StoryEditor

Budem mať problém získať peniaze

06.01.2008, 23:00
Bol jedným zo stoviek účastníkov Rely Dakar, pre ktorého sa skončila skôr, ako sa začala. Slovenský motocyklista Ivan Jakeš mal dnes pretekať na saharskej púšti, už je však doma.

"Bolo pošpinených mnoho ľudí. Už sa chystajú aj prvé žaloby na organizátorov podujatia," tvrdí v rozhovore pre HN Jakeš.

Čo vás prvé zišlo na um po tom, ako ste sa dozvedeli o zrušení Rely Dakar?
Nechcel som uveriť, že môže byť takéto veľkolepé podujatie zo dňa na deň odvolané. To nemá v histórii akéhokoľvek športu obdobu. Najprv boli správy o zrušení neoficiálne, po vyhlásení riaditeľa pretekov bol však koniec Rely Dakar definitívny.

Pre hrozbu teroristických útokov dala podnet na zrušenie francúzska vláda. Nemohli sa preteky uskutočniť na iných trasách?
Ja sám som si myslel, že majú viacero alternatív a jednoducho do tej Afriky sa z Portugalska, kde mal byť štart pretekov, dostaneme. Veril som, že zmenia trasu pretekov a prispôsobia ju našej bezpečnosti. Ale s týmto zásahom od vlády podľa mňa nepočítali ani organizátori samotného podujatia.

Išlo však najmä o vašu bezpečnosť na africkom území. Akceptovali ste vy, a ostatní pretekári, tento dôvod?
Všetci sme boli nazlostení, v hoteli bolo ubytovaných viacero výprav. Hrozby terorizmu a iného nebezpečenstva od banditov sú na Rely Dakar každý rok. Dvadsaťdeväť rokov to nikomu neprekážalo, až teraz, pri jubilejnom ročníku. Sme z toho nešťastní. Veľa jazdcov malo podpísané sponzorské zmluvy na odštartovanie pretekov a teraz s tým budú mať veľké problémy.

Za zrušenie však musí niesť zodpovednosť organizátor Rely Dakar. Vrátia sa vám od neho nejaké peniaze vložené do účasti na pretekoch?
To vám vôbec neviem povedať, je ešte príliš skoro reagovať na to, čo sa bude diať v nasledujúcich mesiacoch. Ide o to, ako sa zachová usporiadateľ. Či bude ochotný, a hlavne schopný, akceptovať nejakú náhradu účastníkom Rely Dakar.

Ale jednotlivé stajne sa asi budú snažiť o vrátenie vynaložených peňazí.
Myslím si, že určite áno. Veď tam boli desiatky tímov, stovky pretekárov, ktorí boli pošpinení. Prečo by mal niekto platiť za podujatie, ktoré sa neuskutočnilo. Počul som, že sa už chystajú aj prvé žaloby. Jedno portugalské mesto, cez ktoré sme mali prichádzať, žiada náhradu škody takmer pol druha milióna eur.

Môžu tieto súdne žaloby ohroziť budúcnosť týchto najprestížnejších motoristických pretekov?
Usporiadateľ sa dušuje, že na budúci rok Rely Dakar bude. Takže mne zostáva iba dúfať, že tieto preteky to prežijú a ďalší ročník sa uskutoční.

O čo všetko ste svojou neúčasťou na tohtoročných pretekoch prišli?
Hlavne o môj sen, prísť jedného dňa až do cieľa Rely Dakar. Som presvedčený, že sa mi to aspoň jedenkrát v kariére podarí aj splniť.

Bude pre vás v budúcnosti náročnejšie zháňať sponzorov a ľudí, ktorí finančne dotujú jednotlivých pretekárov a tímy?
Určite to bude veľký problém. Uvidíme, ako sa zachová usporiadateľ, či niečo urobí. Podľa toho sa podľa mňa zachovajú aj naši sponzori. Keď budú musieť znova zaplatiť všetky potrebné náležitosti ako pred týmto ročníkom, asi od toho radšej odstúpia. Neviem, ako sa to bude uberať ďalej.

Nezanevriete po týchto udalostiach na Rely Dakar?
Určite nie, pre mňa vždy zostane číslo jedna v kariére aj napriek všetkému, čo sme za posledných pár dní v Portugalsku prežili.

Čo ste vlastne museli obetovať, a zbytočne, pre účasť na tomto prestížnom podujatí?
No všetko, celý rok. Rodina bola o mňa ukrátená, prežil som veľa stresujúcich okamihov. Všetko sa podriaďovalo účasti na Rely Dakar. Kvôli tomu sme boli aj v Maroku na tréningu a ako hovoríte, úplne zbytočne.

Dá sa vôbec odhadnúť, aké škody vznikli usporiadateľovi Rely Dakar zrušením týchto pretekov?
Keby sa to všetko, o čo človek prišiel, malo usporiadateľovi zrátať, skrachovali by ešte skôr ako by vôbec začali rozmýšľať o tom, komu a čo musí zaplatiť. Sú to obrovské sumy.

Podpisovali ste prihlášku a množstvo iných formulárov. Nebolo tam poistenie vašich nákladov v prípade takejto udalosti?
Myslím si, že nie, nie som si však istý. Oni totiž vôbec nepočítali s takouto možnosťou. V budúcnosti sa však tieto veci budú musieť určite riešiť.

01 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Američania zatkli v Iraku 180 ľudí 02 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sezer vetoval reformné zákony 03 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V EÚ bude žiť osem miliónov Rómov 04 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Powell požaduje úplné odzbrojenie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 08:03