4. marec 2009 - spomienkové stretnutie nacistov pri príležitosti vzniku Slovenského štátu na Hodžovom námestí v Bratislave. Na snímke bývalý vodca Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba.Peter Mayer
StoryEditor

Kotlebovci sa pripravili na zrušenie, v zálohe majú ďalšiu stranu

14.03.2017, 23:00
Generálna prokuratúra eviduje 169 podnetov na rozpustenie extrémistického parlamentného subjektu. Jej šéfovi už raz hnutie zrušili.

Pôvodný článok z 15.3.2017 bol aktualizovaný 25.5.2017 o 12:50.

Extrémistická ĽSNS má zrejme plán B pre prípad, že ju súd rozpustí, myslia si analytici. Dvaja zo spolustraníkov Mariana Kotlebu pôsobia od minulého roka zároveň ako jediní členovia štatutárneho orgánu inej, politicky neaktívnej strany s podobným názvom ako tá Kotlebova – Ľudovej strany.

Ľudovú stranu podľa registra politických strán zastupuje podpredseda kotlebovcov a poslanec parlamentu Martin Beluský a Rastislav Kysel, ktorý kandidoval za stranu z 26. miesta. Obaja sú zároveň riadnymi členmi ĽSNS. Potvrdil to podpredseda strany Milan Uhrík, ktorý dodal, že o aktivitách svojich členov vedia.

„Je to súčasťou širšej a premyslenejšej stratégie. Ale hovoriť o nejakej záložnej strane je zatiaľ predčasná špekulácia,“ hovorí Uhrík. To, o akú stratégiu by malo ísť, konkretizovať nechcel. Ani nespresnil, či prípadné dvojité členstvo neporušuje interné nariadenia strany. Stanovy kotlebovcov nezakazujú byť zároveň členom iného politického subjektu. Viaceré strany však takúto podmienku majú.

Posudzuje ich prokuratúra

Možnosťou rozpustenia ĽSNS sa zaoberala Generálna prokuratúra, ktorá eviduje 169 podnetov na ukončenie činnosti extrémistov. Väčšinu z nich dostala po voľbách v marci minulého roku, keď sa kotlebovci dostali do parlamentu. „Vzhľadom na množstvo podnetov, ich kvalifikované posúdenie a rozhodnutie si meritórne rozhodnutie vyžaduje potrebný čas,“ povedala ešte v marci hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 25. mája podal generálny prokurátor Jaroslav Čižnár návrh na zrušenie Kotlebovej ĽS NS.

Častou hypotézou pri zmienkach o rozpustení kotlebovcov býva aj to, že ukončenie ich činnosti by im mohlo priniesť paradoxne vyššiu popularitu. Je však otázne, či by sa tak naozaj stalo. „Mohlo by sa to prejaviť na tom, že voliči a sympatizanti strany by mohli spojiť efekt martýra, ktorý by na sebe niesol Kotleba, a tieto idey, s omnoho radikálnejšími stranami ako Slovenské hnutie obrody Róberta Šveca či inými, zatiaľ nie príliš viditeľnými indivíduami,“ myslí si politológ Jozef Lenč.

Prišli by o príspevok

Koniec ĽSNS by jej členom priniesol aj viaceré ďalšie ťažkosti. Hoci by prešli do novej strany, tá by už nebola súčasťou parlamentu. Stratila by tak nárok na príspevok na činnosť a na mandát, ktoré štát stranám vypláca priebežne počas celého volebného obdobia. „Určite by im to situáciu znepríjemnilo, lebo by prišli o materiálne zisky, z hľadiska fungovania by to veľmi zasiahlo do ich činnosti,“ myslí si riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Kotlebovci rozmýšľajú nad záložným plánom zrejme už dlhšie. Poukazuje na to odborník na extrémistickú scénu na Slovensku Radovan Bránik. Kotlebovi totiž už jednu stranu zrušili. V marci 2006 rozhodol Najvyšší súd o tom, že činnosť Slovenskej pospolitosti – národnej strany, čo bol prvý politický subjekt, ktorému Kotleba šéfoval, je v rozpore s Ústavou. Bol to historicky prvý prípad rozpustenia strany. Štyri roky po zrušení pospolitosti vstúpili Kotlebovi ľudia do Strany priateľov vína, ktorú premenovali na Ľudovú stranu Naše Slovensko a od roku 2010 s ňou kandidovali v regionálnych aj celoslovenských voľbách.

01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:30