StoryEditor

Voľných dní bude tento rok viac, firmy chcú rušiť sviatky

03.01.2017, 23:00
Slovensko má najviac sviatkov v Európskej únii, na vplyve na HDP sa odborníci nezhodujú.

Oslavujeme najviac v Európe. Slovensko má spomedzi krajín Únie najviac štátnych sviatkov. Len dva z nich v tomto roku pripadnú na víkend. Vlani to bolo až päť. Pre zamestnancov to znamená radosť z ďalších voľných dní, pre firmy s nepretržitou prevádzkou nutnosť priplatiť za prácu cez sviatok.

Zamestnávatelia dlhodobo tlačia na vládu, aby aspoň dva sviatky zrušila. Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka však vysvetľuje, že doteraz sa to nepodarilo, pretože takéto rozhodnutie by mohlo negatívne ovplyvniť voličov, ekonomické argumenty však mali pripravené. „V minulosti sme robili analýzu, ktorá poukázala na to, že každý jeden sviatok zníži HDP o 0,4 až 0,6 percenta. Keďže výpočty sme robili počas recesie a momentálne sa ekonomike darí, predpokladám, že dosahy budú ešte výraznejšie,“ odhaduje.

Čo zameškajú, neskôr odpracujú

Podľa analytičky Poštovej Banky Jany Glasovej by zrušenie niekoľkých sviatkov ekonomiku neovplyvnilo. Tvrdí, že rast firmy nezávisí od toho, koľko dní sa pracuje, ale od zákazníkov či zamestnancov. Súhlasí s ňou aj analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Poukazuje na to, že zamestnávatelia vedia o sviatkoch už vopred. Podľa nej sa firmy dokážu prispôsobiť a eliminovať možné straty. „Netreba zabúdať, že výroba sa riadi dopytom a neurčuje sa bez ohľadu naň. V prípade spotreby môže voľný deň v skutočnosti znamenať iba odloženie práce na iný deň a celkový objem spotreby to nemusí vôbec ovplyvniť,“ vysvetlila.

Muchová rapídne ovplyvnenie HDP odmieta, pripomína, že v súčasnosti je množstvo firiem v prevádzke aj počas sviatkov. Medzi nimi aj U. S. Steel Košice. Podľa viceprezidenta pre ľudské zdroje Martina Pitoráka si to však nemôže dovoliť každý, keďže práca počas sviatkov predstavuje aj vyššie náklady na pracovnú silu. Zo zákona im totiž počas sviatkov musia za každú hodinu dávať príplatok minimálne vo výške 50 percent hodinovej mzdy.

Obchodné šialenstvo

Za zmenu sviatkov bojujú aj odborári. Na rozdiel od zamestnávateľov však chcú vybojovať, aby sa zvýšil počet sviatkov, keď je zákonom nariadený pracovný pokoj. Podľa hovorkyne Konfederácie odborových zväzov Martiny Némethovej sa to týka najmä pracovníkov v obchode, ktorých sa väčšina sviatkov prakticky netýka. Hoci sviatkov je až 15, obchody musia byť zatvorené zo zákona len na Nový rok, prvý sviatok vianočný a veľkonočnú nedeľu. Zamestnávateľské zväzy s rozšírením tohto zoznamu nesúhlasia.

No ani tu nepanuje celkom jednotný názor. Podľa predsedu predstavenstva COOP Jednoty Martina Katriaka by obchody podobné rozhodnutie významne neovplyvnilo. „Hypoteticky, ak by naše predajne počas sviatkov boli zatvorené, nebude to mať vplyv na ekonomiku COOP Jednoty, a to z dôvodu, že naši zákazníci by si nakúpili pred sviatkami alebo po nich,“ vysvetlil.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 05 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:24