globalne_loga
StoryEditor

Slováci si kupujú viac elektromobilov

07.12.2016, 23:00
Od začiatku roka sa na našich cestách zaregistrovalo dvakrát viac ekoáut než vlani.

Slováci prichádzajú postupne na chuť elektromobilom. Nakupujú a registrujú si ich čoraz viac. Iba počas prvých desiatich mesiacov tohto roka si zaregistrovali celkovo 123 nových elektromobilov, čo je takmer dvakrát toľko ako vlani. „Počty elektromobilov rastú na Slovensku dlhodobo. Trh sa prakticky zdvojnásobuje každý rok,“ hodnotí Jaroslav Sýkora, manažér strategického rozvoja Slovenskej asociácie pre elektromobilitu.

Predaj bude ďalej rásť
Približne rovnaké čísla potvrdzujú aj samotní predajcovia. „Evidujeme zvýšený záujem, predaj oproti rovnakému obdobiu minulého roka narástol o 40 percent,“ povedal PR manažér Volkswagenu Marek Chovanec. A záujem bude zrejme v nasledujúcich mesiacoch naďalej stúpať. Iba pred pár týždňami totiž štát spustil dotácie na elektromobily. A to až vo výške 5 000 eur pre každého žiadateľa. „Je to akési nové šrotovné. Chceme podporiť ľudí, ktorí uvažujú o kúpe elektromobilu alebo hybridného mobilu a snažíme sa ich motivovať,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga v utorok na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClube. Dosiaľ o štátnu podporu požiadalo 32 Slovákov, pričom väčšina si chce nechať zadotovať čistý elektromobil. Celkovo štát uvoľnil na dotácie vyše päť miliónov eur, o ktoré môžu záujemcovia žiadať do konca budúceho roka. Chce podporiť dovedna viac ako tisíc nových elektromobilov na našich cestách.

Čísla sú stále nízke
Podpora zo strany štátu je odrazom predsavzatia, ktorý predstavila ešte predchádzajúca vláda. Dosiahnuť do roku 2020 až 10-tisíc elektromobilov na našich cestách. Pre ukážku: dnes jazdí e-autami iba zlomok Slovákov. Zaregistrovaných je iba 815 e-áut. „V súčasnosti tvoria elektromobily a hybridy u nás iba 0,1 percenta vozidiel. Ak poviem, že o päť rokov bude predaj elektromobilov tvoriť 1,5 až 2 percentá, som až priveľký optimista,“ myslí si viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Jaroslav Holeček. Že je dnes na našich cestách stále veľmi málo elektromobilov, priznáva aj automobilový analytik Martin Jesný. Hlavným dôvodom je podľa neho to, že ide o nový typ áut, a preto je prirodzené, že má novinka pozvoľnejší nábeh. Na porovnanie: v susednom Česku je dnes približne 2 400 ekoáut.

Menej odvážni ako susedia
Napriek tomu, že sa môže cieľ desaťtisíc e-áut zdať na prvý pohľad nereálny, odborníci upozorňujú na opak. Je až príliš konzervatívny, naši susedia majú totiž ešte smelšie plány. „Rakúsko napríklad plánuje v rovnakom horizonte 250-tisíc vozidiel. Poľsko, ako krajina s podobnými východiskami ako Slovensko, si dokonca stanovilo cieľ milión vozidiel do roku 2025,“ dodal Sýkora s tým, že v prípade Poľska sa dá už hovoriť o menšej revolúcii. Priama podpora zo strany štátu však nemusí na dosiahnutie nášho cieľa stačiť. Na to, aby mohol počet elektromobilov na našich cestách tak rapídne narásť, je potrebné rozvíjať aj infraštruktúru a nabíjacie stanice, zhodujú sa odborníci. A práve tam máme ešte medzery.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:46