Robert FicoTASR
StoryEditor

Prvýkrát čelil odvolávaniu už v roku 2007. Toto sú kauzy, za ktoré opozícia chcela Ficov pád

09.02.2017, 23:00
O hlavu premiéra sa opozícia snažila už trikrát. Ak sa jej to nepodarí, verejnosť ju môže vnímať ako bezzubú.

Vláda nie je ešte ani rok pri moci a opozícia si už druhý raz pýta hlavu premiéra Roberta Fica. Poslanci opozičných strán SaS a OĽaNO ho chcú odvolať pre problémy s cenami energií. Na zvolanie mimoriadnej schôdze potrebujú aspoň 30 podpisov.

Pozrite si aj tlačovku opozície zo štvrtka 9. februára, na ktorej poslanci oznámili, že chcú odvolať premiéra Fica:

O funkciu sa ho pokúsili pripraviť aj začiatkom júla. Za posledných 15 rokov pritom žiadny premiér nečelil pokusu zbaviť ho úradu v takom krátkom čase za sebou a po inštitúte odvolávania šéfa vlády siahala opozícia spravidla len raz počas jedného volebného obdobia. K úspechu im však chýba väčšina v parlamente. Politológ Radoslav Štefančík si myslí, že takto chcú upozorniť na svoje argumenty. „Z čisto politologického hľadiska nie som zástancom odvolávania predsedu vlády, pretože ak by sa podarilo ho odvolať, neexistuje alternatíva,“ hovorí Štefančík a poukazuje na Nemecko, kde sa môže odvolávať premiér len v prípade, že existuje náhrada za odvolávanú koalíciu. S pádom premiéra totiž končí aj celá vláda.

Podľa politológa Jozefa Lenča ide len o divadlo opozície, ktoré môže mať nepríjemné vedľajšie dôsledky. Keďže opozícii sa najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí odvolať Fica ani po druhý raz, verejnosť ju môže vnímať ako bezzubú. „Na vlne takejto frustrácie sa môžu dostať do popredia ešte radikálnejšie sily,“ dodáva Lenč. HN prinášajú prehľad predchádzajúcich pokusov o zmenu mocenskej mapy:

1. Prípad Bašternák
Najčerstvejší prípad odvolávania Roberta Fica sa odohral začiatkom júla minulého roku. Slovenskom od marca hýbala kauza podnikateľa Ladislava Bašternáka. Denník N a týždenník Trend vtedy zverejnili, že Bašternák si mal nadmerne odpočítavať DPH. Zároveň sa ukázalo, že premiér býva v byte, ktorý si prenajíma práve od Bašternákovej firmy. Opozícia podozrievala z krytia podnikateľových aktivít aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorého sa tiež pokúsila odvolať. „Zbytočne vyrušujú vládu v robote, je to cielený pokus prekryť dobré výsledky vlády,“ povedal vtedy Fico.

2. Hlava za teplý vzduch
Aj v roku 2014, keď sa Fico pokúšal premiestniť z úradu vlády do prezidentského paláca, sa ho opozícia pokúsila zbaviť úradu. Dôvodom bola kauza emisie ešte z čias počas prvej Ficovej vlády a padli za ňu hlavy ministrov SNS. Odvolanie žiadali okrem SDKÚ a KDH aj člen súčasnej vládnej koalície a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Premiéra vtedy jeho poslanci podržali.

3. Kauza pozemkov pod Tatrami
Prvý raz sa opozičné strany pokúsili Fica zbaviť funkcie už pred takmer desiatimi rokmi. Začiatkom decembra 2007 chceli, aby sa za kauzu prevodov pozemkov vo Veľkom Slavkove pod Tatrami zodpovedal aj tretí najvyšší ústavný činiteľ. Prípad sa týkal kontroverzného prevodu reštituovaných pozemkov, z ktorých boli podozriví hlavne nominanti vtedajšieho Ficovho koaličného partnera HZDS. Pozemky v hodnote takmer 50 miliónov eur sa totiž dostali do rúk firmy GVM, ktorá mala blízko k HZDS a za pozemky mala zaplatiť len necelého pol milióna eur.

4. Keď odvolával Fico
Hoci je šéf vlády pri moci s krátkou prestávkou už tretie volebné obdobie, aj on sedel v opozícii a usiloval sa o hlavy oponentov. V roku 2005 chcel odvolávať vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu. Tvrdil, že vtedajšie reformy prispievajú k prehlbovaniu sociálnych rozdielov. Prekážala mu najmä dôchodková a daňová reforma. Odvolávanie sa vtedy naťahovalo, na čo Dzurinda povedal známu vetu: „V noci pracujú len zlodeji.“ Súčasný premiér nezaháľal ani počas vlády Ivety Radičovej. O funkciu sa ju pokúsil pripraviť v septembri 2011 pre neplnenie sľubov a neschopnosť zastávať úrad premiéra. Hoci Radičová odolala Ficovým pokusom, o dva mesiace neskôr ju nepodržali poslanci samotnej vládnej koalície a Radičovej kabinet tak predčasne skončil vlastným pričinením.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 05 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:00