StoryEditor

Kto vlastní kluby

04.10.2006, 00:00

New York Rangers
Tím z východného pobrežia hráva vo viacúčelovej hale Madison Square Garden. Jedna z najznámejších zámorských hál je aj "domovom" basketbalového mužstva NBA New York Knicks. Majiteľom klubu je 50-ročný podnikateľ James Dolan, ktorý vlastní spomínanú newyorskú halu.

Colorado Avalanche
"Lavíny" z Denveru patria medzi najlepšie tímy za posledných desať rokov po presťahovaní sa z Quebecu. Patronát nad Coloradom drží 58-ročný podnikateľ Stanley Kroenke, ktorý patrí medzi 400 najbohatších Američanov. Jeho majetok sa odhaduje na 1,8 bilióna dolárov.

Detroit Red Wings
10-násobný víťaz Stanleyho pohára Detroit Red Wings patrí medzi najúspešnejšie zámorské kluby. "Červené krídla" vlastní podnikateľ s macedónskym pôvodom Michael Ilitch, ktorý je zakladateľom a vlastníkom siete Little Caesars Pizza. Detroit má kredit mužstva, ktorý stojí na hokejových veteránoch. Tento klub sa zaujímal aj o slovenského útočníka Petra Bondru.

Ottawa Senators
Mužstvo z hlavného mesta Kanady je v tieni mestských hokejových veľmocí Toronta, Edmontonu, Vancouveru či Calgary. Majiteľom ottawských senátorov je veľkopodnikateľ ukrajinského pôvodu Eugene Melnyk, ktorý je vlastníkom kanadského farmaceutického gigantu Bio Vail. Hlavnými ťahúňmi tohto tímu boli v minulosti dve naše hokejové hviezdy: Zdeno Chára a Marián Hossa.

Los Angeles Kings
Mužstvo zo západného pobrežia je v rukách amerického miliardára Philipa Anschutza, ktorý je vlastníkom pivovaru Budweiser.Okrem hokejových "kráľov" má svoj podiel aj v jednom z najslávnejších basketbalových klubov histórie Los Angeles Lakers. V Kalifornii hráva zo slovenských hokejistov momentálne iba obranca Ľubomír Višňovský. Päť rokov tu pôsobil aj útočník Žigmund Pálffy, ktorý však ukončil svoju bohatú hokejovú kariéru.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 15:23