StoryEditor

Super Bowl: Pozrite sa, ako vyzerala najväčšia šou Ameriky

08.02.2016, 06:37

Šport priniesol ďalší dojemný príbeh. Tridsaťdeväť-ročný Peyton Manning, veterán ligy amerického futbalu NFL, s najvyššou pravdepodobnosťou čoskoro oznámi koniec kariéry. A nemohol sa rozlúčiť lepšie. Jeho tím Denver Broncos totiž v jubilejnom 50. finále ligy porazil najlepšie mužstvo základnej časti Carolinu Panthers 24:10, pre Denver je to už tretí triumf v Super Bowle. Manning je tak najstarším quaterbackom, ktorý doviedol svoj celok k zisku titulu.

Manning však za svoj druhý Super Bowl kariéry vďačí najmä vynikajúcej obrane Broncos, ktorá úplne zastavila najlepší útok súťaže na čele s najužitočnejším hráčom sezóny Camom Newtonom. Ten bol neustále pod tlakom dvojice Von Miller a DeMarcus Ware a prežil najhoršie stretnutie tohto ročníka, píše portál iDNES.cz.

"Je to skvelý pocit. Tento zápas rovnako ako celá sezóna otestovali našu húževnatosť, nesebeckosť a odolnosť. Každý z chalanov v tíme má na tejto výhre zásluhu. Položil by som za nich život," vyhlásil Miller, ktorý bol vyhlásený najlepším hráčom duelu.

Zápas bol súbojom dvoch generácií quaterbackov. A skúsenosť sa prejavila. Manning začal veľmi dobre a rýchlo pripravil pre kopáča Brandona McManusa prvé tri body stretnutia. To Newton vo svojom prvom Super Bowle bojoval s nervozitou a za celý prvý polčas sa nedostal na polovicu súpera.

Rozhodujúcim faktorom zápasu bola defenzíva Broncos, ktorá vôbec nedovolila Pantherom hrať ich hru. Navyše Miller skvelým zákrokom vypichol loptu Newtonovi a vybojoval tak ľahký touchdown, ktorý dal Denveru vedenie 10: 0 už po prvej štvrtine.
Pritom práve drvivé úvody zápasov boli v sezóne silnou zbraňou Pantherov. Tentokrát sa však role otočili a Carolina sa s tým nevyrovnala. Síce skokom pre touchdown v podaní Jonathana Stewarta znížila, ale Broncos konzervatívnou hrou a premieňaním kopov za tri body svoj náskok držali.

Manning sa síce presadzoval minimálne, ale ťažil zo svojej skúsenosti. Navyše mu veľmi pomohol Jordan Norwood, ktorý po punte súpera zabehol rekordných 61 yardov a pripravil ďalší jednoduchý kop pre McManusa. Kľúčová ale bola obrana. Vždy, keď už sa zdalo, že sa Carolina chytí, prišiel skvelý defenzívne zákrok, ktorý jej nádej uhasil.

Carolinu síce ešte držal v hre obranca Kony Ealy, ktorý tromi vyradenia Manninga vyrovnal rekord Super Bowlu v počte sackov, ale Denver výhru nepustil.

Poslednú šancu mali Pantheri päť minút pred koncom za stavu 16:10, lenže Miller znova vyrazil Newtonovi loptu tesne pred end zónou, pripravil tak spoluhráčom šancu na jednoduchý touchdown. Tí to zužitkovali, navýšili svoje vedenie a zbavili Carolinu aj zvyškov bojovnosti.

V zámorí síce málokto pochybuje o tom, že pre Manninga to bol posledný zápas kariéry, vzhľadom k jeho zdravotným problémom, ani po zápase to však hviezdny rozohrávač nepotvrdil.

"Dostal som radu nerobiť rozhodnutia v emóciách. A teraz som plný emócií. Chcem si to užiť, dať manželke a deťom pusu a dať si pár pív, ktoré bude platiť Von Miller ako MVP stretnutia. Až potom sa rozhodnem," vyhlásil Manning, ktorého môže zrejme k pokračovaniu kariéry zlákať len nedávna ponuka majiteľa Indianapolise Colts, aby ešte Manning obliekol dres celku, s ktorým v roku 2007 získal svoj predchádzajúci, doteraz jediný - prsteň pre víťaza Super Bowlu.

01 - Modified: 2008-02-01 17:32:00 - Feat.: 0 - Title: Federálny súd rozhodol v prospech väzňov z Guantánama
01 - Modified: 2024-02-15 07:57:11 - Feat.: - Title: Streľba na oslavách triumfu v Super Bowle má jednu obeť a 21 zranených 02 - Modified: 2024-02-14 22:44:29 - Feat.: - Title: Oslavy víťazov Super Bowlu prerušila streľba, hlásia jednu obeť 03 - Modified: 2024-02-12 08:51:01 - Feat.: - Title: Z Deadpoola je v prvých záberoch z pokračovania Marvel Jesus. Pozri si všetky trailery, ktoré mali premiéru počas Super Bowlu 04 - Modified: 2024-02-12 05:53:36 - Feat.: - Title: Super Bowl rozhodlo predĺženie. Kansas zdolal San Franciso a obhájil titul 05 - Modified: 2024-02-12 05:46:24 - Feat.: - Title: Super Bowl 2024: Taylor Swift stihla priletieť z Tokia, aby naživo videla výhru Kelceho tímu. Žiadosť o ruku sa však nekonala
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 00:48