StoryEditor

Slováci pred 20 rokmi na Evereste

15.10.2004, 00:00
Pred dvadsiatimi rokmi, 15. októbra 1984, vystúpili na najvyššiu horu Mount Everest sveta prví slovenskí horolezci. V sprievode šerpu Anga Ritu sa na vrchol hory s výškou 8 848 m postavili Zoltán Demján a Jozef Psotka.

Pred dvadsiatimi rokmi, 15. októbra 1984, vystúpili na najvyššiu horu Mount Everest sveta prví slovenskí horolezci. V sprievode šerpu Anga Ritu sa na vrchol hory s výškou 8 848 m postavili Zoltán Demján a Jozef Psotka. Slováci pod vedením vedúceho výpravy Františka Keleho vystúpili na vrchol poľskou stenou v juhozápadnej stene. Demján, Psotka a Rita sa stali v poradí 18. až 20. ľuďmi histórie, ktorí vrchol strechy sveta dobyli bez použitia umelého kyslíka. V tom čase 50-ročný Psotka sa pri zostupe zrútil do Západného kotla a zahynul.
Demján sa pod osudný najvyšší štít sveta vrátil, keď si na mieste činu spomenul aj na svojho partnera Psotku. "Pred dvoma rokmi som tam bol. Na mieste, kde má malú tabuľku, ktorú sme tam v roku 1984 zanechali. Zapálil som tam sviečku a tiež som tam rozjímal, meditoval a myslel na neho...," uviedol Demján. "Často myslím na tie chvíle, ktoré sme na Evereste strávili spolu... Tie posledné kroky pod vrcholom... Padnutie si do náručia... Slzy v očiach. To je niečo, na čo sa nedá zabudnúť," vrátil sa v spomienkach o dvadsať rokov späť najlepší slovenský horolezec 20. storočia Demján, ktorý päť rokov po výstupe na Mount Everest prekvapujúco ukončil kariéru. "Počas aktívnej horolezeckej kariéry som absolvoval niekoľko pádov. A tretíkrát, keď som bol symbolicky na lopate a zasa som to prežil, som pochopil, že je to akési varovanie vyššej moci, ktorému treba načúvať," vysvetlil ďalej pokoriteľ najvyššej hory dôvod, prečo zo špičkového horolezeckého športu odišiel práve vtedy, keď bol na vrchole najväčšej slávy. "Dnes môžem povedať, že som vtedy urobil veľmi dobre. Lebo dnes môžem do hôr ďalej chodiť bez stresu, že musím vyliezť nejakú ťažkú stenu," dodal na záver Demján.
Slováci na Evereste
1984
Zoltán Demián a Jozef Psotka -- cesta poľským pilierom v juhozápadnej stene nepálskej strany
1988 Jozef Just -- alpským štýlom Bonningtonovou cestou z nepálskej strany. Pri zostupe zahynul spolu s ďalšími členmi vrcholového družstva Dušanom Becíkom, Petrom Božíkom a Jaroslavom Jaškom
1998 Peter Hámor*, Vladimír Zboj*, Vladimír Plulík -- klasickou tibetskou stranou

* -- s použitím umelého kyslíka

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 09:38