StoryEditor

Dve finále a titul. Máme top juniorku

31.01.2016, 23:00
Tereza Mihalíková ovládla štvorhru. Je prvou Slovenkou s dvoma juniorskými grandslamovými víťazstvami.

Ani najslávnejšie mená nášho tenisu ako Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková alebo Martin Kližan nedokázali to, čo sa cez víkend podarilo 17-ročnej Tereze Mihalíkovej. Na juniorskom grandslamovom turnaji Australian Open vybojovala titul vo štvorhre a vo dvojhre bola vo finále. Stala sa prvou Slovenkou v ére samostatnosti, ktorá si vybojovala dva juniorské grandslamové tituly. Vlani totiž zvíťazila v dievčenskej dvojhre a teraz pridala trofej aj vo dvojici s Ruskou Annou Kalinskou. Vo finále debla deklasovali ukrajinský tandem Dajana Jastremská, Anastasia Zarycká 6:1,6:1.„S vystúpením v Melbourne som veľmi spokojná a zisk titulu vo štvorhre si cením,“ povedala v rozhovore pre Rádio Slovensko Mihalíková.

To tu ešte nebolo

V juniorskej súťaži ešte tenistky do 18 rokov nezískavajú za svoje výsledky a víťazstvá odmeny vo forme peňazí. Napriek tomu si Mihalíková z tohtoročného Australian Open odnáša 6-tisíc austrálskych dolárov. Okrem úspešného účinkovania v juniorskej súťaži sa totiž predstavila aj v kvalifikácii ženskej časti podujatia. V Melbourne tak strávila od spomínanej kvalifikácie až po včerajší odchod spolu štyri týždne. „Bolo to veľmi slušné, čo Terezka predvádzala od prvého kola na tomto turnaji. Nie sme smutní z prehry vo finále dvojhry. Súperka v boji o titul viac zariskovala a vychádzalo jej to,“ povedal pre HN tréner našej úspešnej juniorky Ján Studenič.

Toho sme zastihli v letiskovej hale, keďže na druhý deň po dvojnásobnej účasti vo finále melbournskych juniorských súťaží sa spolu s Mihalíkovou presúval na ďalší turnaj. 17-ročná nádej slovenského tenisu už včera mala nastúpiť v kvalifikácii ženského ITF turnaja v austrálskom Launcestone (dotácia 75-tisíc dolárov). „Sme trochu unavení, skoro sme vstávali, hneď ráno sa presúvame a popoludní nás čaká zápas. Takže na oslavy nebol čas,“ konštatuje Studenič. To, čo dosiahla jeho zverenkyňa, je unikát v slovenskom tenise – byť trikrát vo finále juniorského grandslamu sa doteraz žiadnemu nášmu tenistovi nepodarilo. A ani získať dva tituly.

Škola – základ života

Tereza Mihalíková chytila prvýkrát do ruky tenisovú raketu v šiestich rokoch a už ju z nej nepustila. Ako sa k nej dostala, prezradil nám otec úspešnej juniorky. „Bola veľmi živé dieťa a nevedeli sme, ako z nej tú energiu dostať. Plávanie ju nebavilo. Tak ju potom zobrala moja sestra do telocvične hrávať tenis,“ povedal pre HN Ľubomír Mihalík.

Okrem tenisových úspechov ho môže tešiť u dcéry ešte jedna vec. Skutočnosť, ako kladie Tereza dôraz na dokončenie strednej školy – športového gymnázia v Trenčianskych Tepliciach. „V prvom rade chcem zmaturovať. A to čo najskôr, ako to bude možné. Najlepšie ešte pred úplným prechodom do ženského profesionálneho tenisu,“ hovorí Mihalíková. V škole má individuálny študijný plán podobne ako jej slávnejšie a úspešnejšie spolužiačky z gymnázia Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková. No uvedomuje si, že skĺbiť tenisové povinnosti s tými školskými nebude ľahké.

Djokovič sa vyrovnal legendám

Srbský tenista a svetová jednotka Novak Djokovič dokráčal suverénne k triumfu na Australian Open, keď vo včerajšom finále zdolal Andyho Murraya 3:0 na sety. Zverenec Borisa Beckera a nášho trénera Mariána Vajdu si tak vybojoval už jedenásty grandslamový titul v kariére, čím sa vyrovnal legendám histórie Björnovi Borgovi a Rodovi Laverovi. Djokovič získal za víťazstvo rekordnú prémiu 3,4 milióna austrálskych dolárov (v prepočte 2,4 milióna USD). Znamená to, že v rebríčku najlepšie zarábajúcich tenistov histórie sa na necelý milión dolárov priblížil k donedávna nedostihnuteľnému Rogerovi Federerovi. Djokovič sa zároveň stal ešte len druhým hráčom, ktorý získal na Australian Open už šesť titulov vo dvojhre. Tým doteraz jediným bol Austrálčan Roy Emerson.

01 - Modified: 2008-01-25 05:19:00 - Feat.: 0 - Title: Japonec požaduje pre syna trest smrti
01 - Modified: 2024-01-28 13:02:40 - Feat.: - Title: Dokonalý obrat aj historický triumf pre taliansky tenis. Sinner je novým kráľom Melbourne Parku 02 - Modified: 2024-01-27 10:25:04 - Feat.: - Title: Bieloruská tenistka Sobolenková suverénne obhájila titul na Australian Open 03 - Modified: 2024-01-27 10:30:55 - Feat.: - Title: Jamrichová určite má šancu preraziť. Je dravá, vysoká a dobre aj podáva, pripomína mi Kvitovú, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-01-27 07:11:45 - Feat.: - Title: VIDEO Fantastická správa z Austrálie. Slovenka Renáta Jamrichová vyhrala juniorský Australian Open 05 - Modified: 2024-01-22 09:21:40 - Feat.: - Title: Zápas na Australian Open museli prerušiť. Muž s maskou začal hádzať na kurt protivojnové plagáty
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 09:27