StoryEditor

Na starom kontinente enkláva zámorských hviezd

23.09.2004, 00:00
Kým v zámorí prechádzajú hokejové kluby do krízového režimu a postupne rušia nielen všetky prípravné zápasy, ale aj úvodné stretnutia samotnej súťaže, v Európe si fanúšikovia najrýchlejšej kolektívnej hry prichádzajú na svoje. Zásluhou lockoutu sa totiž na starom kontinente v národných ligových súťažiach predstavilo už celkovo 155 hráčov pôsobiacich za veľkou mlákou.

Kým v zámorí prechádzajú hokejové kluby do krízového režimu a postupne rušia nielen všetky prípravné zápasy, ale aj úvodné stretnutia samotnej súťaže, v Európe si fanúšikovia najrýchlejšej kolektívnej hry prichádzajú na svoje. Zásluhou lockoutu sa totiž na starom kontinente v národných ligových súťažiach predstavilo už celkovo 155 hráčov pôsobiacich za veľkou mlákou. Veľká časť hokejových milionárov sa rozhodla počas výluky reprezentovať svoje materské kluby, ktoré ich pripravili na život profesionálnych hokejistov.
Najväčší počet zámorských "legionárov" sa predstavil v českej hokejovej súťaži. Ligu našich západných susedov na začiatku sezóny zatraktívnilo až 47 prevažne domácich hráčov. Divákov na štadióny lákajú také mená ako Jaromír Jágr, Tomáš Kaberle (obaja Kladno), Patrik Eliáš, Tomáš Vokoun (obaja Znojmo), Milan Hejduk, Jan Bulis (obaja Pardubice), Martin Ručinský, Robert Reichel (obaja Litvínov) a Radek Bonk (Třinec). Na kvalitnejšiu súťaž a určite aj lukratívnejšie zmluvy sa dali nahovoriť aj slovenskí hokejisti Žigmund Pálffy, Jozef Stümpel (obaja Slavia) či Branko Radivojevič (Vsetín). "V Slavii sa cítim veľmi dobre. Je tu dobrá partia a zábava, to je vždy dôležité. Navyše sa veľmi dobre poznám s trénerom Růžičkom," citoval kanoniera Los Angeles Kings Pálffyho český denník Sport. Skaličan však priznal, že sa chystá potešiť aj fanúšikov vo svojom rodnom meste. "Cítim to ako potrebu predviesť sa aj hokejovým fanúšikom na Slovensku. So Skalicou som predbežne dohodnutý, budem tam hrať. Chcem tam odohrať desať alebo dvanásť kôl."
Druhá najväčšia zámorská enkláva (33 hráčov) posilnila ruskú superligu. Na súpiskách sú napríklad Iľja Kovaľčuk (Bars Kazaň), Andrej Markov, Pavel Daciuk, Ľuboš Bartečko (všetci Din. Moskva), Sergej Gončar (Magnitogorsk) či Garth Snow (Petrohrad).
Ďalšie zaujímavé mená oživili aj súťaže vo Švédsku (30), Fínsku (9), na Slovensku (9), vo Švajčiarsku (8) a v Nemecku (7). V ďalších európskych ligách majú hráči z NHL len slabšie zastúpenie. Veľa hráčov ešte s klubmi rokuje, takže počet zámorských posíl sa v najbližších dňoch určite zvýši.
Ďalších 72, prevažne kanadských a amerických, hokejistov má zmluvy so šiestimi tímami v novej súťaži Original Stars Hockey League (OSHL), ktorá je v týchto dňoch náhradnou za NHL. OSHL má však pozmenené pravidlá. Každé mužstvo má na ľade len štyroch hráčov v poli, tretiny trvajú iba 17 minút, nepíska sa prihrávka cez dve čiary, pri postavení mimo hry sa hráč nemusí dotknúť puku a za faul nasleduje namiesto dvojminútového trestu samostatný nájazd. V zostavách sa objavilo množstvo hráčov z NHL, ale tie najjagavejšie hviezdy a zvučné mená najprestížnejšej hokejovej súťaže v nich nefigurovali.

Počet hráčov z NHL Najväčšie hviezdy
Česko 47 Jágr, Pálffy, Hejduk
Rusko 23 Kovaľčuk, Daciuk, Snow
Švédsko 30 Forsberg, Näslund, Horcoff
Fínsko 9 Kapanen, Timonen, Židlický
Slovensko 9 Marián Hossa, Demitra, Gáborík
Švajčiarsko 8 Nash, Thornton, Hagman
Nemecko 7 Sturm, Hecht, York

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 16:30