StoryEditor

Hokejová elita odstavila Slovákov

15.01.2008, 23:00
Predstavte si, že vlastníte firmu. Ráno prídete do práce a z médií sa dočítate, že ste o ňu prišli. Povedzme, že niečo podobné sa stalo slovenskému hokeju.

Ešte do včerajšieho dňa sme mali totiž v prestížnej hokejovej Lige majstrov, ktorej premiérový ročník začína v októbri, dvoch účastníkov. O jedného sme však prišli. "Dozvedeli sme sa to v pondelok ráno z médií. Žiadne písomné vyjadrenie sme od Medzinárodnej hokejovej federácie zatiaľ nedostali," povedal pre HN riaditeľ slovenskej hokejovej extraligy Vladimír Paštinský.

Môžeme sa iba prizerať
Slovenský hokej tak dostal tvrdý úder. Zase sme padli o poschodie nižšie. Nielenže naša reprezentácia neštartuje na Euro Hockey Tour, kde ju silná "hokejová štvorka" (Rusko, Česko, Fínsko, Švédsko) nepustí, ale ešte aj v novovzniknutej klubovej medzinárodnej súťaži bude štartovať iba jeden tím. Ten, ktorý získa titul v našej lige. Pôvodne tam mal byť aj víťaz základnej časti. Nebude. "Nerozumiem tomu, prečo sa takto rozhodli. Myslím si, že je to preto, lebo prvý ročník Ligy majstrov nie je finančne dobre zabezpečený," dodal Paštinský. Pôvodne malo v Lige majstrov štartovať 24 mužstiev. Bude ich však len dvanásť. Hlavným sponzorom prestížnej súťaže je ruská ropná spoločnosť Gazprom. "Budeme musieť počkať na písomné stanovisko. Určite zvolajú nejaké rokovanie. Pretože bez podpisov národných zväzov to nezrušia. Budú musieť vysvetliť dôvody, ktoré ich k tomu viedli," tvrdí pre HN Paštinský. Nemôže sa však stať, že by sme tieto podmienky neprijali a zmluvu nepodpísali. To by ani jeden náš tím v tejto súťaži neštartoval. "Nie sme v takej pozícii, aby sme si mohli diktovať podmienky. My môžeme iba upozorniť na to, že nás poškodili, ale nič tým nedosiahneme, len by sme sa ešte viac ochudobnili," tvrdí pre HN viceprezident hokejového zväzu Ján Filc. S ním súhlasí aj Paštinský. "K takejto krajnosti asi len veľmi ťažko príde. Ale budeme sa snažiť nájsť také riešenie, aby Slovensko nebolo ukrátené. Bolo by to nelogické."

Veľmoci a tí ostatní
Je to len ďalší náznak toho, že Slovensko do svetovej špičky nepatrí. Aspoň nie pre hokejové veľmoci. "My sme vždy piate kolo pri voze, či už chceme alebo nie, historicky sme sa do takej pozície dostali," hovorí pre HN viceprezident hokejového zväzu Ján Filc. Podľa neho nám zostáva jediné. "Musíme sa snažiť predrať dopredu a presvedčiť výsledkami, že nie sme len do počtu. Dnes je však situácia taká, že veľa toho nezmôžeme," dodal Filc. Toho mrzí, že naša reprezentácia nemôže hrať prípravné zápasy s tímami "veľkej štvorky" v Euro Hockey Tour. "Bohužiaľ, nedokážeme sa medzi nich dostať. Hlavne škandinávske tímy Fínsko a Švédsko nás nechcú, Česi a Rusi s tým nemajú problém." K nemu sa pridáva Paštinský. "Určite je citeľné zvýhodnenie silnej štvorky."

Jediná šanca - titul
Čo však tento úder pre náš hokej znamená v praxi? To, že do Ligy majstrov pôjde iba víťaz extraligy. Základnú časť zatiaľ bez problémov vedie obhajca titulu bratislavský Slovan. Ak však zlato neobháji, v prestížnej súťaži nebude. Pretože miesto pre víťaza základnej časti nám zobrali. "Veľmi sa nás to dotýka. Už sme počítali s tým, že ako víťaz základnej časti tam budeme," povedal pre HN manažér Slovana Róbert Pukalovič. "Belasým" tak zostáva jediné. "Musíme sa sústrediť na to, aby sme titul získali," dodal. Prípadná neúčasť Slovana v Lige majstrov by mohla znamenať aj odchod najväčších hviezd. "Poviem to tak, mám veľmi rád futbalovú Ligu majstrov. A teraz, keď máme tú hokejovú, nechcem o ňu prísť. Ale nemyslím to tak, že by som z klubu odišiel. Skôr tak, že keď nás odstavili, tak ideme získať titul," tvrdí pre HN ikona "belasých" a slovenský reprezentant Marek Uram.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 00:38