StoryEditor

Mal som najlepšiu sezónu

04.02.2007, 23:00

So Zenitom ste v minulej sezóne skončili štvrtí. Takže ju považujete za úspešnú?
-- Predchádzajúcu sezónu by som rozdelil na dve časti. Reprezentačná bola menej úspešná a sezóna v klube bola lepšia. Zo začiatku sa nám síce nedarilo, po výmene trénera sme však mali sériu víťazstiev a napokon sme to dotiahli až na štvrté miesto v ruskej lige.

Vy ste boli so sebou spokojný?
-- Odohral som 27 zápasov v lige, navyše všetky v pohári. Zatiaľ to bola moja najúspešnejšia sezóna, takže musím byť spokojný.

Ako prebiehala zimná príprava na novú sezónu?
-- Od polovice januára sme boli v Španielsku. Prvý týždeň sme mali zameraný na kondíciu a druhý týždeň sme odohrali niekoľko prípravných zápasov. Cítim sa dobre, vyhýbajú sa mi zranenia, takže som spokojný a pripravený na novú sezónu.

Dali ste si pred začiatkom nového ročníka osobné ciele?
-- V prvom rade chcem, aby sa mi vyhýbali zranenia. Potom dúfam, že urobím všetko pre to, aby som pravidelne hrával v Petrohrade aj v reprezentácii.

Je ruská liga porovnateľná s najlepšími európskymi súťažami?
-- Určite sa nedá porovnávať s anglickou alebo so španielskou ligou, ale svoju kvalitu má. Prestíž z roka na rok stúpa, pretože majitelia klubov investujú veľmi veľa peňazí do nákupu kvalitných hráčov. Do Ruska prichádza veľa hráčov z Argentíny a Brazílie, ktorí dodávajú lige kvalitu.

Zlepšili sa podmienky v ruskom futbale oproti minulosti?
-- Prevažná väčšina mužstiev hráva ešte na starých štadiónoch. Inak podmienky na trénovanie sú na veľmi vysokej úrovni a dajú sa porovnávať so západoeurópskymi klubmi.

Čo príprava, je stále taká tvrdá, typická ruská?
-- Príprava je tvrdá, ale už to nie je ako v minulosti, že zavreli hráčov na bazu a mesiac ich odtiaľ nepustili. Teraz tréneri dávajú prednosť dynamickému rozvoju hráčov a práce s loptou.

V Petrohrade máte zmluvu do konca budúceho roku. Neplánujete odísť z Ruska?
-- V lete som predĺžil zmluvu do konca roka 2008. Teraz o odchode nerozmýšľam, pretože som sa s vedením klubu dohodol, že ma nepredá a ja nebudem pomýšľať nad zmenou pôsobiska. Ale určite, keby prišla zaujímavá ponuka, ktorá by bola výhodná pre mňa aj klub, tak by som sa odchodu nebránil.

Ako vnímajú Rusi našich futbalistov, máte vytvorené dobré meno?
-- Hlavne v Saturne Moskva sa vytvorila veľká skupina Slovákov, aj ja som v Petrohrade s Kamilom Čontofalským. Určite sú v Rusku slovenskí hráči známejší ako pred niekoľkými rokmi. Navyše v kvalifikácii na majstrovstvá sveta 2006 sme sa na úkor Rusov dostali do baráže, takže si nás veľmi dobre pamätajú a začali nás viac rešpektovať.

V mužstve máte veľa cudzincov. Aká je atmosféra v kabíne?
-- Myslím si, že tam nemám s nikým žiadne problémy. V klube máme veľa cudzincov, okrem mňa a Kamila tam je Čech, Turek, Kórejčania, Nór, Holanďan, takže sme také medzinárodné zloženie.

V reprezentácii patríte medzi piliere zadných radov. Aké ciele máte pod vedením trénera Jána Kociana?
-- Kvalifikáciu sme pokazili, ale ešte nič nie je stratené. Aj o malú šancu musíme zabojovať. Dúfam, že sa nám podarí ešte dosiahnuť nejaký úspech, lebo ten slovenský futbal potrebuje.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 12:21