Atentát na Roberta Fica. FOTO: REUTERS/Radovan Stoklasa 
StoryEditor

Ako prebiehal atentát na Roberta Fica: Výstrel prišiel desať minút pred treťou

15.05.2024, 17:49

Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej sa strieľalo. Premiér Robert Fico utrpel pri útoku vážne
zranenia.

Vláda v stredu prišla do Handlovej na výjazdové rokovanie, kde bola hlavnou témou transformácia hornej Nitry – a teda regiónu, ktorý po vyše sto rokoch ukončuje ťažbu uhlia. Krátko po tlačovej konferencii, ktorá uzavrela rokovanie koalície, došlo k atentátu na premiéra Roberta Fica. Premiér po útoku páchateľa z davu utrpel vážne zranenia a previezli ho do nemocnice.

„Dnes na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej bol na predsedu vlády Roberta Fica spáchaný atentát, aktuálne je v život ohrozujúcom stave prevážaný vrtuľníkom do Banskej Bystrice, pretože do Bratislavy by to trvalo príliš dlho vzhľadom na nevyhnutnosť akútneho zákroku,“​ priblížil útok tlačový odbor Úradu vlády.

„Najbližšie hodiny rozhodnú,“ bolo ešte pripojené k stanovisku na facebookovej stránke predsedu vlády.

image

Lídri reagujú na atentát na Fica: Macron útok odsúdil statusom v slovenčine

Ako útok prebehol?

Predseda vlády opúšťal budovu niekoľko minút pred treťou hodinou po zasadnutí, ktoré označil za úspešné. Podobne ako to má vo zvyku, išiel si podať ruku so svojimi priaznivcami, ktorí už od rána čakali za zátarasami pred kultúrnym domom na námestí v Handlovej.

Vtedy naňho spomedzi podporovateľov vystrelil atentátnik, ktorým je podľa informácií HN 71-ročný Juraj C. z Levíc. Ten bol údajne držiteľom legálnej zbrane. Z ručnej zbrane vypálil podľa svedkov tri až štyri rany, pričom niektoré z nich predsedu vlády údajne zasiahli do brucha a hrude. Na páchateľa sa okamžite vrhli okolo stojaci policajti a muža spacifikovali. Premiéra po útoku následne ochranka odviezla do bezpečia. Po krátkej chvíli vyrazili vo vládnej limuzíne preč v závese s policajnou kolónou. Neskôr sa k nim pripojila aj záchranka. Premiéra najprv odviezli do nemocnice v Handlovej, aby ho krátko pred 16.00 vrtuľník zobral do Banskej Bystrice. V čase uzávierky bol jeho stav veľmi vážny.

„Bol tam dav ľudí, ktorí čakali vonku, a jeden z nich začal strieľať. Hneď ho spacifikovali a zadržali, ochrankári zobrali premiéra preč,“ opísal situáciu externý spolupracovník HN, ktorý bol na mieste. Redaktor HN Juraj Búry, ktorý bol v tom čase vnútri Domu kultúry, opisuje, že počul dve rany zvonku.

image

Atentát na Roberta Fica očami odborníkov: Bolo tam málo ľudí a veľa ochrankárov, zlyhali bezpečnostné zložky?

Polhodinu po streľbe bolo námestie v Handlovej prázdne. Policajti ho ohradili páskami, chodcov i dopravu odklonili napriek tomu, že vládni predstavitelia tam už neboli. Nad mestom krúžil záchranársky vrtuľník.

Zrušili schôdzu

V nadväznosti na útok na premiéra bola mimoriadna schôdza Národnej rady prerušená na neurčito, keď to oznámil podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha zo Smeru.

Rovnako sa zrušil chystaný protest za záchranu RTVS, ktorý sa mal konať na Námestí slobody v Bratislave. Pripravovali ho opozičné strany SaS a Progresívne Slovensko. Vzhľadom na aktuálne udalosti zvolený prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini predčasne ukončil svoj pobyt v zahraničí a vracia sa do vlasti.

Odborník na bezpečnosť Martin Kraľovič hovorí, že pri ochrane ústavných činiteľov ide vždy o znižovanie možného rizika: „Na bezpečnosti chránených osôb sa podieľa Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, ktorý má rôzne zložky ako osobná ochrana, technická ochrana, špecializovaný útvar, kde sú napríklad snajperi, ďalej dopravná ochrana, ktorá zabezpečuje bezpečnosť dopravy.“

Pri väčších udalostiach je pritom prítomný aj Policajný zbor. „Na dostupných videách z Handlovej sme videli aj mestských policajtov, aj štátnu políciu. Oni chránia taký širší perimeter, nie sú priamo najbližšou ochranou,“ vysvetľuje.

Ako však upozorňuje, stopercentná bezpečnosť neexistuje ani u pápeža či amerického prezidenta. „Celá bezpečnosť je o minimalizovaní rizika. Samozrejme, keď došlo k tomuto, možno boli porušené nejaké bezpečnostné protokoly alebo mohlo ísť o zlyhanie jednotlivca či tímu, to je však príliš skoro komentovať,“ dodáva.

„Predpokladám, že k odvozu ostatných ministrov prišlo, až keď vyhodnotili, že perimeter je v poriadku,“ spresnil.

01 - Modified: 2024-06-01 12:12:28 - Feat.: - Title: "Lex atentát." Koalícia pripravuje v súvislosti s útokom na premiéra viacero opatrení 02 - Modified: 2024-06-01 09:07:00 - Feat.: - Title: Zriaďovanie politickej vyšetrovacej komisie k atentátu je nezmysel, tvrdí publicista 03 - Modified: 2024-05-31 13:00:10 - Feat.: - Title: Zdravotný stav Fica: Premiér je samostatný, chodí pomocou bariel. Lekár sa oňho bude starať doma 04 - Modified: 2024-05-30 11:30:35 - Feat.: - Title: Konzílium lekárov rozhodlo o kontrolných vyšetreniach. Tie potvrdili pozitívny vývoj premiérovho stavu 05 - Modified: 2024-05-30 08:14:37 - Feat.: - Title: Riaditeľka Rooseveltovej nemocnice: Ak premiér opustí nemocnicu, pôjde rovno do domáceho ošetrenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. jún 2024 16:30