StoryEditor

Kozák diktuje a Kozáčik čaruje. Päť dôvodov, prečo sa futbalová Európa klania Slovensku

09.10.2014, 23:52
Naši futbalisti sa po štyroch rokoch vrátili k eufórii. Dôvody, prečo sme so Španielskom vyhrali.

1. Prekvapivý úder. Na mentalitu Slovákov
Len občas sa stane, že sa Slováci dokážu v športe vyhrabať zo zlej situácie. Teraz sa nám to podarilo. Po vyrovnávajúcom góle Španielov sa nám veľký triumf nad šampiónmi vzdialil a v tej chvíli by bola pre nás veľkým úspechom aj remíza. Lenže Slováci prekvapili. V 87. minúte vypracovali nádhernú akciu a zasadili Španielom nečakaný úder. V hlavnej úlohe s Miroslavom Stochom, ktorý netradične hlavou dostal Slovensko do futbalovej eufórie.

2. Keď Kozáčik čaruje
V 38. minúte vytiahol zázračný zákrok pri pokuse Andresa Iniestu, tesne pred koncom prvého polčasu zase senzačne zlikvidoval šancu Raúla Albiola. Brankár Plzne Matúš Kozáčik bol jedným zo strojcov nášho úspechu. Mal viacero senzačných zákrokov, ktorými likvidoval šance favorita. Za jediný gól v jeho sieti nemohol a pre Kozáčika to bol najlepší výkon v kariére. Pri tlaku Španielska, keď prehrávalo 0:1, čaroval aj v druhom polčase pri pokusoch Fabregasa či Diega Costu.


Prečítajte si aj: Malý Stoch dobyl veľké Španielsko. A Slováci zažívajú futbalovú eufóriu


3. Triky "prefíkaného Kozáka"
Ak sme chceli proti šampiónom zo Španielska a jednému z najlepších tímov sveta uspieť, potrebovali sme aj taktiku trénera Jána Kozáka. A ten svoju úlohu splnil dokonale. Prekvapil tým, že náš tím nenastúpil s klasickým útočníkom, mal skvele prečítaného súpera a neuveriteľným spôsobom dokázal namotivovať tím.


Tréner slovenských futbalistov Ján Kozák. Snímka: TASR/M. Baumann

Navyše aj v tomto zápase sa ukázalo, že triumf v prvom dueli kvalifikácie na Ukrajine nebol náhodný. Kozák po svojom nástupe na trénerskú lavičku reprezentácie dokázal zobudiť slovenských futbalistov. Tí spali pri dvoch uspávačoch a fádnych tréneroch Stanislavovi Grigovi a Michalovi Hippovi (treba spomenúť aj nezmyselný ťah našej futbalovej vlády angažovať dvoch rovnocenne slabých trénerov). 

4. Tieň Španielska
Slovákom pomohol aj fakt, že Španieli sú po neúspešnom svetovom šampionáte v Brazílii len tieňom tých skutočných šampiónov. Chýba im energia, mladé hviezdy, ktoré by podržali mužstvo a hnali ho za úspechmi. Aj keď tím Vincenta del Bosqueho ukázal svoju silu aj v Žiline, stačilo sa na nich dobre pripraviť a v súčasnosti je Španielsko zdolateľný tím.

5. Totálne podriadenie sa taktike
Krokom k úspechu bol aj fakt, že hráči uverili tomu, že môžu veľkého favorita zdolať. Od prvej do poslednej minúty dodržiavali pokyny trénera, nehnali sa zbytočne do útoku a vyčkávali na svoju šancu. Naši futbalisti boli navyše nadmerne efektívni a dokázali aj z minima vyťažiť maximum.

01 - Modified: 2006-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Santa Claus začal úradovať
01 - Modified: 2024-05-11 14:55:39 - Feat.: - Title: Manchester City porazil Fulham, priblížil sa tak k zisku titulu v Premier League 02 - Modified: 2024-05-10 19:43:40 - Feat.: - Title: Mbappe potvrdil, že na konci sezóny opustí Paríž St. Germain 03 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 04 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 05 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. máj 2024 03:47