie, zariadenia, prerábky a snažili sa spoločnosť postaviť na nohy. A keď sa po nejakom čase stabilizovala, bolo viac času aj na futbal,“ spomína Bobot. A keď začala naplno fungovať firma, začal postupovať po rebríku ligových súťaží aj klub z Borčíc. Pri preberaní spoločnosti PMP v roku 2007 boli jej tržby zhruba päť miliónov eur, v nasledujúcom už boli päťnásobne vyššie. A podľa údajov agentúry Bisnode sa od roku 2012 pohybujú tržby firmy už na úrovni 80 miliónov eur. Na senzačnú cestu Borčíc futbalovými súťažami sme sa opýtali aj samotného Antona Fabuša, no kvôli zahraničnej služobnej ceste nám nestihol odpovedať.

Tréner: obdivujem hráčov

Jedným zo strojcov druholigových úspechov Iskry Borčice je aj bývalý slovenský reprezentačný útočník a od leta tréner mužstva Jozef Majoroš. Viesť tím plný zamestnancov jednej firmy je aj pre neho nová skúsenosť. „Obdivujem tých chlapcov, že aj po náročných súbojoch druhej ligy zvládajú naplno aj svoje pracovné povinnosti. Ich prístup k futbalu aj zamestnaniu je príkladný a vážia si možnosť, ktorú dostali,“ hovorí pre HN Majoroš. Ten prevzal klub v lete tohto roka a s výsledkami v jesennej časti vyjadril čiastočnú spokojnosť. „Sme v popredí a je príjemné, keď sa mužstvu darí. Škoda minulotýždňovej prehry. Viete, ja som nenávidel prehry ako hráč a nenávidím ich aj ako tréner. V tomto som na tom rovnako ako majiteľ klubu – mám tie najvyššie ambície,“ skonštatoval Majoroš. Ten sa okrem zamestnancov firmy môže spoľahnúť aj na zopár zvučnejších mien, ktoré majú za sebou desiatky zápasov v najvyššej súťaže a aj štarty v drese mládežníckych či seniorských reprezentácii. Sú nimi niekdajšia opora Žiliny Miroslav Barčík, bývalí futbalisti MFK Košice Peter Bašista a Ján Novák či obranca, ktorý pôsobil v českom Liberci, Michal Janec.

 

 

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 20:03