StoryEditor

Zrušenie amnestií s pomocou kotlebovcov? Pôjdem aj s čertom, vyhlásil Bugár

23.03.2017, 23:00
Podpredseda Národnej rady a šéf koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Robert Fico je pragmatický politik, preto pristúpil pri amnestiách na kompromis a nič iné za tým nie je, myslí si predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Zároveň netvrdí, že korupcia na najvyšších miestach nie je, ale treba ju aj zadokumentovať.

Kedy budú reálne zrušené amnestie Vladimíra Mečiara?
Vtedy, keď sa nájde 90 hlasov. Teraz sa mi prvý raz zdá, že Národná rada napokon amnestie zruší. V koalícii vždy musíte hľadať kompromis. Vyriešili sme to spôsobom, aby sa nedalo špekulovať, že Ústavný súd bude rozhodovať roky. Má 60 dní. Zároveň poznáme zloženie Ústavného súdu, takže si myslím, že je šanca, že to nezablokuje, tým pádom budú amnestie platne zrušené.


Z vášho pohľadu to môže dopadnúť tak, že Ústavný súd sa nestihne vyjadriť v lehote 60 dní?
Áno. Práve preto sme dali lehotu 60 dní, zrušenie po jej uplynutí automaticky platí. Museli sme tam dať poistku, aby sa nestalo, že začnú rokovať a výsledok nebude ani o pol roka. Opozičný návrh síce nemá možnosť, aby to preskúmal Ústavný súd, ale zároveň to nevylučuje. To znamená, že dotyčný, ktorý môže byť na základe zrušenia amnestií vyšetrovaný, bude mať možnosť obrátiť sa na Ústavný súd, a ten potom nemá žiadne lehoty.


O koaličnom návrhu ste rokovali s časťou opozície. Podarilo sa vám získať ich podporu?
Neviem si predstaviť, že by za to nehlasovali, aj keby sme s nimi nerokovali. Zapríčinili by totiž to, že by nebola ani minimálna šanca na zrušenie.


Predseda SaS Richard Sulík po rokovaní povedal, že ste signalizovali súhlas so štyrmi z piatich požiadaviek opozície.
Zatiaľ nie je nič dohodnuté. Povedali sme, že jedna z nich je dobrá, a to, aby nebola prekážkou 20-ročná premlčacia lehota.


Premiér Robert Fico roky tvrdil, že zrušenie amnestií by bol právny suterén. Čo sa stalo, že zmenil názor?
Sme v koaličnej vláde. Na nedávnom zasadnutí spoločného klubu vyzdvihol, že treba brať ohľad aj na názory koaličných strán, to je jedna vec. Druhá vec je, že sa našlo riešenie.


Prečo sa takéto riešenie nedalo nájsť oveľa skôr? Koaličný návrh totiž nevyzerá tak zložito, že by sa musel hľadať toľké roky.
Ten, kto bol v minulosti nositeľom témy rušenia amnestií, s takýmto návrhom neprišiel. Zároveň si myslím, že momentálne je dôležité aj to, že sa začal napríklad vysielať film Únos.


Čiže dôležitým motorom bol vlastne spoločenský tlak?
Áno, vznikol spolo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:57