StoryEditor

Najdrahším Slovákom sa stal Kucka

02.09.2011, 00:00
Slovenský futbal sa dočkal rekordného prestupu. Reprezentačný stredopoliar Juraj Kucka prestúpil z Janova do talianskeho veľkoklubu Interu Miláno za šestnásť miliónov eur.

Je to najvyššia suma v histórii za prestup slovenského futbalistu. Milánčania už za nášho futbalistu zaplatili osem miliónov eur, po dohode však bude Kucka ešte rok na hosťovaní v Janove.

Kucka tak prekonal rekord svojho kolegu z národného tímu Martina Škrtela, ktorý v januári 2008 odišiel z Petrohradu do FC Liverpool za desať miliónov eur. „Môžem potvrdiť, že už som hráčom Interu Miláno a v Janove som na hosťovaní. Nemohol som o tom hovoriť, ale teraz je to už potvrdené,“ povedal náš futbalista pred odletom reprezentácie na kvalifikačný zápas do Írska.

Úspech nášho futbalu
Kucka podpísal päťročný kontrakt s víťazom Ligy majstrov z roku 2010 do konca júna 2016. Minimálne pol roka však zostane na hosťovaní v Janove, kam odišiel z pražskej Sparty. Práve v januári budúceho roka sa rozhodne, či náš reprezentant bude už hrávať za Inter. To však musí vedenie Interu doplatiť zvyšné peniaze a kúpiť aj druhú časť práv na Slováka. „Ak Inter vyplatí zvyšok peňazí, tak od januára už bude len jeho hráčom a v jarnej časti by mohol hrávať za Inter,“ vysvetlil pre HN hráčov agent Karol Csontó, ktorý stál aj pri prestupe Škrtela. „Je to česť nielen pre nás, ale pre celý slovenský futbal, ak klub ako Inter Miláno zaplatí za nášho hráča takéto peniaze,“ doplnil Csontó. Paradoxné však je, že sa môže stať aj to, že náš futbalista v drese Interu nikdy nenastúpi, v prípade, ak by ho kúpil ďalší klub v prestupovom období. „To by však musel Janov zase kúpiť práve Juraja od Interu. A to nepredpokladám, že sa stane,“ tvrdí futbalový manažér. Práve preto si myslí, že by 24-ročný futbalista mohol hrať v Interi už v budúcom roku. „Keď už bolo vedenie tohto klubu ochotné dať toľko peňazí, tak je pravdepodobné, že tam bude aj hrávať,“ tvrdí Csontó.

Zdĺhavé rokovania vyšli
Pre samotného futbalistu je takisto cieľom nastúpiť za milánsky veľkoklub čo najskôr. „Uvidím, je možné, že si má Inter stiahne už v januári,“ dodal bývalý hráč Ružomberka. Rekordný prestup nášho futbalistu sa však rodil ťažko. Rokovania s klubmi prebiehali zhruba tri mesiace. Pôvodná suma za Kucku bola totiž tri milióny eur. „Bolo náročné presvedčiť Janov, že takýto typ prestupu je pre nich výhodný. Napokon sa to podarilo,“ hovorí Csontó.

Ten pri Kuckovi využil možnosť, že takéto prestupy sa dajú robiť len v Taliansku. Náš stredopoliar dal o sebe prvýkrát výrazne vedieť na minuloročnom svetovom šampionáte v Afrike. Tréner Slovákov Vladimír Weiss mu dal dôveru a zaradil ho do základnej zostavy. Kucka svoju šancu využil.

Aj preto prestúpil v januári tohto roka zo Sparty do Janova približne za 3,5 milióna eur. V tomto klube sa takisto okamžite uplatnil a v talianskej Serii A odohral v minulej sezóne desať zápasov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 02:51