StoryEditor

Za „zatajené“ meno hrozí predvedenie

11.07.2017, 00:00
Ak policajt nezistí totožnosť osoby do 24 hodín, musí ju prepustiť.

PEREX: Oprávnenia policajtov sú podľa zákona o Policajnom zbore široké. Pozrite sa, čo všetko môžu príslušníci bezpečnostných zložiek robiť.

Vysvetlenie a informácie
Policajt má právo požadovať vysvetlenie od osoby, ktorá môže prispieť k objasneniu skutočností dôležitých pre odhalenie priestupku, správneho deliktu alebo trestného činu a na zistenie jeho páchateľa. Možno ich požadovať aj na vypátranie hľadaných alebo nezvestných osôb a vecí.

Predvedenie osôb
Policajt je oprávnený predviesť osobu. Musí to však byť na základe dožiadania súdu, orgánu činného v trestnom konaní či správneho orgánu. Predviesť však možno osobu aj vtedy, ak odmietne preukázať svoju totožnosť alebo nemôže hodnoverne preukázať svoje meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska. Platí, že ak policajt nezistí totožnosť osoby do 24 hodín od jej predvedenia, je povinný ju prepustiť. Vyzvať osobu na preukázanie totožnosti možno vtedy, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa zákona o Policajnom zbore.

Zaistenie osôb a vecí
Príslušník Policajného zboru je napríklad oprávnený zaistiť osobu, ak tá svojím konaním bezprostredne ohrozuje svoj život alebo svoje zdravie alebo život a zdravie iných lebo majetok. Urobiť tak môže aj u osôb pri páchaní priestupku, ak je dôvodná obava, že v ňom budú pokračovať. Zaistiť niekoho možno aj za jeho urážanie policajta alebo agresívne správanie. Policajt je následne povinný odovzdať zaistenú osobu orgánom činným v trestnom konaní alebo inému príslušnému orgánu. Samotné zaistenie osoby nesmie trvať viac ako 24 hodín od obmedzenia osobnej slobody.

Policajt je op...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:25