StoryEditor

Aj Košice budú mať svoje NTC. Stáť môže až 10 miliónov

25.01.2015, 23:00
Po Bratislave môže vyrásť Národné tenisové centrum aj na východe. Stáť by malo najviac 10 miliónov eur.

Tenisové talenty z východu Slovenska sa nebudú musieť za najlepšími podmienkami sťahovať v tínedžerskom veku do Bratislavy. V projekte výstavby Národného tenisového centra (NTC) v Košiciach, ktorého prvé plány boli prezentované už pred štyrmi rokmi, totiž nastal posun. Podľa zistení HN dalo mesto Košice v čele s primátorom Richardom Rašim (SMER-SD) písomný prísľub Slovenskému tenisovému zväzu, že v spolupráci s ním chce počas štyroch rokov výstavbu zrealizovať. „Zástupcovia mesta už majú vytypovaný reálny pozemok a začínajú na tom pracovať. Tenisová mládež a talenty z východu si to zaslúžia,“ povedal pre HN generálny sekretár tenisového zväzu Igor Moška.

Zaplatiť to má štát

Realizácia nového centra by podľa predbežných odhadov nemala stáť viac ako 10 miliónov eur. No otázka je, kto to zaplatí. „Mesto má záujem na tom, aby NTC Košice zrealizoval a prevádzkoval tak ako v Bratislave Slovenský tenisový zväz,“ uviedol HN primátor východoslovenskej metropoly Richard Raši. Na postavenie NTC v Bratislave dostal začiatkom tisícročia zväz dotáciu 330 miliónov slovenských korún, na ďalších 260 miliónov si zobral bankový úver. Takýto model je v súčasnosti pre predstaviteľov tenisovej federácie nepredstaviteľný. „Tak ako v prípade bratislavského centra to asi nebude. Nemôžeme si zobrať ďalší úver, lebo ešte splácame ten starý a ešte ďalších sedem rokov budeme,“ hovorí Moška. Ročne tak na splátkach prichádza zväzová pokladnica o približne 700-tisíc eur. Podľa neho je ideálnym scenárom, keď mesto poskytne na projekt pozemky, štát dotáciu na výstavbu a tenisový zväz by sa zaviazal uhrádzať prevádzkové náklady nového centra. Na otázku, či by štát podporil výstavbu NTC v Košiciach, ministerstvo financií odpovedalo:„Ministerstvo financií nevylučuje, že o takejto možnosti bude rokovať.“ Stretnutia týkajúce sa dotácie a súčinnosti pri realizácii projektu medzi zástupcami zväzu, mesta Košice a štátu by mali prebiehať počas tohto roka. „V ideálnom prípade by sa s výstavbou centra mohlo začať v roku 2016,“ konštatuje primátor Raši.


Čítajte aj: Potrebujeme podchytiť mladé talenty


Miesto pre centrum vybrali

Najvážnejšou brzdou, ktorá spomalila práce na košickom tenisovom centre, bol výber lokality. Mesto, ako aj tenisový zväz považovali za najvhodnejší priestor existujúci areál na Aničke v mestskej časti Košice-Sever. No súdne spory mesta s prevádzkovateľom kurtov, ako aj s pôvodnými vlastníkmi pozemkov spojené s neukončenými reštitúciami sa nepodarilo vyriešiť. „Mesto Košice sa štyri roky usilovalo nájsť alternatívu vyriešenia tohto stavu tak, aby sa NTC Košice mohlo stavať na Aničke. Žiaľ, pre komplikované súdne spory to nie je možné,“ uviedol Raši. Alternatívou pre centrum tak ostáva lokalita na Popradskej ulici (Košice-Západ), v ktorej vlastní pozemky prevažne štát a menšiu časť aj samotné mesto.

Nové centrum, viac talentov

Na porovnanie, v susednom Česku majú dve strediská pre talentovaných tenistov – jedno v Prahe, druhé v Prostějove. Pre náš tenis je dôležité druhé centrum najmä preto, aby sa čím skôr podchytili mladé talenty. „V súčasnosti sťahujeme mnoho talentovaných juniorov z východu do Bratislavy, no nie každý si môže dovoliť, aby sa či už jeden rodič, alebo celé rodiny sťahovali do hlavného mesta,“ povedal pre HN prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko. Podľa neho pre takéto obmedzenia – nevôľu rodičov pustiť mladých tenistov do Bratislavy alebo sa presťahovať do hlavného mesta – prichádza Slovensko o veľké tenisové talenty. „Ak sú talentovaní juniori mimo domáceho prostredia, často končia kariéru predčasne. Vďaka existencii nového centra by sme mohli mať viac dobrých hráčov,“ dodal Macko. Svetlými výnimkami, ktoré sa dokázali prebojovať do tenisovej špičky napriek tomu, že v mladosti vymenili Košice za Národné tenisové centrum v Bratislave, sú 21-ročná Jana Čepelová a 20-ročná Anna Karolína Schmiedlová.

01 - Modified: 2007-02-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odpočet HN
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 03 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 05 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 04:43