StoryEditor

Kanada nad naše sily, so šampionátom sa lúčime

18.05.2006, 00:00
Slovenskí hokejisti sa lúčia so šampionátom. Vo včerajšom štvrťfinálovom stretnutí podľahli Kanade 1:4, hoci ešte sedem minút pred koncom bol stav nerozhodný 1:1.

Slovenskí hokejisti sa lúčia so šampionátom. Vo včerajšom štvrťfinálovom stretnutí podľahli Kanade 1:4, hoci ešte sedem minút pred koncom bol stav nerozhodný 1:1. Javorové listy čaká boj o medaily, v semifinále narazia v sobotu o 15.15 na Švédsko, ktoré v úvodnom štvrťfinále rozrdvilo tím USA 6:0.

Za pasivitu sme kruto pykali
V poloprázdnej Riga Aréne sa hral od úvodu otvorený zápas. V našom tíme aktivitou hýril najmä Surový, od súpera hrozilo najväčšie nebezpečenstvo, keď sa dostal za našu bránku. V 18. minúte prišiel slovenský úder. Kapitán Marián Hossa vo svojej prvej príležitosti ešte neuspel, no akcia pokračovala a Milov pas skončil aj za prispenia Caldera v kanadskej bránke. Na začiatku druhej tretiny sa museli Hossovci viackrát brániť v oslabeniach. Križan bol ale pozorný, pri dorážke Bergerona mu pomohol aj Meszároš, ktorý pred štvrťfinále posilnil mužstvo. Kanaďania sa v tejto fáze dostali zásluhou presiloviek do tempa a výsledkom bol vyrovnávajúci gól Cammalleriho. V tretej tretine zvolili Slováci nepochopiteľne vyčkávací štýl. V niektorých momentoch to bolo z našej strany až príliš pasívne a Križan tak musel dokazovať svoje kvality. Rozhodnutie prišlo sedem minút pred koncom. V priebehu 99 sekúnd postupne Bergeron, Crosby a Carter šokovali naše mužstvo tromi rýchlymi gólmi a definitívne pochovali naše nádeje. Slováci tak nedokázali Kanade oplatiť vlaňajšiu štvrťfinálovú prehru (4:5) a budú opäť chýbať medzi najlepšou štvorkou.

V závere chýbali sily
Tréner slovenskej reprezentácie František Hossa netajil po zápase sklamanie. "Päťdesiat minút sme hrali so súperom vyrovnanú partiu. V tretej tretine už ale bolo vidieť, že hráčom ubúdajú sily. Zápas proti Ukrajine sa predsa len na našom výkone prejavil. Súper hral so zhustenou obranou, cez ktorú sme sa iba ťažko dostávali. Rozhodujúcim momentom bol gól na 2:1. Konečný výsledok je vzhľadom na priebeh zápasu príliš krutý." Strelec jediného slovenského gólu Dušan Milo mal ťažké srdce na výkon ruského rozhodcu. "Nedá sa veľmi brániť, keď sa všetko píska," konštatoval nitriansky obranca, no potom sebakriticky dodal: "Pravdou je, že sme mali málo striel a možno aj to rozhodlo. Tento turnaj je však pre mňa pozitívnou skúsenosťou."

KANADA - SLOVENSKO 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)
Góly:
35. Cammalleri (Shanahan), 53. Bergeron (Hamhuis), 55. Crosby (Bergeron), 55. J. Carter - 18. Milo (Marián Hossa). Rozhodoval: Poliakov (Rus.), vylúčení: 2:5, presilovky a oslabenia: 0:0, 7129 divákov.
Kanada: Denis - Stuart, Hamhuis, Robidas, Schultz, Daley, Seabrook, Dupont - Boyes, Bergeron, Crosby - Carter, Richards, Calder - Williams, Comrie, Shanahan - Hartnell, Cammalleri, Pettinger - Metropolit.
Slovensko: Križan - Vydarený, Meszároš, Jurčina, Milo, Harant, Štrbák, Graňák, Stehlík - Čiernik, Kapuš, Bartovič - Marián Hossa, Rastislav Pavlikovský, Marcel Hossa - Surový, Cibák, Zálešák - Vaic, Kollár, Kováčik.
Výsledok druhého štvrťfinálového zápasu:
Švédsko - USA 6:0 (2:0, 2:0, 2:0), góly: 3., 16. a 49. Hannula, 26. Samuelsson, 36. K. Jönsson, 59. Karlsson.

Ako padali góly
18. min.
Perfektná práca Mariána Hossu v útočnom pásme. Vybojoval puk, prenechal ho Milovi, ktorého strieľanú prihrávku si zrazil do vlastnej bránky Calder 0:1
35. min.
Do našej tretiny vnikol po pravej strane Shanahan, ktorého tvrdú strelu doklepol nedostatočne pokrytý Cammalleri 1:1
53. min.
Bergeron mal dosť času, aby sa otočil a jeho strela prepadla Križanovi medzi telom a lapačkou do siete 2:1
55. min.
Opäť Bergeron neobsadený medzi kruhmi vystrelil, k odrazenému puku sa dostal Crosby a prehodil ho ponad bezmocného Križana 3:1
55. min.
Obrovská chyba Mila pri rozohrávke, ktorú potrestal Carter. Križan nestihol pokryť voľné miesto pri žŕdke 4:1

POSTAVA ZÁPASU
Marián Hossa
aj v záverečnom dueli na šampionáte dokázal svoje nesporné kvality. V záverečnej časti, keď nás Kanaďania zatlačili, ako jediný mal ešte odvahu prieniknúť do súperovej obrany. Sám si vytvoril niekoľko šancí a vypracoval aj náš jediný gól. Pochváliť treba aj obetavý výkon Ivana Čiernika, ktorý patril v Rige medzi najpríjemnejšie prekvapenia v slovenskom mužstve.

NÁZOR EXPERTA
Ľubomír Pokovič, tréner Dinama Minsk:
Mužstvo sa dlho držalo dobre, celú dobu nič nenasvedčovalo, že celkom výrazne prehráme. Kanaďania však viac strieľali, boli aktívnejší a dokázali, že sú vyspelejší tím ako my. Rozhodli väčšie individuality ako Crosby, Bergeron a Shanahan. Pri niektorých góloch mali Kanaďania aj potrebné šťastie. Naše mužstvo však na turnaji nesklamalo. Zavážilo, že veľa našich hráčov nemalo skúsenosti z taktýchto zápasov. Vyzdvihol by som výkony Mariána Hossu a aj jeho brata Marcela, ktorý sa za posledný rok veľmi zlepšil, a milo ma prekvapil aj Čiernik.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 12:36