StoryEditor

Rázsochy boli najlepšou voľbou

18.04.2017, 00:00
Pri voľbe miesta novej univerzitnej nemocnice zavážila aj dobrá dostupnosť, povedal šéf projektového tímu novej UNB Jozef Dolinský.

Keď sa povie nemocnica Rázsochy, každý si predstaví gigantický socialistický projekt. Avšak z urbanistického pohľadu je táto lokalita najlepšia. Je dokonca lepšia ako nemocnica na Boroch, ktorú plánuje postaviť súkromný investor, hovorí Dolinský.

Ministerská analýza ukázala, že najvýhodnejšie bude rozdelenie novej univerzitnej nemocnice na dve – Ružinova a Rázsoch. V minulosti sa neuvažovalo o tom, že nová nemocnice bude mať dve sídla? Aké sú výhody toho, že bude rozdvojená?

Variant dvoch sídiel má svoje za a proti, ale vzišiel ako kompromis a najlepšie možné riešenie z viacerých alternatív. Dve sídla budú napríklad logisticky lepšie dostupnejšie pre pacientov, budú sa tiež navzájom dopĺňať či zastupovať. Plánuje sa rozsiahla rekonštrukcia ružinovskej nemocnice. Vtedy môžu časť aktivít Ružinova prevziať Rázsochy, a naopak.

Nevzbudzuje budova Rázsoch v ľuďoch nedôveru?

Keď sa povie nemocnica Rázsochy, tak si každý predstaví gigantický socialistický projekt. Áno, je to pravda. Z urbanistického hľadiska je však táto lokalita najlepšia. Nachádza sa v prírodnom prostredí, takže pacienti majú ticho, výhľad. Je tam tiež veľmi dobrá dopravná situácia a je oveľa prístupnejšia ako napríklad východná časť Bratislavy. Tiež sú tam dobré podmienky na centralizáciu činností a rýchly transfer pacientov, lekárov či zariadenia. Ďalšou výhodou je, že sa na Rázsochách dajú veľmi jednoducho vybudovať jednoposteľové izby s vlastným sociálnym zariadením. Je to oveľa lepšia lokalita, ako napríklad nemocnica na Boroch, ktorú plánuje postaviť súkromný investor.

Sú tam však aj nevysporiadané zmluvy.

Je tam niekoľko nevysporiadaných pozemkov a sporov, ale tie nepredstavujú vážnejšie riziko. Nerád by som to bližšie špecifikoval. Mohlo by to totiž znížiť šance štátu na úspešnejšie vyrovnanie.

V roku 2014 sa však hovorilo, že univerzitná nemocnica by mala stáť na Patrónke.

Ukázalo sa, že by to bolo pre výstavbu novej nemocnice ekonomicky veľmi náročné. Prvým problémom je, že ide o takzvane stabilizované územie. To znamená, že v prípade, že by došlo k veľkým zmenám v projekte, by bolo nutné nové územné rozhodnutie. To môže trvať...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:17