Štátna nemocnica, Mickiewiczova ulicaPavol Funtál
StoryEditor

Nad najstaršou nemocnicou v Bratislave visia otázniky. Hrozí sťahovanie niektorých oddelení

11.01.2017, 23:00
Z nemocnice na Mickiewiczovej by mohla odísť veľká časť oddelení. Zvyšné by sa mali starať najmä o starých ľudí.

Nemocnica na bratislavských Kramároch sa má sťahovať. A podobný osud môže stihnúť aj nemocnicu na Mickiewiczovej ulici v centre hlavného mesta. Z tej by mala odísť veľká časť oddelení, lekárov a sestier. Tvrdí to šéf projektu novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave Jozef Dolinský. Súčasťou nemocnice by však mala zostať neurologická klinika, keďže sa považuje za jedno z najlepších a najmodernejších pracovísk na Slovensku. Zvyšné oddelenia by sa mali pretransformovať tak, že sa budú prioritne starať o starých a dlhodobo chorých ľudí.

Premenu najstaršej nemocnice Slovenska víta analytik INEKO Dušan Zachar. V nemocniciach na Slovensku je podľa neho malý priestor na liečbu dlhodobo chorých a toto by mohlo pomôcť. „Tieto lôžka na Slovensku určite chýbajú,“ hovorí. Osud ďalších 14 súčastí „Mickiewiczky“ však zatiaľ známy nie je. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová uviedla, že na návrhu zmien pracujú a predložia ho v marci.

Sťahovanie Kramárov
Podľa Dolinského je v hre aj odpojenie Mickiewiczovej nemocnice od Univerzitnej nemocnice Bratislava. Kvôli výstavbe novej nemocnice sa má fungovanie „Mickiewiczky“ výrazne zmeniť. Jednotlivé objekty súčasnej Univerzitnej nemocnice by podľa Zachara mali fungovať viac samostatne. Podľa neho tým ministerstvo reaguje na neefektívne riadenie Univerzitnej nemocnice. „Manažment nevedel dobre ukočírovať jednotlivé jednotky,“ hovorí.


Okrem Mickiewiczovej nemocnice má veľké sťahovanie čakať aj Kramáre, informovala televízia Markíza. To však popiera Dolinský, podľa ktorého je to len jedna z možností. Aké sú ďalšie alternatívy, neuviedol. „Budova je vo veľmi zlom stave, energeticky mimoriadne náročná a neefektívna z pohľadu prevádzky,“ objasňuje dôvody, prečo je v hre vysťahovanie Kramárov. Lekári a sestry z Kramárov by mali zamieriť do novej Univerzitnej nemocnice.


Výsledok čoskoro
Jej výstavba by sa mala začať po viac ako 30 rokoch. Konkrétna lokalita objektu ešte známa nie je, skloňuje sa však Ružinov a Rázsochy. „Momentálne sa čaká na výsledky developerskej analýzy, ktorá má naznačiť, ktorá lokalita bude vhodnejšia,“ hovorí Dolinský. Najpravdepodobnejším však bude variant, že nemocnica bude pozostávať z oboch častí. Takýto záujem prejavil aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker. „Jedna nemocnica by bola v tej západnej časti, čo sú Rázsochy, východ by pokrýval Ružinov,“ povedal v minulosti. O všetkom však rozhodne analýza, ktorá má ukázať, ktorý model bude najvýhodnejší. Právnická firma, v ktorej si ju ministerstvo zdravotníctva objednalo, má čas do konca januára.


Oblasť Rázsochy bola za miesto výstavby Univerzitnej nemocnice určená už v minulosti, výstavba však bola pozastavená v roku 2003 za vlády Mikuláša Dzurindu. Tému výstavby obnovila až prvá vláda Róberta Fica, projekt sa mal realizovať na Patrónke cez PPP projekt, sčasti štátnymi peniazmi, ale aj súkromnými investíciami. Realizáciu zastavil až minulý rok súčasný minister zdravotníctva Tomáš Drucker „Nehovoríme, že PPP projekt ako spôsob realizácie je zlý, ale hovoríme, že parametre, ako boli nastavené, sa v priebehu súťažného dialógu ukázali ako nezrealizovateľné,“ povedal.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:57